Το εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου στον πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, έδειξε με βούλευμα του για την αποκαλούμενη υπόθεση «σκευωρία Novartis» το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο.
Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση καταγγελλόμενης εκβίασης του Σαμπυ Μιωνη δημοσιογράφοι Ιω. Φιλιππάκης, Γιάννα Παπαδάκου, Αλ. Τάρκας, Κώστας Βαξεβάνης.
Το πολυσέλιδο βούλευμα του δικαστικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκε πριν την καταληκτική 12η νυχτερινή της 30ης Ιουνίου (ημέρα συνταξιοδότησης 3 μελών του Συμβουλίου) και αφήνει εκτός Ειδικού Δικαστηρίου τόσο τους επίκουρους εισαγγελείς όσο και τους δημοσιογράφους που είχαν βρεθεί υπό κατηγορία και ως καταγγελλόμενοι στην υπόθεση Μιωνή.
Οι δικαστές, μέσα σε χρόνο ρεκόρ λίγων ημερών (πήραν τη δικογραφία εκατοντάδων χιλιάδων σελίδων στις 24 Ιουνίου) εξέδωσαν ένα πολυσέλιδο βούλευμα με το οποίο:
-Παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο Δημ. Παπαγγελόπουλος και η Ελενη Τουλουπάκη, στους οποίους οι δικαστές εντοπίζουν επιλήψιμους χειρισμούς στην υπόθεση που αφορούσε τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία ενεπλάκησαν στην υπόθεση. Σύμφωνα με τις πρωτιές πληροφορίες, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς παραπέμπεται για μια πράξη κατάχρησης εξουσίας (κατά πλειοψηφία) σε βαθμό κακουργήματος. Για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος (επίσης σε βαθμό κακουργήματος) καθώς και για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος. Οι αποφάσεις για τον πρώην υπουργό ήταν ομόφωνες.
-Δεν παραπέμπονται όμως οι δύο επίκουροι εισαγγελείς Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης
-Δεν παραπέμπονται σε δίκη οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και (για την υπόθεση των καταγγελιών του επιχειρηματία Σαμπυ Μιωνή) Γιάννα Παπαδάκου, Αλέξανδρος Τάρκας και Ιωάννης Φιλιππάκης.
To βούλευμα πάντως είναι διαφοροποιημένο από την εισαγγελική πρόταση 364 σελίδων της Ελένης Μετσοβίτου που εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου.
Το θρίλερ του Αρείου Πάγου
Προηγουμένως ένα θρίλερ βρισκόταν σε εξέλιξη στον Αρειο Πάγο, καθώς 3 μέλη του δικαστικού συμβουλίου που ασχολούνται με την υπόθεση Novartis συνταξιοδοτήθηκαν ημερολογιακά σήμερα 30 Ιουνίου (και πιθανόν ένα ακόμα θα παραιτηθεί), κάτι που σήμαινε ότι αν δεν εκδιδόταν το βούλευμα για την υπόθεση θα έπρεπε να φύγουν και να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους.
Όμως από την χρονική καθυστέρηση (που είναι εν προκειμένω το λιγότερο) υπήρχε η εκτίμηση ότι εφόσον χρειαστεί να αντικατασταθούν τότε σε περίπτωση ανάγκης συγκρότησης ειδικού δικαστηρίου για την υπόθεση (παραπομπής δηλαδή των κατηγορουμένων) ενδεχομένως να μην επαρκούν οι αρεοπαγίτες που απαιτούνται για να είναι νόμιμη η συγκρότηση του δικαστηρίου.
Κι αυτό γιατί:
-Αποχωρούν 4 δικαστές που συμμετέχουν στο Δικαστικό Συμβούλιο: Ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημ. Σκαλτσούνης, ο αντιπρόεδρος του ΑΠ Μιλτ. Χατζηγεωργίου, ο αντιπρόεδρος (ως αναπληρωματικό μέλος ) Γρ. Κουτσοκώστας ενώ υπάρχουν φήμες ότι μπορεί να παραιτηθεί από το δικαστικό σώμα κι άλλος δικαστικός λειτουργός.
-Αυτά τα 3 (συν ένα πιθανόν) μέλη πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα για να εκδώσουν -σε δεύτερο χρόνο- το βούλευμα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στην σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου.
Πηγή: Dikastiko.gr