Ρεπορτάζ Φωτογραφίες : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ 

Στην περιοχή  «Σταυρός»  τοποθεσία Λανού  της Δημοτικής Κοινότητας Ομαλών στην ζώνη καλλιέργειας της  μοναδικής Ρομπόλας βρεθήκαμε πριν από μερικές ήμερες για να δούμε από κοντά τη φύτευση ενός νέου αμπελώνα της χρυσής ποικιλίας Ρομπόλας του αμπελουργού Διονύση Γαρμπή, και να βιώσουμε αυτή την ξεχωριστή εμπειρία.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΓΑΡΜΠΗΣ

Ο Διονύσης Γαρμπής μαζί με την αδελφή του Κατερίνα είναι μια από τις πολλές οικογένειες αμπελουργών στο Οροπέδιο των Ομαλών που παράγουν το χρυσάφι της Κεφαλλονίτικου σταφυλιού, τη Ρομπόλα.

Από μικρά παιδιά μαζί με τους γονείς τους που ήταν αμπελουργοί ο Διονύσης και η Κατερίνα αγάπησαν και μυήθηκαν την τέχνη της αμπελουργίας. Εφέτος, συνεχίζοντας την παράδοση  της οικογένειας, προχώρησαν σε νέα φύτευση αμπελώνα σε αντικατάσταση του παλαιού που είχε φυτευτεί το 1971 από τον πατέρα τους Χριστόφορο με την βοήθεια συγχωριανών, τότε.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ και ΚΑΤΕΡΙNΑ ΓΑΡΜΠΗ

Η διαδικασία  της φύτευσης ενός νέου αμπελώνα δεν είναι απλή διαδικασία. Πρέπει να συνυπολογιστούν στοιχεία όπως η θέση του αμπελιού, ώστε να δέχεται όλες τις ευεργετικές ευνοϊκές επιδράσεις του  ηλίου, να <<εκμεταλλεύεται >> στο έπακρο το μικροκλίμα της περιοχής και  επίσης  να έχει καλή αποστράγγιση.

Η διαδικασία προετοιμασίας της φύτευσης, όπως μας εξήγησε ο Διονύσης Γαρμπής, ήταν δύσκολη  και απαιτητική   στην προετοιμασία του εδάφους του χωραφιού  ώστε να τοποθετηθούν τα 800 νέα εμβολιασμένα φυτά της ποικιλίας Ρομπόλα για να ακολουθήσει το βέλτιστο αποτέλεσμα στην απόδοση του αμπελώνα.  Ακούστε τον:

 

Η διαδικασία φύτευσης των νέων φυτών που έγινε με την χρήση ψεκαστικού  με υψηλή πίεση νερού, ξεκίνησε  στις 6:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 11:30 το μεσημέρι με τη βοήθεια φίλων και συγχωριανών του Διονύση και της αδελφής του Κατερίνας.

Ο Γιώργος Μεσολωρας είναι ο μοναδικός που ζει από όσους είχαν φυτέψει το αμπέλι στο ίδιο χωράφι το 1971, πριν από 51 χρόνια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΣΟΛΩΡΑΣ

Μαγεύεσαι  και  σε συνεπαίρνει όλη η διαδικασία,   βλέποντας και νιώθοντας  από κοντά  το μεράκι  την αγάπη  των ανθρώπων που συμμετέχουν  στην   φύτευση, αλλά και το πως ξεκινάει  η δημιουργία αυτού του μοναδικού  σταφυλιού της Ρομπόλας, αυτού του υπέροχου κρασιού που απολαμβάνουν όλοι και είναι προϊόν της Κεφαλονίτικης γης.

Είναι σημαντικό και ελπιδοφόρο για το μέλλον του πρωτογενή τομέα  στον κλάδο  της αμπελουργίας στην Κεφαλονιά, ότι υπάρχουν  άνθρωποι  που συνεχίζουν την ενασχόληση  τους με την καλλιέργεια  και την  ανανέωση των αμπελώνων, κρατούν ζωντανό το μύθο ενός από τα  καλύτερα ελληνικά σταφύλια την μοναδική ΡΟΜΠΟΛΑ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις