Tο ιμάμ μπαϊλντί είναι ένα παραδοσιακό πιάτο ιδανικό για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Θα το φτιάξεις εύκολα και με υλικά που υπάρχουν σίγουρο στην κουζίνα σου.
Συστατικά
- 8 μελιτζάνες τσακώνικες
- 250 ml ελαιόλαδο
- 5 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 30 γρ. πελτέ τομάτας
- 1/2 φλ. λευκό γλυκό κρασί
- 6-8 μέτριες ώριμες τομάτες, τριμμένες
- λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένεις πολύ καλά τις μελιτζάνες, κόβεις τα κοτσάνια και στη συνέχεια τις κόβεις στη μέση
- Ρίχνεις 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και βάζεις τις μελιτζάνες 5 περίπου λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα ενώ τις πιέζεις απαλά
- Τις αφαιρείς και τις τοποθετείς σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας
- Σε μια μεσαία κατσαρόλα ρίχνεις 1/2 φλ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζεις σε δυνατή φωτιά τα κρεμμύδια για 5 περίπου λεπτά. Χαμηλώνεις πολύ τη φωτιά και τα αφήνεις για 15-20 λεπτά ακόμη και προσθέτεις τον πελτέ και το σκόρδο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα
- Σβήνεις με το λευκό, γλυκό κρασί και τα αφήνεις να βράσουν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να εξατμιστεί
- Ρίχνεις αλάτι και πιπέρι και απομακρύνεις την κατσαρόλα από τη φωτιά
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς και τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί τις μελιτζάνες δίπλα-δίπλα
- Ρίχνεις τη γέμιση σε κάθε μία ξεχωριστά και τις αφήνεις να ψηθούν για 45 περίπου λεπτά
- Αν σου περισσέψει γέμιση μπορείς να την βάλεις στο ταψί γύρω από τις μελιτζάνες