Ένα πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου φαίνεται να έχει θεραπεύσει όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν σε μία μικρή δοκιμή που έγινε στις ΗΠΑ.
Οι 12 ασθενείς, οι οποίοι διαγνώστηκαν με καρκίνο του ορθού, εισήλθαν σε μία φάση ύφεσης από τη στιγμή που πήραν το μονοκλωνικό αντίσωμα dostarlimab για μία περίοδο έξι μηνών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.
«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία τέτοια εξέλιξη στην ιστορία του καρκίνου», δήλωσε ο Δρ Λουί Ντίαζ, από τους συντάκτες της μελέτης και ογκολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Centre της Νέας Υόρκης.
Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν είχαν σημαντικές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείας, παρότι εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών που συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή δεν είναι τόσο μεγάλος για να αποτυπώσει τις διαφορετικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκληθούν από το φάρμακο.
Παρότι η επιστημονική κοινότητα είναι ενθουσιασμένη από το αποτέλεσμα, θεωρεί ότι θα πρέπει να επαναλάβει την πειραματική αυτή θεραπεία και γι΄αυτό είναι μέχρι στιγμής επιφυλακτική στο να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα ότι ο καρκίνος έχει εξαλειφθεί ολοκληρωτικά.
Το dostarlimab είναι ένα ένα φάρμακο ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιείται στη θεραπεία του καρκίνου του ενδομητρίου, αλλά αυτή ήταν η πρώτη κλινική έρευνα για το εάν θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό κατά των όγκων του καρκίνου του ορθού.
Το φάρμακο λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να αποκαλύπτει τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντας στο ανοσοποιητικό σύστημα να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει.
Στη διάρκεια της θεραπείας, οι 12 ασθενείς λάμβαναν dostarlimab κάθε τρεις εβδομάδες για έξι μήνες. Τη θεραπεία ακολουθεί συνήθως χημειοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, έξι μήνες αφότου οι ασθενείς σταμάτησαν να παίρνουν το φάρμακο αυτό, ο καρκίνος τους εξαφανίστηκε και δεν ήταν ανιχνεύσιμος με φυσική εξέταση, ενδοσκόπηση, PET ή μαγνητική τομογραφία.
Επίσης, δύο χρόνια μετά την πειραματική θεραπεία, οι ασθενείς εξακολούθησαν να παραμένουν υγιείς, ενώ κανένας τους δεν έκανε χημειοθεραπεία, ούτε και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση.
Η Δρ Χάνα Σάνοφ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι η μελέτη είναι «μικρή αλλά πολλά υποσχόμενη».
«Αυτά τα αποτελέσματα δίδουν το έναυσμα για μεγάλη αισιοδοξία», έγραψε σε ένα άρθρο, προσθέτοντας ότι η έρευνα «παρείχε μια πρώιμη εικόνα μιας επαναστατικής αλλαγής θεραπείας».
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι «μια τέτοια προσέγγιση δεν μπορεί ακόμη να υποκαταστήσει την τρέχουσα θεραπευτική μας προσέγγιση», λέγοντας ότι παραμένει ασαφές εάν οι ασθενείς θεραπεύονται.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Ιndependent