Μουσείο ιδρύματος Φωκά Κοσμετάτου στο Αργοστόλι
Το έτος 1984 με κληροδότημα των αδελφών Σπυρίδωνα (1884-1978)
πολιτειολόγου, οικονομολόγου, Κοσμέτου (1891-1969) μηχανικού-αγρονόμου και Νικολάου (1900-1982) νομικού, δημιουργήθηκε το μη κερδοσκοπικό κοινωφελές ίδρυμα Υιών Παναγή Φωκά-Κοσμετάτου με προτεραιότητα να μετατραπεί το οικογενειακό σπίτι στο Αργοστόλι σε Μουσείο-Πινακοθήκη.
Το φαμελικό παλατάκι
Παλατάκι, παλάτι, αναλόγως του μεγέθους τους, αποκαλείται στα Επτάνησα κάθε σπίτι που έχει ένα ή δυο πατώματα πάνω από το πιάνο τερένο. Το φαμελικό παλάτι των Φωκά Κοσμετάτων βρισκόταν στην ίδια σκοντράδα, κοντά στην κεντρική πιάτσα του Αργοστολίου, και καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1953. Η μετασεισμική πόλη του Αργοστολίου ανοικοδομήθηκε, βέβαια, με αντισεισμικό κανονισμό, αλλά άρρυθμα με αποτέλεσμα να μη θυμίζει την παλιά αριστοκρατική Χώρα.
Το νέο κτήριο ανοικοδομήθηκε στην ίδια θέση, σε μικρότερη κλίμακα, διατηρώντας στοιχεία της αρχιτεκτονικής των κεφαλονίτικων παλατιών και έχει κηρυχθεί διατηρητέο κτίσμα σύμφωνα με ΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ/11371/3011/30-4-2001-ΦΕΚ 402/Δ/31-5-2001.Στο κατώι του νέου κτηρίου βρίσκονται τα αρχεία του ιδρύματος, στο υπερυψωμένο πιάνο τερένο οι μουσειακές συλλογές και στο πρίμο πιάνο η γραμματεία. Στην δροσερή κούρτη υπάρχει θεματική έκθεση από το σπάνιο και πολύτιμο φωτογραφικό αρχείο του ιδρύματος.
Το μουσείο
Εδώ εκτίθενται τα μόμπιλα της φαμίλιας που σε συνδυασμό με τα σερβίτσια, τα φουρνιμέντα, τα κουάδρα μας μεταφέρουν σε Κεφαλονίτικο σπίτι φαμίλιας νομπιλιάρε, στις αρχές του 20ου αιώνα.
Στους τοίχους είναι αναρτημένες σπάνιες λιθογραφίες των Joseph Cartwright, Edward Lear και Henry Cook, με θέμα τα Ιόνια νησιά. Ανάμεσα στα άλλα πολύτιμα εκθέματα εκτίθενται δυο παντιέρες: η μια της ρεπούμπλικα δηλαδή της Επτανήσου Πολιτείας/ Repubblica Settinsulare (1800-1807) και η άλλη του Ηνωμένου Κράτος των Ιονίων Νήσων / Ιονίου Πολιτείας / Stati Uniti delle Isole Ionie, (1815-1864).
Σε παρακείμενη αίθουσα του μουσείου εκτίθεται τμήμα της συλλογής μεταλλικών και χάρτινων νομισμάτων που κυκλοφορούσαν στα Ιόνια νησιά στην μακραίωνη ιστορική τους πορεία.
Τα πορτραίτα
Εξαιρετικής τέχνης είναι επίσης τα πορτραίτα που φιλοξενούνται στο μουσείο. Ας αναφέρουμε ενδεικτικά το κουάδρο με το ριτράτο του κόντε Μαρίνου Πινιατόρου(1675-1746),που ανάμεσα στα άλλα αξιώματά του, το 1715 ήταν Σοπρακόμιτος Κεφαλονιάς, το 1716 πολέμησε στο ασέδιο των Κορυφών και το 1719 ήταν Γκουβερναδόρος του Θιακιού. Το 1718 ο Σερενίσιμος Πρέντζιπας της Βενετίας του απένειμε το τίτολο του Κόντε και είναι ό ιδρυτής του κλάδου με την κοντέα του οίκου Πινιατόρου και νυμφεύθηκε την Ιζαμπέλα Φωκά.
Πωλητήριο
Στο πωλητήριο του μουσείου οι επισκέπτες μπορούν να βρουν είδη δώρων, αντικείμενα για προσωπική χρήση αλλά και τις ενδιαφέρουσες εκδόσεις του ιδρύματος.
Το Μουσείο δέχεται τους φίλους επισκέπτες από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο, Δευτέρα έως Παρασκευή με ωράριο 10:00 π.μ. -14:00μ.μ.
Προτείνουμε, όταν βρεθείτε στο Αργοστόλι, ανεπιφύλακτα την επίσκεψη στο ιδιαίτερο αυτό μουσείο!
Γλωσσάρι
Για του μη Κεφαλονίτες αναγνώστες ακολουθεί η επεξήγηση των λέξεων της Επτανησιακής διαλέκτου
-Γκουβερνατόρος,ο= ο κυβερνήτης
-Κουάδρο,το= εδώ η προσωπογραφία
-Κούρτη,η= αυλή
-Μόμπιλο,το = εδώ έπιπλο
-Παντιέρα,η=σημαία
-Πιάνο τερένο,το = ισόγειο
-Πιάτσα,η=πλατεία
-Ριτράτο,το=προσωπογραφία
-Σερενίσιμος Πρέντζιπας,ο = ο γαληνότατος Πρίγκιπας ,δηλαδή ο Δόγης
-Σοπρακόμιτος,ο=κυβερνήτης πολεμικού πλοίου
-Σκοντράδα,η = συνοικία
-Τίτολο,το=τίτλος
-Φαμίλια νομπιλάρε,η=οικογένεια ευγενών
-Φουρνιμέντο,το=εξοπλισμός σπιτιού
Πηγές
-Τσιτσέλης Α.Ηλίας, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα: Συμβολαί εις την ιστορίαν και λαογραφίαν της νήσου Κεφαλληνίας. Βιογραφικά, οίκων ιστορίαι, δημοσιεύματα ,τ. 1ος, εν Αθήναις 1904.
-Eugène Rizo-Rangabè, Livre d’or de la noblesse Ionienne, v. ii, Céphalonie, Athènes 1926.
-https://www.focas-cosmetatos.gr/
Σημείωση: η φωτογράφιση και ή άδεια για γραπτό αφιέρωμα στο μουσείο έγινε κατόπιν αδείας του προέδρου του Ιδρύματος κυρίου Σπύρου Μ. Κοσμετάτου τον οποίο ευχαριστούμε και από εδώ. Για τις άλλες δραστηριότητες του ιδρύματος μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του φορέα.
Τάκης Τόκκας
Για το casa–Museo /οίκος-Μουσείο Καραβόμυλος, Κεφαλονιά.