12 Ιουλίου 2022
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ…
► Οι παιδικές δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022 και
► οι βιβλιοπαρουσιάσεις στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου.
- ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΙΛΙΑ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
Η διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου, 8.30 μ.μ. από τον Ηλία Τουμασάτο, εκπαιδευτικό Κοινωνικών Επιστημών στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δρα Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, MSc στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, με θέμα «Μαθητές στο Σχολείο – Έφηβοι στην Κοινωνία: γνώση και συμπεριφορές». Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τους κωδικούς παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.
- ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2022
Τα φετεινά Ιακωβάτεια θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Αυγούστου, 9 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Το θέμα τους είναι: «Η αντιπαλότητα ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι: μύθος και πραγματικότητα». Θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα.
- ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης αποδέχτηκε πρόσφατα δωρεά της κ. Ελένης Α. Ζακυθηνού, η οποία προσέφερε στη Βιβλιοθήκη μας 310 τόμους, μικρού και μεσαίου μεγέθους, του 19ου και κυρίως του 20ού αιώνα στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα, που ανήκαν στην πεθερά της Νίκη Δ. Ζακυθηνού, το γένος Τζώρτζη Δελλαπόρτα και Ελένης Ιακωβάτου, σύζυγο του αείμνηστου Ληξουριώτη βυζαντινολόγου και ακαδημαϊκού Διονυσίου Ζακυθηνού. Η κ. Ελ. Α. Ζακυθηνού προσέφερε επίσης και μια σημαντική πεντάτομη έκδοση του Φλαμανδού καθολικού ιερέα C. Cornelii a Lapide (1567-1637) με θέματα ερμηνείας των Γραφών, την οποία (έκδοση) είχε αγοράσει στο Μπουένος Άιρες, όταν υπηρετούσε εκεί ως πρέσβης της Ελλάδας ο πρόωρα χαμένος συζυγός της Αλέξης Δ. Ζακυθηνός, ποιητής ταυτόχρονα και γνώστης και ερευνητής της ελληνικής μουσικής.
- ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:
— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.
— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).
—ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.
Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.
ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ