Κορονοϊός: Επιστήμονες βρήκαν την αιτία που προκαλεί διαταραχές στην όσφρηση

535

Οι επιστήμονες εντόπισαν το «μόριο ενεργοποίησης» που κάνει τα ευχάριστα αρώματα να μυρίζουν σαν καμένα σκουπίδια ή λύματα σε άτομα των οποίων η όσφρηση έχει διαταραχθεί από τον κορονοϊό.

Η απώλεια όσφρησης είναι ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της Covid-19, με περίπου 1 στους 5 μολυσμένους να «χάνουν» τη μυρωδιά τους από μερικές ημέρες έως και μήνες.

Κάποιοι άνθρωποι βιώνουν άλλες διαταραχές στην όσφρησή τους -μια κατάσταση γνωστή ως παροσμία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα μόριο μυρωδιάς που φαίνεται να είναι το έναυσμα για την απαίσια αίσθηση που βιώνουν πολλοί από εκείνους με παροσμία. Το μόριο ονομάζεται 2-φουρανμεθανοθειόλη και περιγράφηκε από άτομα με φυσιολογική όσφρηση σαν μυρωδιά από καφέ ή ποπ κορν, αλλά εκείνοι με παροσμία συνήθως περιέγραψαν το άρωμά του ως αποκρουστικό, απωθητικό ή βρώμικο.

Η Δρ. Τζέιν Πάρκερ, διευθύντρια του Κέντρου Γεύσεων στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και εκ των συντακτών της έρευνας, είπε: «Αυτό είναι ακλόνητη απόδειξη ότι δεν είναι ″όλα στο μυαλό″ και ότι η αίσθηση της αηδίας μπορεί να σχετίζεται με τις χημικές ενώσεις στα παραμορφωμένα τρόφιμα. Το κεντρικό νευρικό σύστημα σίγουρα εμπλέκεται επίσης στην ερμηνεία των σημάτων που λαμβάνει από τη μύτη».

Σύμφωνα με μια πρόσφατη διεθνή έρευνα, περίπου το 10% των ατόμων με απώλεια όσφρησης λόγω Covid εμφάνισαν παροσμία αμέσως μετά τη νόσο και αυτό αυξήθηκε στο 47% όταν οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν ξανά έξι ή επτά μήνες αργότερα.

Μερικά από τα πιο κοινά ερεθίσματα για την παροσμία περιλαμβάνουν τον καφέ, τη σοκολάτα, το κρέας, το κρεμμύδι και την οδοντόκρεμα. Η πιο πρόσφατη μελέτη διερεύνησε εάν υπήρχαν συγκεκριμένες ενώσεις σε αυτές τις ουσίες που ευθύνονταν για αυτό το φαινόμενο.

Παγιδεύοντας το άρωμα του καφέ, η ομάδα μπόρεσε να δοκιμάσει μεμονωμένες ενώσεις του καφέ σε εθελοντές που είχαν παροσμία και να συγκρίνει την αντίδρασή τους με αυτούς που δεν είχαν. Από τις εκατό περίπου αρωματικές ενώσεις που υπάρχουν στον καφέ, τα άτομα με παροσμία μπόρεσαν να υποδείξουν αυτές που προκαλούσαν την αίσθηση της αηδίας. Μεταξύ των 29 εθελοντών, οι επιστήμονες βρήκαν 15 κοινώς αναγνωρισμένες ενώσεις που προκάλεσαν την παροσμία, με τον κύριο ένοχο να είναι μια χημική ουσία που ονομάζεται 2-φουρανμεθανοθειόλη, για την οποία 20 από τους εθελοντές είπαν ότι είχε μια φρικτή μυρωδιά.

Η μύτη έχει περισσότερους από 400 διαφορετικούς τύπους οσφρητικού υποδοχέα, καθένας από τους οποίους είναι ευαίσθητος σε διαφορετικά αρώματα. Η χημική ουσία 2-φουρανμεθανοθειόλη έχει ένα εξαιρετικά χαμηλό όριο ανίχνευσης και επομένως είναι πιθανώς μία από τις πρώτες χημικές ουσίες που επιστρέφουν στο ραντάρ ενός ατόμου αφού χάσει την αίσθηση της όσφρησης.

Η Πάρκερ είπε ότι ο εγκέφαλος φαίνεται να κατηγοριοποιεί εσφαλμένα τη μυρωδιά, αλλά χρειάζεται περισσότερη μελέτη για να κατανοηθεί αυτό το στοιχείο της πάθησης. Οσοι πάσχουν από παροσμία μπορούν επίσης να βιώσουν τις πιο απαράδεκτες μυρωδιές με διαφορετικό τρόπο, για παράδειγμα περιγράφοντας τη μυρωδιά των κοπράνων ως «λιγότερο δυσάρεστη ή σαν μπισκότο».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Communications Medicine.

Πηγή: Guardian

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις