Κινεζικά και ταϊβανέζικα πολεμικά πλοία παίζουν τη «γάτα με το ποντίκι» τις τελευταίες ώρες πριν την προγραμματισμένη λήξη των τετραήμερων κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων που ήρθαν ως αντίδραση στην επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων στην Ταϊβάν.
Η πρόσφατη επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στη νήσο εξόργισε την Κίνα, που απάντησε με δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων πάνω από την πρωτεύουσα Ταϊπέι για πρώτη φορά και τη διακοπή διαύλων επικοινωνίας με τις ΗΠΑ.
Διαφήμιση
Δέκα πολεμικά πλοία από την Κίνα και αντίστοιχος αριθμός πλοίων από την Ταϊβάν έπλεαν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους στο στενό της Ταϊβάν, με κάποια κινεζικά να παραβιάζουν τη μέση γραμμή, που χωρίζει ανεπίσημα την ηπειρωτική Κίνα από τη νήσο.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανέφερε πως σε ανακοίνωσή του πως πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και drones του Πεκίνου διεξήγαγαν ασκήσεις προσομοίωσης επίθεσης στο νησί και στο πολεμικό ναυτικό της χώρας. Η αποστολή πλοίων και αεροσκαφών από τη Ταϊβάν έγινε προκειμένου σε περίπτωση που θα κρινόταν αναγκαίο, να υπάρξει η προσήκουσα απάντηση.
Καθώς οι κινεζικές δυνάμεις ”πίεζαν” στην μέση γραμμή το Σαββάτο, η πλευρά της Ταϊβάν παρακολουθούσε στενά και όπου ήταν δυνατό εμπόδιζε τις κινεζικές δυνάμεις να την παραβιάσουν, ανέφερε αξιωματούχος ενήμερος για τις εξελίξεις.
«Οι δύο πλευρές δείχνουν αυτοσυγκράτηση», δήλωσε το ίδιο αυτό, παρομοιάζοντας τους ελιγμούς των πλοίων με το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι».«Η μία πλευρά προσπαθεί να περάσει τη μέση γραμμή , και η άλλη στέκεται εμπόδιο ωθώντας έτσι την πρώτη σε μια πιο μειονεκτική θέση και τελικά την αναγκάζει να επιστρέψει στη θέση πίσω από την μέση γραμμή».
Οι κινεζικές ασκήσεις, που επικεντρώνονται σε έξι τοποθεσίες γύρω από τη νήσο, άρχισαν την Πέμπτη και είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν έως σήμερα το μεσημέρι.
Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποιεί κοινές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν εστιάζοντας στις δυνατότητες τους για επιθέσεις στο έδαφος και στην θάλασσα.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τα στρατιωτικά γυμνάσια ως κλιμάκωση.
ΗΠΑ: Προκλητικές και ανεύθυνες κινήσεις, εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος
«Αυτές οι δραστηριότητες συνιστούν σημαντική κλιμάκωση στις προσπάθειες της Κίνας να μεταβάλουν το status quo. Είναι προκλητικές, ανεύθυνες και εγείρουν τον κίνδυνο σφάλματος», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Έρχονται επίσης σε αντίθεση με τον μακροπρόθεσμο στόχο μας της διαφύλαξης της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν, πράγμα που περιμένει ο κόσμος», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι σχέσεις της με την Ταϊβάν είναι ένα εσωτερικό ζήτημα και διατηρεί το δικαίωμα να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της, ακόμη και με τη βία εάν χρειαστεί. Η δε Ταϊβάν απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Κίνας λέγοντας ότι μόνο οι άνθρωποι της Ταϊβάν μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Η Κίνα έχει επίσης προειδοποιήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην «δράσουν βιαστικά» προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη κρίση.
Αναφερόμενη στην απάντηση στην επίσκεψη της Πελόζι, η εφημερίδα People’s Daily του Κομμουνιστικού Κόμματος ανέφερε ότι η Κίνα έχει υιοθετήσει «αποτελεσματικά μέτρα που αποδεικνύουν πλήρως ότι η Κίνα είναι πλήρως αποφασισμένη και ικανή να διαφυλάξει την εθνική ενότητα και να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα».
Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν Σου Τσενγκ-Τσανγκ είπε στους δημοσιογράφους ότι η Κίνα είχε «αλαζονικά» χρησιμοποιήσει στρατιωτική δράση για να διαταράξει την ειρήνη και κάλεσε το Πεκίνο να μην προκαλέσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας του.
Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε επίσης ότι πολεμικά αεροσκάφη της προέβησαν σε σειρά ενεργειών εμποδίζοντας τις πτήσεις συνολικά 20 κινεζικών αεροσκαφών εκ των οποίων 14 παραβίασαν την μέση γραμμή. Εντοπιστήκαν επίσης 14 κινεζικά πλοία που δραστηριοποιούνταν γύρω από τα στενά της Ταϊβάν.
Το υπουργείο δημοσίευσε μια φωτογραφία που δείχνει Ταϊβανούς ένστολους να παρακολουθούν στενά ένα κινεζικό πλοίο ενώ οι δυνάμεις της Ταϊπέι εκτόξευσαν και φωτοβολίδες για να εμποδίσουν drones που πετούσαν πάνω από τα νησιά Κίνμεν και τα νησιά Μάτσου. Και τα δύο νησιωτικά συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στις ακτές της Κίνας.