Η έλλειψη σιτηρών και οι υψηλές τιμές που καταγράφονται στην παγκόσμια αγορά αυξάνουν το κίνητρο για δημιουργία κυκλωμάτων με στόχο το εύκολο κέρδος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τελευταίο τρίμηνο η τιμή των σιτηρών καταγράφει αύξηση 70%, ενώ σε διάστημα ενός έτους η τιμή τους έχει αυξηθεί κατά 110%. Η ίδια εικόνα και στο καλαμπόκι, με τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση από το ξέσπασμα του πολέμου.
Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο που πολλές χώρες αναζητούν φθηνά σιτηρά, με την Ινδία να έχει κλείσει την πόρτα των εξαγωγών και την Ουκρανία να έχει μπλοκαρισμένα 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, επιτήδειοι στη χώρα μας σε συνεργασία με Βούλγαρους και άλλους εμπλεκομένους, ενδεχομένως και από την Ουκρανία, έφερναν σιτηρά και καλαμπόκι στη χώρα μας χωρίς να καταβληθεί στην πορεία πουθενά ΦΠΑ, κερδίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αφού τα προϊόντα πωλούνταν στην ελληνική αγορά σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στο κύκλωμα εμπλέκονται 14 επιχειρήσεις.
Οπως φαίνεται, τελικοί παραλήπτες είναι μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλονίκη, στη Βέροια, στα Γιαννιτσά κ.λπ. Ωστόσο, οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε επιχειρήσεις στον κλάδο των τροφίμων.
Τα τιμολόγια εισαγωγής που έχει κατασχέσει το ΣΔΟΕ, που αποκάλυψε το κύκλωμα, είναι από βουλγαρικές επιχειρήσεις (ενδοκοινοτικό εμπόριο).
Ωστόσο, οι βουλγαρικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο τα σιτηρά και το καλαμπόκι να προέρχονται από την Ουκρανία. Ο έλεγχος όπως προαναφέρθηκε είναι σε εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν ανοιχθεί οι τραπεζικοί λογαριασμοί των εμπλεκομένων στην Ελλάδα.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣΔΟΕ τονίζεται ότι έχουν ενταθεί οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις εισαγωγής – εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, εστιάζοντας –πλην της καταπολέμησης της απάτης και της προστασίας των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε.– και στην προστασία του καταναλωτικού κοινού από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ολα ξεκίνησαν έπειτα από πληροφορίες που αξιοποίησαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διενεργώντας ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή – εμπορία σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Εικονικά τιμολόγια
Στις περιπτώσεις αυτές, οι ελεγκτές ερευνούν ζητήματα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, με χρήση εικονικών τιμολογίων, υποτιμολόγηση στις πωλήσεις και απάτη ΦΠΑ από φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται.
Στον έλεγχο που διενεργήθηκε σε επιχείρηση (χονδρικό εμπόριο) δημητριακών, διαπιστώθηκε ότι η επιχείρηση δεν ήταν σε λειτουργία, ενώ σύμφωνα με μαρτυρίες περιοίκων τους τελευταίους μήνες ήταν κλειστή.
Οι ελεγκτές ζήτησαν τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων και παρουσία δικαστικού λειτουργού διενεργήθηκε έλεγχος στην έδρα της επιχείρησης, όπου κατασχέθηκε πλήθος φορολογικών στοιχείων, αλλά και σημειώσεις που σχετίζονται με τις εισαγωγές σιτηρών.
Προμήθευαν μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες στην Κ. Μακεδονία – Οι έλεγχοι συνεχίζονται και σε επιχειρήσεις στον κλάδο τροφίμων.
Από τα κατασχεμένα στοιχεία της επιχείρησης διαπιστώθηκε μη απόδοση ΦΠΑ τουλάχιστον 1.280.000 ευρώ για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ συνεχίζεται η έρευνα στους προμηθευτές και πελάτες της ελεγχόμενης για την εικονικότητα των φορολογικών στοιχείων που εκδόθηκαν.
Κατασχέσεις
Επίσης, διενεργήθηκαν έρευνες και κατασχέσεις σε κατοικίες και επαγγελματικούς χώρους προσώπων που είναι πίσω από τις εταιρείες:
• Σε επιχείρηση εκμετάλλευσης πρακτορείου ΠΡΟΠΟ κατασχέθηκαν σφραγίδες επιχείρησης που συνδέεται με τη δράση του «κυκλώματος carousel».
• Σε όχημα που κατασχέθηκε βρέθηκαν σφραγίδες 12 επιχειρήσεων, πλήθος φορολογικών στοιχείων των εταιρειών που συνδέονται με τη δράση του «κυκλώματος carousel», πλαστές εξουσιοδοτήσεις που έφεραν σφραγίδες δημόσιας αρχής, κάρτες πιστωτικών ιδρυμάτων διαφόρων προσώπων (διαχειριστές των εταιρειών), τρεις επιταγές συνολικής αξίας 100.000 ευρώ και 13 κάρτες καρτοκινητής τηλεφωνίας.
Οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν εκδώσει φορολογικά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, έτσι το ποσό των φόρων που δεν έχουν αποδοθεί εκτιμάται πως ανέρχεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Από τους αρχικούς ελέγχους, οι ελεγκτές ανακάλυψαν την εμπλοκή 13 ακόμη επιχειρήσεων, όπου διαπιστώθηκε ότι 9 εξ αυτών δεν ήταν σε λειτουργία και συστήθηκαν με σκοπό τη λήψη και έκδοση εικονικών τιμολογίων (απαραίτητος κρίκος στην απάτη ΦΠΑ και στη δημιουργία «κυκλώματος carousel»).
Σκοπός του ανωτέρω κυκλώματος ήταν να πραγματοποιούν εισαγωγές μέσω ενδιάμεσων ανύπαρκτων εταιρειών και εν συνεχεία να πραγματοποιούν υποτιμολογημένες πωλήσεις στους τελικούς παραλήπτες των εμπορευμάτων χωρίς να αποδίδουν τους φόρους που αναλογούν (ΦΠΑ – εισόδημα). Ουσιαστικά εισήγαν σε πολύ χαμηλές τιμές και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ και πωλούσαν τα προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Οπως τονίζουν από το ΣΔΟΕ, «με τη δράση τους οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις επέφεραν στρέβλωση και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού έναντι λοιπών νόμιμων επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας σιτηρών, καλαμποκιού και ζωοτροφών, καθώς παρατηρήθηκε ότι οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα πώλησης των εμπορευμάτων σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή».
Από τα ευρήματα και την επεξεργασία των στοιχείων που κατασχέθηκαν, έχουν συνδεθεί με την παράνομη δράση του κυκλώματος επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από επτά Ελληνες και εννέα αλλοδαπούς εκπροσώπους των εταιρειών.
Η έρευνα συνεχίζεται σχετικά με τη συμμετοχή και λοιπών επιχειρήσεων που έλαβαν τιμολόγια από τις ανύπαρκτες επιχειρήσεις που εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, καθώς και τις χρηματικές ροές, για τον εντοπισμό όλων των εμπλεκόμενων προσώπων.