Γράφει Νεφέλη-Μαρία Μανωλά
Ο Owain διαγνώστηκε με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας σε ηλικία 13 ετών. Ο ίδιος και η μητέρα του δυσκολεύτηκαν αρκετά με αυτή τη κατάσταση. Οι δυο τους αναζήτησαν τρόπους ώστε να μπορέσει ο μικρός να ανταποκριθεί στις καθημερινές του δραστηριότητες και στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Μέθοδοι όπως οι εργοθεραπείες ή η φαρμακευτική αγωγή δεν βοήθησαν στη δική του περίπτωση.
Αυτό που τελικά βοήθησε τον Owain ήταν ένα βιντεοπαιχνίδι που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά και μόνο για παιδιά που έχουν διαγνωστεί με ΔΕΠΥ.
Το παιχνίδι λέγεται «Endeavor Rx» και διατίθεται προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ και αποκλειστικά με ιατρική συνταγή.
Με την πρώτη ματιά μοιάζει με όλα τα υπόλοιπα κοινά παιχνίδια. Το συγκεκριμένο όμως έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με νευροεπιστήμονες και έχει σχεδιαστεί για να διεγείρει και να βελτιώνει περιοχές του εγκεφάλου που παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία της προσοχής.
Η βασική ιδέα είναι πως οι παίκτες ελέγχουν έναν μικρό εξωγήινο που τρέχει με ένα διαστημόπλοιο μέσα σε διαφορετικούς κόσμους και πρέπει να συλλέξει ορισμένα πράγματα.
Στόχος του λοιπόν είναι να εκπαιδεύσει τα παιδιά με ΔΕΠΥ να κάνουν πιο αποτελεσματικά ορισμένες δραστηριότητες, αγνοώντας τους περισπασμούς, ενώ παράλληλα είναι προγραμματισμένο με έναν αλγόριθμο που μετρά τις επιδόσεις του παίκτη και προσαρμόζει τη δυσκολία του παιχνιδιού σε πραγματικό χρόνο.
Παρόλα αυτά οι γιατροί που συμμετείχαν στις διάφορες κλινικές έρευνες τονίζουν πως δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο άλλων θεραπευτικών μεθόδων, φαρμακευτικών αγωγών ή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, λειτουργεί όμως αποτελεσματικά ως συμπληρωματικό τους.
Όταν οι γιατροί συνταγογραφούν το παιχνίδι, στους γονείς του παιδιού αποστέλλεται ένας σύνδεσμος ενεργοποίησης που απαιτείται πριν από την έναρξη του παιχνιδιού.
Η Kalcey δηλώνει πως στην αρχή υπήρξε «λίγο δύσπιστη» αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του παιχνιδιού.
Ο ίδιος είπε ότι ήταν λίγο πιο δύσκολο από όσο περίμενε, αλλά κατάλαβε ότι το έκανε για να βελτιώσει την εστίασή του. Παρέμεινε εξαιρετικά συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στη διαδικασία παρά τις δυσκολίες και τις απογοητεύσεις που τη συνόδευαν.
Μετά από κάθε συνεδρία, ο Owain σημείωνε την πρόοδο του και σύντομα άρχισε να βλέπει μικρές, θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά του.
Για παράδειγμα, η προετοιμασία για το σχολείο είχε γίνει πιο ομαλή και είχε θετικά μηνύματα από τους δασκάλους του.
Ο Eddie Martucci, διευθύνων σύμβουλος της Akili, της εταιρείας τεχνολογίας με έδρα τη Βοστώνη που βρίσκεται πίσω από το EndeavorRx, λέει ότι το παιχνίδι έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη γνωστική πρόοδο.
Όπως σημειώνει ο ίδιος: «Είναι κάτι που είναι πολύ δύσκολο να το πετύχουμε με μέσα όπως τα χάπια. Αποδεικνύεται ότι τα αισθητηριακά ερεθίσματα μπορούν πραγματικά να διεγείρουν άμεσα, μέρη του εγκεφάλου τα οποία ελέγχουν τη γνωστική λειτουργία»
Η εταιρεία του σχεδιάζει τώρα να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.