Νοσταλγία! Οι διακοπές περνούν σε εποχή… πουριτανισμού;

53

Αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της Airbnb να απαγορεύσει σε μόνιμη βάση τα πάρτι στα σπίτια της, έπειτα από ετήσια μείωση 44% στα παράπονα για πάρτι, μονιμοποιώντας έτσι έναν κανονισμό που είχε εισάγει κατά την περίοδο της πανδημίας για να περιορίσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Η απαγόρευση των πάρτι είναι επίσης ένας σίγουρος τρόπος για να μειωθούν τα αρνητικά δημοσιεύματα ενός brand που έχει ήδη μεικτή εικόνα στην αγορά ταξιδιωτών.

Όταν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αφαίρεσαν τους περιορισμούς για τον Covid το πρώτο εξάμηνο του 2022, υπήρχαν ελπίδες για μια επικείμενη δεκαετία ελευθερίας στα ταξίδια. Ωστόσο, έχουμε επιστρέψει σε έναν κόσμο με λιγότερο αυθορμητισμό, περισσότερη γραφειοκρατία και κανόνες που εμποδίζουν αντί να ενισχύουν τις ελευθερίες μας και μάλιστα στη διασκέδαση, στις διακοπές.

Ορισμένα B&B ανεξήγητα δεν σερβίρουν πρωινό, άλλα ξενοδοχεία έχουν άδεια ή εξαντλημένα μίνι μπαρ, καφετέριες αρνούνται πληρωμές με μετρητά, εστιατόρια ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ξενοδοχεία καθυστερούν το check-in και check-out για να υπάρχει «χρόνος βαθέως καθαρισμού».

Η Ιαπωνία, άνοιξε αυτό το μήνα τον τουρισμό της, όμως αποκλειστικά σε διεθνείς τουρίστες που ταξιδεύουν στη χώρα με οργανωμένα γκρουπ. Για πολλά χρόνια η Ιαπωνία υπέφερε από υπερτουρισμό σε περιοχές όπως το Κιότο και το 2015 σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το φαινόμενο δημοσιοποίησε ένα «εγχειρίδιο ετικέτας» για τους τουρίστες. Όμως όταν τα σύνορά της έκλεισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το πρόβλημα του υπερτουρισμού εξαφανίστηκε και οι ντόπιοι χάρηκαν με αυτό. Η διατήρηση των αριθμών τουριστών σε σφιχτά όρια αποτελεί παράδειγμα ενός πολιτικά επιθυμητού σκοπού που επιτυγχάνεται με το πρόσχημα της επιφυλακτικότητας για τον Covid.

Στα εστιατόρια τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και αλλού, οι επισκέπτες εξακολουθούν να ενθαρρύνονται να έχουν πρόσβαση στα μενού μέσω κωδικού QR, ακόμη και μετά την πτώση των κρουσμάτων Covid, και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό μέσω επιφανειών ή αντικειμένων είναι ένας στους 10.000, σύμφωνα με το CDC, δηλαδή αντίστοιχος με τις πιθανότητες να χτυπηθεί κανείς από κεραυνό.

Αυτό σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε να περάσουμε τα πρώτα δέκα λεπτά σε ένα μπαρ ή εστιατόριο ασχολούμενοι με τα τηλέφωνά μας, όταν το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να παραγγείλουμε δύο μπύρες και να αφήσουν ένα χαρτονόμισμα των πέντε ευρώ στο τραπέζι πριν φύγουμε. Αλλά για το εστιατόριο η τεχνολογία είναι πλέον πρωταγωνίστρια, επιτρέπει στους ανθρώπους να παραγγείλουν όπως και όταν θέλουν και οδηγεί τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν περιορισμένο προσωπικό.

Τα μουσεία και οι γκαλερί είναι επίσης στην ίδια μοίρα. Από το Λούβρο μέχρι το Βρετανικό Μουσείο και το Ταζ Μαχάλ, τα πολιτιστικά ιδρύματα εισήγαγαν συστήματα κρατήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τον έλεγχο των επισκεπτών σε μια εποχή που η κοινωνική αποστασιοποίηση ήταν αυστηρή. Το 2022 πολλά εξακολουθούν να απαιτούν ή παροτρύνουν τους επισκέπτες να κάνουν κράτηση πριν την άφιξή τους. Για τον τουρίστα, αυτό αφαιρεί την απόλαυση του αυθορμητισμού που απολάμβανε πριν από την πανδημία. Με αυτόν το τρόπο όμως το μουσείο ή τη γκαλερί, μπορούν να παρακολουθούν τον αριθμό επισκεπτών και να κατανέμουν το κοινό σε διαφορετικές ώρες της ημέρας: ένας έλεγχος που διατηρείται αθόρυβα μετά την πανδημία.

Οι περιορισμοί συνεχίζονται και στους σιδηρόδρομους. Τον Νοέμβριο του 2020, η Scotrail εισήγαγε απαγόρευση αλκοόλ στα τρένα της για να «υποστηρίξει τα μέτρα δημόσιας υγείας που έλαβε η κυβέρνηση της Σκωτίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού». Τον Ιούλιο του 2022 το μέτρο παραμένει σε ισχύ, παρά το γεγονός ότι η Σκωτία έχει άρει όλα τα μέτρα για τον Covid. Ο Διευθυντής Ασφάλειας και Εγκλήματος της ScotRail, κ. Stephen Elliot, δήλωσε: «Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για να αλλάξει η πολιτική αυτή, αλλά θα διατηρηθεί υπό έλεγχο».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις