Οι Αργοστολιώτες αλλά και επισκέπτες της πόλης συμμετείχαν χθες Τετάρτη βράδυ σε μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση στην οποία συμμετέχουν πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες.
Ο αύλειος χώρος ΞΕΝΙΑ γέμισε απο κόσμο και οι καλλιτέχνες κέρδισαν το ζεστό του χειροκρότημα, ήταν μια εξαιρετική παράσταση την οποία θα απολαύσουν απόψε 11 Αυγούστου οι Ληξουριώτες.
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΙΓΜΗ- ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ
«Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922 στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη»
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Από την Ιωνία στο Ιόνιο
Στη σκηνή, πέντε Κεφαλονίτες καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στο 2022, ζωντανεύουν αφηγήσεις από τις μέρες του 1922, σιγοτραγουδούν μελωδίες, ψάχνουν τον μίτο που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που είτε γεννήθηκαν στην Κεφαλονιά ή στην Ιθάκη είτε βρέθηκαν εκεί κυνηγημένοι, ορφανοί και φοβισμένοι. Συνεργάζονται μαζί τους ένας Βρετανός σχεδιαστής φωτισμών, μια ξενιτεμένη Κεφαλονίτισα σκηνογράφος κι ένας σκηνοθέτης που οι ρίζες του κρατούν από την Καππαδοκία.
Στην παράσταση παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από την υποδοχή των 7.000 προσφύγων από τους γηγενείς κι από την ενσωμάτωση όσων, τελικά, παρέμειναν στα δυο νησιά.
Χωρίς θλίψη, αλλά με τη διάθεση να μεταδώσουμε το κλίμα της εποχής και μαζί να επανακαθορίσουμε την έννοια του «πρόσφυγα». Γιατί η Προσφυγιά δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός στην παγκόσμια ιστορία.
Γιάννης Αναστασάκης
Η παραγωγή αυτή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 69 λεπτά.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύνθεση κειμένου-Σκηνοθεσία: Γιάννης Αναστασάκης
Σκηνογραφική επιμέλεια-Κοστούμια: Λουκία Μινέτου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Σχεδιασμός φωτισμών: Peter Mumford
Ηθοποιοί: Μαρία Τσιμά, Αμαλία Αρσένη, Κυριάκος Μαρκάτος.
Μουσικός: Γιάννης Δάφνος
Αρχειακή έρευνα: Στάμω Στεργιώτου
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφία Τάμπλερ
Φωτογραφίες από τις πρόβες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Σχεδιασμός αφίσας: Παναγιώτης Καλός
Περισσότερες φωτο