Ο ιδρυτής του Fyre Festival, Μπίλι ΜακΦάρλαντ, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, είναι πλέον ελεύθερος, καθώς αποφυλακίστηκε πρόωρα.
Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση με την οποία είχε ασχοληθεί το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «FYRE: The Greatest Party That Never Happened» (Το Φιάσκο του Fyre Festival), προσφέροντας μια αποκλειστική παρασκηνιακή ματιά στο περιβόητο ξεμπρόστιασμα του μουσικού φεστιβάλ Fyre, ενώ και το Hulu είχε κυκλοφορήσει ένα σχετικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Fyre Fraud».
Ο Μπίλι Μακφάρλαντ και ο ράπερ Τζα Ρουλ λάνσαραν το Fyre ως ένα πολυτελές μουσικό φεστιβάλ σε ένα ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες με σέξι σούπερ μόντελ, πρωτοκλασάτες εμφανίσεις και λουσάτες ανέσεις.
Όμως, αυτό που αντίκρισαν οι επισκέπτες, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που πλήρωσαν και περίμεναν.
Ο ΜακΦάρλαντ καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση και κλήθηκε να πληρώσει 26 εκατομμύρια δολάρια, αφού ομολόγησε την ενοχή του σε πολλές κατηγορίες απάτης, συμπεριλαμβανομένου του καταστροφικού Φεστιβάλ στις Μπαχάμες το 2017.
Πέρασε έξι μήνες της ποινής του στην απομόνωση, μετά τη συμμετοχή του στην ηχογράφηση podcast και πλέον είναι ελεύθερος. Τώρα βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της υπηρεσίας που επιβλέπει κέντρα επανένταξης στη νότια Νέα Υόρκη, την ανατολική Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.
Tι ακριβώς συνέβη στο Fyre Festival
Το 2017, ο νεαρός επιχειρηματίας Μπίλι ΜακΦάρλαντ αποφάσισε να κάνει το μεγαλύτερο πάρτι που έγινε ποτέ, οργανώνοντας ένα φεστιβάλ μουσικής το Fyre, σε ένα πολυτελές ιδιωτικό νησί στις Μπαχάμες, μαζί με τον ράπερ Τζα Ρουλ.
Αμέσως ξεκίνησε μια τεράστια διαδικτυακή καμπάνια που υποσχόταν διακοπές και διασκέδαση αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ. Η εκδήλωση προωθήθηκε στο Instagram από influencers και διάσημα μοντέλα, μεταξύ των οποίων η Κένταλ Τζένερ, η Μπέλα Χαντίντ, η Χέιλι Μπίμπερ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι.
Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, το νησί ανήκε στον Πάμπλο Έσκομπαρ και μέσα σε λίγες ημέρες, χιλιάδες άτομα έσπευσαν να αγοράσουν εισιτήρια για το μεγάλο γεγονός.
Χιλιάδες άνθρωποι έκλεισαν εισιτήρια για το φεστιβάλ, τα οποία μάλιστα έφταναν τα 100.000 δολάρια για μια VIP βίλα στην παραλία. Τα πλάνα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς νόμιζαν οι διοργανωτές και τελικά δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν το ιδιωτικό νησί, μετακομίζοντας σε ένα άλλο με πληθυσμό. Εκατοντάδες ντόπιοι δούλευαν νυχθημερόν για να φέρουν εις πέρας το μεγάλο όνειρο του ΜακΦάρλαντ.
Τα σχέδια όμως δεν έβγαιναν για κανέναν λόγο κι ενώ όλοι υποστήριζαν πως χρειάζονταν τουλάχιστον 12 μήνες για να οργανωθεί η εκδήλωση, ο ΜακΦάρλαντ και ο ράπερ ήταν σίγουροι πως θα τα καταφέρουν σε λίγες εβδομάδες. Είχαν ξοδευτεί ήδη άπειρα εκατομμύρια στο πρώτο νησί και τα δολάρια λιγόστευαν. Οι κρατήσεις αυξάνονταν όλο και περισσότερο, αλλά δεν τις σταματούσαν.
Το φεστιβάλ είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 28-30 Απριλίου και στις 5-7 Μαΐου του 2017, στο νησί Great Exuma στις Μπαχάμες. Και φτάνει η μεγάλη μέρα. Η μέρα του Fyre Festival. Ο κόσμος καταφθάνει στο νησί. Όχι με private jet όπως τους είχαν υποσχεθεί οι διοργανωτές, αλλά με… ελικοφόρο.
Το φεστιβάλ παρουσίασε προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια, τα τρόφιμα, τη διαμονή, τις ιατρικές υπηρεσίες αλλά και τις σχέσεις με τους καλλιτέχνες που προσκλήθηκαν, με αποτέλεσμα το πάρτι να αναβληθεί επ’ αόριστον και τελικά να ακυρωθεί. Αντί για τις πολυτελείς βίλες και τα γκουρμέ γεύματα για τα οποία οι παρευρισκόμενοι στο φεστιβάλ πλήρωναν εκατοντάδες ή χιλιάδες δολάρια, έλαβαν σάντουιτς με απλό τυρί σε κουτί και κοιμήθηκαν σε σκηνές.
Τις επόμενες ώρες επικράτησε ο απόλυτος πανικός και εκνευρισμένοι οι επισκέπτες του φεστιβάλ άρχισαν να κοινοποιούν υλικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η παρακάτω φωτογραφία από έναν επισκέπτη στο Twitter αρκούσε για να φέρει την καταστροφή και αμέσως ξετυλίχτηκε το μεγαλύτερο φιάσκο των τελευταίων ετών.
Aνάμεσα στους αμέτρητους ανθρώπους που εξαπατήθηκαν, ήταν και η Μαριάν Ρολ. Πρόκειται για την ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου η οποία δούλευε ανελλιπώς, όχι μόνο για να ταΐσει τον κόσμο που διοργάνωνε το φεστιβάλ, αλλά και τους επισκέπτες του νησιού.
Η συγκεκριμένη κυρία δεν πληρώθηκε ποτέ και αναγκάστηκε να δώσει 50.000 δολάρια τα οποία κράταγε για ώρα ανάγκης προκειμένου να πληρώσει τους υπαλλήλους στο μαγαζί. Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ στο Netflix, το οποίο είχε τεράστια απήχηση, οι θεατές έκαναν έρανο και συγκέντρωσαν τουλάχιστον 169.000 δολαρία για την αδικία προς τη Μαριάν Ρολ.
Αργότερα αποκαλύφθηκε μάλιστα ότι η Τζένερ και οι υπόλοιπες influencers είχαν πληρωθεί αδρά για την προώθησε, ποσά τα οποία σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο, όφειλαν να αποκαλύψουν. Η Μπέλα Χαντίντ αναγνώρισε το λάθος της και ζήτησε συγγνώμη για τη συμμετοχή στην προώθηση. Η Χέιλι Μπίμπερ ισχυρίστηκε ότι δώρισε ολόκληρη την πληρωμή της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αφού είδε τα επακόλουθα του φιάσκου.