Βρετανία: Πορτοκαλί συναγερμός ενόψει τετραήμερου ακραίου καύσωνα

70

Προειδοποίηση για ένα τετραήμερο «ακραίας ζέστης» τέθηκε σε ισχύ σε περιοχές της Βρετανίας και της Ουαλίας, την Πέμπτη, 11 Αυγούστου, με τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ένα δεύτερο κύμα καύσωνα, που ενδέχεται να πιέσει τις παροχές νερού και τις υπηρεσίες μεταφορών.

Το Met Office προειδοποιεί ότι η πορτοκαλί προειδοποίησή, η δεύτερη πιο σοβαρή μετά την κόκκινη, θα διαρκέσει μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο για άτομα ευάλωτα στην υπερβολική ζέστη, τα οποία ίσως αντιμετωπίσουν δυσμενείς επιπτώσεις, ως προς την υγεία τους.

Η θερμοκρασία αναμένεται να κορυφωθεί στους 35 βαθμούς Κελσίου την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ενώ το θερμόμετρο σε ορισμένες περιοχές, ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τους 36 βαθμούς, το Σάββατο, 13 Αυγούστου.

Μεγάλα τμήματα της Βρετανίας και της Ουαλίας, καθώς και τα ανατολικά τμήματα της Βόρειας Ιρλανδίας και της Σκωτίας, προβλέπεται να είναι « από ηλιόλουστα έως και υπερβολικά ζεστά», αύριο, Πέμπτη, 12 Αυγούστου.

Η συγκεκριμένη προειδοποίηση έρχεται μετά από έναν Ιούλιου, ο οποίος καταγράφηκε ως ο πιο ξηρό Ιούλιος για τη Βρετανία από το 1935, όταν οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Άλλα ευρωπαϊκά έθνη αντιμετώπισαν επίσης καύσωνα τις τελευταίες εβδομάδες, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα του Ιουλίου, η Βρετανία, η οποία δεν θεωρείται συνηθισμένη σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, αντιμετώπισε διακοπές ρεύματος, ζημιές σε διαδρόμους και σιδηροδρομικές γραμμές αεροδρομίων και δεκάδες πυρκαγιές στο Λονδίνο, όπου η πυροσβεστική αντιμετώπισε την πιο πολυσύχναστη εβδομάδα της από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Βρετανίας Τζορτζ Γιούστις προέτρεψε την Τετάρτη τις εταιρείες ύδρευσης να λάβουν προφυλάξεις για την προστασία των αποθεμάτων νερού και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρατεταμένης ξηρασίας.

Αρκετές εταιρείες ύδρευσης έχουν ήδη επιβάλει περιορισμούς στη χρήση του νερού, ενώ σούπερ μάρκετ έχουν περιορίσει τις πωλήσεις ψησταριών μιας χρήσης, που οι πυροσβέστες αντιλαμβάνονται ως επικίνδυνες για την πρόκληση πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις