του Παναγιώτη Στάθη
Για φαινόμενο που είναι επικίνδυνο για δημοκρατική χώρα, μιλούν οι τέσσερις θεσμικοί φορείς οι οποίοι έχουν συγκροτήσει κοινό μέτωπο για τις “τηλεδίκες” στη χώρα μας.
Δικαστές, δικηγόροι, γιατροί και δημοσιογράφοι, δια των εκπροσώπων τους θέτουν το θέμα επί τάπητος με κοινές δράσεις, σημειώνοντας βέβαια πως πρέπει να γίνει σεβαστό, σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα της έκφρασης και της πληροφόρησης.
Οι τέσσερις φορείς πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων ενώ ήδη όπως είναι γνωστό, σε ότι τον αφορά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησε δια του του προέδρου Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήσης Κωνσταντίνου, σε αυτεπάγγελτη παρέμβαση που εκκινεί πειθαρχική διαδικασία κατά παντός υπευθύνου δικηγόρου για τις αποκαλούμενες τηλεδίκες, επί εκκρεμών υποθέσεων.
Με αυτή άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου (in rem) για παραβάσεις του κώδικα δικηγόρων σχετικά με συμμετοχή σε δημόσιες τηλεοπτικές συζητήσεις για εκκρεμείς υποθέσεις στη Δικαιοσύνη.
Η έρευνα αφορά τουλάχιστον 20 δικηγόρους, ενώ ήδη κλήθηκαν (σε συμπληρωματική ξεχωριστή διαδικασία σχετικά με δηλώσεις τους) οι δικηγόροι στην υπόθεση Λιγνάδη, Αλέξης Κούγιας και Γιάννης Βλάχος.
Παρέμβαση
Για το φαινόμενο των τηλεδικών οι 4 φορείς ένωσαν τις δυνάμεις τους και κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπογράμμισαν μεταξύ άλλων πως “το φαινόμενο των “τηλεοπτικών δικών” προκαλεί σύγχυση στην κοινωνία και δυσχεραίνει το έργο των αρμόδιων δικαστικών αρχών”.
Μάλιστα αναφέρουν πλέον ξεκάθαρα πως “οι “ραδιοτηλεοπτικές δίκες” παραβιάζουν ουσιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, δυσχεραίνουν το έργο των αρμοδίων αρχών και επιχειρούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης.
Τα ζητήματα, που ανακύπτουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και λυσιτελώς”. Οι δε σύλλογοι των δικηγόρων, γιατρών και δημοσιογράφων, προχώρησαν, όπως αναφέρουν και σε πειθαρχικές διαδικασίες.
Στο ΕΣΡ
Στο πλαίσιο των δράσεων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης Αθανάσιο Κουτρουμάνο, η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γεώργιος Πατούλης και Ευστάθιος Τσούκαλος, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτριος Βερβεσός και η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση “η συνάντηση αυτή έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι ανωτέρω φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των “ραδιοτηλεοπτικών δικών”, που διεξάγονται με τη συμμετοχή δημοσιογράφων, γιατρών, δικηγόρων και άλλων.
Οι “ραδιοτηλεοπτικές δίκες” παραβιάζουν ουσιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, προκαλούν σύγχυση στην κοινωνία, δυσχεραίνουν το έργο των αρμοδίων αρχών και επιχειρούν ανεπίτρεπτη προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης. Τα ζητήματα, που ανακύπτουν, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και λυσιτελώς.
Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και της ΕΣΗΕΑ δήλωσαν ότι έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες ως προς την εσωτερική πειθαρχική τους λειτουργία για την αποτροπή του φαινομένου ενώ οι εκπρόσωποι και των άνω τεσσάρων φορέων τόνισαν το σημαντικό θεσμικό ρόλο του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και δήλωσαν ότι η έγκαιρη και αυστηρή παρέμβασή του με την άσκηση των κανονιστικών του αρμοδιοτήτων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων στην περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, με σεβασμό πάντα του δικαιώματος της έκφρασης και της πληροφόρησης, θα συμβάλλει στον περιορισμό του επικίνδυνου για μία δημοκρατική χώρα φαινομένου”.