Γράφει Σταύρος Γριμάνης
Καταιγίδα πλειστηριασμών έρχεται από το φθινόπωρο, καθώς μετά τη θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να πάρει φωτιά.
Ετσι, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 5.800 ηλεκτρονικά σφυριά. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουν αρκετά «επώνυμα» για εταιρείες και πρόσωπα που μεσουράνησαν στο παρελθόν, αλλά στη συνέχεια λύγισαν, είτε από τις συνέπειες της μακράς οικονομικής κρίσης, είτε λόγω λανθασμένων επιχειρηματικών επιλογών, είτε για άλλες αιτίες. Στη λίστα περιλαμβάνονται βαριά ονόματα, όπως ο επιχειρηματίας Πάνος Δάβαρης, ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, οι οικογένειες Εμφιετζόγλου, Γιατράκου και Αγούδημου, ο Αλέξανδρος και ο Γιώργος Λούβαρης, αλλά και ο δημοφιλής τραγουδιστής Αντώνης Ρέμος και ο κουμπάρος του επιχειρηματίας Κώστας Πηλαδάκης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιδιωτικών Κλινικών Γρηγόρης Σαραφιανός κ. ά.
Οι περιπέτειες των Μαμιδάκη
Εξι χρόνια έχουν περάσει από τις αρχές Ιουλίου του 2016, όταν ο Κυριάκος Μαμιδάκης έβαλε με ένα περίστροφο τέλος στη ζωή του, συγκλονίζοντας όχι μόνο την οικογένειά του, αλλά και ολόκληρο τον επιχειρηματικό κόσμο. Αυτό ήταν το «απονενοημένο διάβημα» ενός υπερήφανου Κρητικού που δεν άντεχε να βλέπει την οικονομική κατάρρευση του άλλοτε κραταιού πετρελαϊκού ομίλου της Mamidoil-JetOil, δημιούργημα του ίδιου και των αδελφών του, Γιώργου και Νίκου Μαμιδάκη. Η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση για το άρθρο 99, με τις συνολικές υποχρεώσεις της να φτάνουν τα 314,5 εκατ. ευρώ, άλλαξε χέρια, ωστόσο οι περιπέτειες για μέλη της οικογένειας Μαμιδάκη δεν έπαψαν.
Ετσι προ τριετίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς τόσο η Ειρήνη Μαμιδάκη, κόρη του εκλιπόντος Κυριάκου Μαμιδάκη, όσο και ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, γιος του Νίκου Μαμιδάκη, για ακίνητά τους στην Πολιτεία, στη Νέα Ερυθραία και τις Σπέτσες.
Από αυτούς τους πλειστηριασμούς άλλοι ανεστάλησαν και άλλοι προχώρησαν. Πρόσφατα στις 27 Απριλίου είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί και μια πολυτελής κατοικία στη Νέα Ερυθραία, ιδιοκτησίας της Ελένης Μαμιδάκη, αλλά τελικά πέρασε σε αναστολή. Τώρα αυτός που βρίσκεται στη «ζώνη κινδύνου» είναι ξανά ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της JetOil, για ακίνητό του στην Πολιτεία. Πρόκειται για κτίριο πέντε επιπέδων που περιλαμβάνει τρεις κατοικίες, οι οποίες έχουν συνενωθεί λειτουργικά σε μια μεγάλη διώροφη μεζονέτα, συνολικής επιφάνειας 429 τ.μ. Εκτός από τους κύριους διαθέτει επιπλέον βοηθητικούς χώρους 198,95 τ.μ. (αποθήκες και υπόγεια δεξαμενή νερού), εξωτερική πισίνα 40 τ.μ. κ.ά. Ο νέος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Cepal, έχει οριστεί για τις 27 Οκτωβρίου και η τιμή πρώτης προσφοράς είναι στο 1,1 εκατ. ευρώ.
Η Βαλκάν των Εμφιετζόγλου
Με άλλον έναν βαρύ πλειστηριασμό βρίσκεται αντιμέτωπη η οικογένεια Εμφιετζόγλου, η οποία στις 8 Ιουνίου έχασε τόσο το διατηρητέο κτίριο-κατοικία στην Κηφισιά όσο και το ακίνητο της εταιρείας Ελληνικά Σωληνουργεία στην Εύβοια. Ετσι, για τις 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί το μεγάλο συγκρότημα της Βαλκάν Εξπόρτ στη Θεσσαλονίκη. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της εταιρείας Βαλκάν Αναπτυξιακή Ακινήτων Α.Ε., δηλαδή της διαδόχου της πρώην βιομηχανίας ξυλείας που μετετράπη σε εταιρεία ακινήτων.
Η εταιρεία είναι και σήμερα ενεργή με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Πρόδρομο Εμφιετζόγλου και αντιπρόεδρο την κυρία Μελίνα Εμφιετζόγλου. Επισπεύδουσα είναι η Cepal, στην οποία έχουν μεταβιβαστεί τα σχετικά δάνεια της Alpha Bank, ενώ η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται, μετά από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το 2019, σε 5,88 εκατ. ευρώ. Στο σφυρί θα βγουν πέντε γήπεδα «μετά πάντων των συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων» σε εκτός σχεδίου περιοχή της Κοινότητας Αγχιάλου της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Αθανασίου Θεσσαλονίκης, που είναι άρτια και οικοδομήσιμα. Κατασχέθηκαν από τον Ιούνιο του 2017 και συναποτελούν ενιαία έκταση συνολικού εμβαδού 355.648,42 τ.μ., όπου βρισκόταν η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας ξύλου Βαλκάν Εξπόρτ, ενώ τα κτίσματα είχαν ανεγερθεί με διαδοχικές άδειες από το 1970 έως το 2001.
Ωστόσο, από το 2002 υπήρξε σταδιακή διακοπή διάφορων τμημάτων της βιομηχανικής δραστηριότητας της εταιρείας, μέχρι που το 2007 το εργοστάσιο κατέβασε ρολά και έγινε ανάκληση της άδειας λειτουργίας του. Συνολικά η μονάδα αποτελούνταν από 63 κύρια και βοηθητικά κτίσματα, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων είναι ήδη κατεδαφισμένο. Οσα απέμειναν έχουν βανδαλιστεί και καταστραφεί ολοσχερώς, με αποτέλεσμα να υφίσταται πλέον μόνο ο φέρων οργανισμός ή οι βάσεις οπλισμένου σκυροδέματος.
Η βίλα του Δάβαρη
Αντιμέτωπος, για μία ακόμη φορά, με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται και ο επιχειρηματίας Πάνος Δάβαρης, που έγραψε τη δική του ιστορία στην αγορά αυτοκινήτου. Στην προκειμένη περίπτωση, το ηλεκτρονικό σφυρί έχει προγραμματιστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου και αφορά τη βίλα του στη Μύκονο. Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο άρτιο και οικοδομήσιμο, με επιφάνεια 4.440 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη Θέση Αμυγδαλίδι ή Χονδρός Γκρεμνός ή Πήγαδος του Δήμου Μυκόνου. Το οικόπεδο είναι περιφραγμένο με ξερολιθιά, σε απόσταση από τη θάλασσα 555 μέτρων, ενώ λόγω ύψους διαθέτει προς αυτήν απεριόριστη θέα.
Εντός του οικοπέδου υφίσταται συγκρότημα δύο κατοικιών που περιλαμβάνει υπόγειο εμβαδού 130,24 τ.μ., ισόγειο 194,31 τ.μ. και όροφο 49,72 τ.μ. Επίσης διαθέτει δύο πισίνες εμβαδού 27,20 τ.μ. εκάστη με τα μηχανοστάσιά τους. Η κατάσχεση έγινε για 300.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης), επισπεύδουσα είναι η Cepal και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στο 1,64 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου βγήκε στο σφυρί και το boutique hotel «Elafivolia» του Πάνου Δάβαρη στην Αράχοβα, το οποίο αποκτήθηκε από την Grandbay Limited, θυγατρική της Centric Συμμετοχών, αντί 1,1 εκατ. ευρώ. Ακόμη, από πέρυσι βρέθηκαν στο στόχαστρο και τα πακέτα μετοχών του στις εταιρείες Hyundai Ελλάς ΑΒΕΕ και ΚΙΑ Ελλάς ΑΒΕΕ, ωστόσο οι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν.
Το συγκρότημα Λούβαρη
Στις 21 Σεπτεμβρίου το σφυρί αναμένεται να χτυπήσει για τη βίλα της οικογένειας Λούβαρη στην Εκάλη. Ο πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Intrum, στρέφεται κατά του επιχειρηματία Αλέξανδρου Λούβαρη και του πατέρα του Γιώργου Λούβαρη, πρώην στενού συνεργάτη του Σ. Κόκκαλη. Το ακίνητο κουβαλάει υποθήκες από το 1990, αλλά και πέντε κατασχέσεις (από ΙΚΑ, Εφορίες κ.λπ.), με την τελευταία στις 10 Φεβρουαρίου 2022 για 200.000 ευρώ (μέρος της συνολικής απαίτησης). Πρόκειται για ένα οικόπεδο 1.406,41 τ.μ. στο οποίο έχει ανεγερθεί πολυτελής κατοικία (μεζονέτα) από το 1983, που αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α’ όροφο και δώμα, με συνολική επιφάνεια 539 τ.μ., ενώ διαθέτει και πισίνα 50 τ.μ. στον περιβάλλοντα χώρο. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 990.000 ευρώ. Από την εξωτερική αυτοψία που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι η μεζονέτα βρίσκεται σε καλή κατάσταση από πλευράς συντήρησης.
Ενα «απομεινάρι» των επενδυτικών πρωτοβουλιών του δημοφιλούς τραγουδιστή Αντώνη Ρέμου και του επιχειρηματία Κώστα Πηλαδάκη έχει πιάσει… μόνιμη θέση στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Πρόκειται για το 30% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας αδόμητου αγροτεμαχίου 22,4 στρεμμάτων στο Κορωπί της R.& P. Real Estate Investments, της εταιρείας δηλαδή με την οποία δραστηριοποιήθηκαν κατά το παρελθόν στην αγορά ακινήτων οι δύο φίλοι και κουμπάροι.
Ο πρώτος πλειστηριασμός, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή εκκίνησης 792.000 ευρώ, είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου 2022, ο δεύτερος έγινε στις 9 Μαρτίου και ο τρίτος στις 15 Ιουνίου, αλλά όλοι κατέληξαν άγονοι. Στις 20 Ιουλίου έγινε ο τέταρτος με την τιμή εκκίνησης μειωμένη κατά 20%, στις 633.600 ευρώ, αλλά και πάλι χωρίς αποτέλεσμα.
Στις 23 Σεπτεμβρίου θα χτυπήσει ξανά το σφυρί, με την τιμή να έχει υποχωρήσει ακόμη περισσότερο, στις 514.800 ευρώ, δηλαδή στο 65% της αρχικώς ορισθείσας. Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, το οικόπεδο είναι επικλινές σε διάφορα σημεία του και εντός αυτού υπάρχουν διάσπαρτα δέντρα (αγριελιές, θάμνοι, ελιές κ.ά.), ενώ παλαιότερα είχε εκδοθεί άδεια οικοδόμησης για ανέγερση τριώροφου κτιρίου, η οποία όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκε. Αποκτήθηκε από την εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2008, βαρύνεται με προσημείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, και η αναγκαστική κατάσχεση έγινε στις 14 Ιουνίου 2021. Η εταιρεία R.& P. Real Estate Investments ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2005, εδρεύει στη Γλυφάδα και διοικείται από τριμελές Δ.Σ., με πρόεδρο τον Αντώνη Πασχαλίδη (όπως είναι το πραγματικό επώνυμο του Αντώνη Ρέμου) και αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κωνσταντίνο Πηλαδάκη.
Ο Πετράκης με τα παπούτσια
Στο στόχαστρο των πλειστηριασμών έχει βρεθεί και η εταιρεία Πετράκης, από τα πιο γνωστά ονόματα στην αγορά υπόδησης. Ετσι για τις 23 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγουν στο σφυρί δύο ακίνητά της στο κέντρο της Αθήνας και το Παγκράτι. Πρόκειται αφενός για πέντε οριζόντιες ιδιοκτησίες, οι οποίες συναποτελούν ένα ενιαίο κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου, που βγαίνουν με τιμή εκκίνησης στο 1,36 εκατ. ευρώ. Αφετέρου είναι ένα πολυώροφο κτίριο επί της λεωφόρου Υμηττού, συνολικού εμβαδού 1.043 τ.μ., που περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο (με κατάστημα) και πέντε ορόφους. Γι’ αυτό η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,05 εκατ. ευρώ, κατόπιν προσφυγής αυξήθηκε στα 3,15 εκατ. ευρώ, ενώ για τον επικείμενο πλειστηριασμό έχει υποχωρήσει στα 2,52 εκατ. ευρώ.
Το ακίνητο Αγούδημου
Μπορεί ο Γεράσιμος Αγούδημος να έφυγε από τη ζωή πριν από τέσσερα και πλέον χρόνια, ωστόσο η οικογένειά του εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με διαδοχικά «χτυπήματα» λόγω χρεών του παρελθόντος. Στο πλαίσιο αυτό, η σύζυγος και οι κόρες του έχουν χάσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία -από ακίνητα μέχρι αυτοκίνητα-, όπως το πολυώροφο κτίριο στον πιο κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας και πρόσφατα ιδιοκτησίες τους σε ακίνητο επί της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στο Καλαμάκι.
Αντίστοιχα, ο αδελφός του Δημήτρης καθώς και ο ανιψιός του Αλέξανδρος βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό σφυρί για οικόπεδά τους στο Κορωπί.
Στο στόχαστρο έχει τεθεί τώρα ιδιοκτησία της Θάλειας Αγούδημου, κόρης του «καπετάν Μάκη», και συγκεκριμένα μια πολυτελής μεζονέτα στη Βουλιαγμένη.Το ακίνητο βρίσκεται επί της οδού Αλ. Παναγούλη στην περιοχή που αναπτύσσεται στα ανατολικά της κεντρικής λεωφόρου Κ. Καραμανλή και είναι γνωστή ως Συνοικισμός Εμπορίου. Η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει, κατά την έκθεση εκτίμησης, μέση πυκνότητα δόμησης και πολύ καλή ρυμοτομία, ενώ εντοπίζονται κυρίως κτίρια κατοικίας 2-3 ορόφων.
Το οικόπεδο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Βουλιαγμένης και είναι επιφάνειας 2.852,20 τ.μ. Εντός του οικοπέδου έχει ανεγερθεί πολυώροφο κτίριο κατοικίας αποτελούμενο από οκτώ στάθμες (β’ υπόγειο, α’ υπόγειο, ισόγειο και πέντε όροφοι). Το κτίριο κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1986-1988 και έχει προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό στις 8 Σεπτεμβρίου μία κατοικία τύπου μεζονέτας, τρεις θέσεις στάθμευσης (12 τ.μ., 13 τ.μ. και 16 τ.μ.) και μία αποθήκη (10 τ.μ.). Η τιμή πρώτης προσφοράς για τη μεζονέτα έχει οριστεί στο 1,747 εκατ. ευρώ, ενώ για τις θέσεις στάθμευσης και την αποθήκη κυμαίνονται από 4.000-8.500 ευρώ. Ετσι η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς διαμορφώνεται σε 1.775.500 ευρώ. Ακολουθεί τον Δεκέμβριο ο πλειστηριασμός εις βάρος της συζύγου του Μάκη Αγούδημου, Ανθής Μαρίνας, για υπόσκαφη κατοικία στην Οία της Σαντορίνης.
Η βίλα Μεταξά στο Σούνιο
Η ιστορία της βίλας Μεταξά στο Σούνιο επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς για πολλοστή φορά θα βγει στο σφυρί στις 26 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την Intrum και με τιμή εκκίνησης στα 5,99 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μοναδικής αισθητικής και σχεδιασμού ακίνητο, το οποίο, αν και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις Καβοκολώνες, παραμένει στα αζήτητα από το 2017 που άρχισε να βγαίνει σε πλειστηριασμό. Τότε μάλιστα ο πήχης του ελάχιστου τιμήματος είχε τεθεί στα 11 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια διολίσθησε στα 10 εκατ., ενώ τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε πέσει στα 6,8 εκατ. και στις 21 Οκτωβρίου 2020 στα 6 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα φαίνεται ότι αφορά τη νομιμότητα της έπαυλης, καθώς λόγω θέσης (πλησίον του αρχαιολογικού χώρου του Ναού του Ποσειδώνα) οι πολεοδομικοί περιορισμοί επέτρεπαν την ύπαρξη μόνο ενός μικρού κτίσματος, όπως αυτό που προϋπήρχε την περίοδο της εξαγοράς της από τον αρχιτέκτονα Nικόλαο Mεταξά, ιδιοκτήτη της εταιρείας Sunland Properties, τον Δεκέμβριο του 1990. Στη συνέχεια, παρότι έγιναν καταγγελίες, οι εργασίες ανέγερσης των νέων κτισμάτων εξελίχθηκαν απρόσκοπτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και νόμιμα. Κατά πληροφορίες, η υπόθεση έφτασε στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα την καταδίκη του ιδιοκτήτη. Ετσι, μέχρι τώρα η περιπεπλεγμένη κατάσταση γύρω από τη νομιμότητα του εντυπωσιακού ακινήτου αποτρέπει τους υποψήφιους επενδυτές. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, «πρόκειται για πολύ προνομιακή θέση, λόγω της απρόσκοπτης θέας και της εγγύτητας στο παραλιακό μέτωπο».
Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 7.268 τ.μ. και συνορεύει με ιδιοκτησία της οικογένειας Εμπειρίκου, ενώ διαθέτει πλευρά μήκους 123 μέτρων μπροστά στον αιγιαλό. Επί του οικοπέδου υφίσταται πολυτελής κατοικία, η οποία αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 101,61 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 259,54 τ.μ. Επίσης υπάρχουν δύο ανεξάρτητα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. και υπαίθρια μεγάλη πισίνα 175 τ.μ., με ειδικό φωτισμό για τη νύχτα και μηχανισμό υπερχείλισης. Το ακίνητο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο, με περίτεχνη περίφραξη από πέτρινο μαντρότοιχο, ενώ στο βόρειο τμήμα του κτήματος υπάρχουν περί τα 100 δέντρα και αμπέλι.
Ενα νησί με… σκόντο
Την ιστορία και την περιπέτεια της νησίδας Μάκρη στο Ιόνιο την είχε αποκαλύψει το «ΘΕΜΑ» στις 20 Φεβρουαρίου, με αφορμή τον πλειστηριασμό που είχε προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου με επισπεύδουσα τη Special Financial Solutions (ειδική διάδοχος της Τράπεζας Πειραιώς) και τιμή εκκίνησης 3,8 εκατ. ευρώ. Εκτοτε, όμως, μεσολάβησαν πολλά. Κατ’ αρχάς, ένας νέος πλειστηριασμός με επισπεύδοντα ιδιώτη για τις 30 Σεπτεμβρίου, όπου η τιμή εκκίνησης, με βάση νέα σχετική έκθεση, είχε «ισοπεδωθεί» στις 296.000 ευρώ. Ετσι, στις αρχές Ιουνίου, η Τράπεζα Πειραιώς προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κεφαλονιάς υποστηρίζοντας ότι η εμπορική αξία της Μάκρης δεν είναι ούτε 3,8 εκατ. ευρώ, αλλά ούτε και 296.000 ευρώ, αλλά 1,5 εκατ. ευρώ. Ο πλειστηριασμός της 20ής Ιουλίου ανεστάλη και στις 6 Ιουλίου το δικαστήριο προσδιόρισε τη νέα τιμή εκκίνησης στο 1,5 εκατ. ευρώ για το σφυρί που θα χτυπήσει στις 30 Σεπτεμβρίου.
Η Μάκρη είναι το πέμπτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των Εχινάδων μετά τον Πεταλά, την Οξυά, τη Δρακονέρα και το Προβάτι και φιγουράρει έως και σήμερα στις διαδικτυακές σελίδες των διεθνών μεσιτικών γραφείων που εξειδικεύονται στις πωλήσεις ιδιωτικών νησιών. Ο σημερινός ιδιοκτήτης της είναι ο επιχειρηματίας κ. Στέφανος Λιόβαρος, κάτοικος Χίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το νησί περιήλθε στον ίδιο τον Νοέμβριο του 1991. Η κατάσχεση έγινε στα τέλη του 2021 για οφειλή ύψους 150.000 ευρώ τής υπό εκκαθάριση ξενοδοχειακής εταιρείας Agro Α.Ε., συμφερόντων του κ. Λιόβαρου. Το νησί, έκτασης 956 στρεμμάτων, έχει χαρακτηριστεί ιδιωτικό δάσος, ενώ είναι ενταγμένο σε περιοχή κοινοτικού ενδιαφέροντος και ζώνης ειδικής προστασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί για την εκμετάλλευσή του. Επί της ουσίας, επιτρέπονται γεωργικές δραστηριότητες και ελάχιστες υποδομές ήπιας αναψυχής για ανάπτυξη της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Επομένως, απευθύνεται σε εξαιρετικά μικρή μερίδα δυνητικών επενδυτών.
Ο Πάτροκλος της οικογένειας Γιατράκου
Αρωμα νησιού, αλλά αυτή τη φορά του Πάτροκλου στον Σαρωνικό, έχει και ο πλειστηριασμός για τις 22 Σεπτεμβρίου εις βάρος της οικογένειας Γιατράκου, και συγκεκριμένα των Πάτροκλου-Παναγιώτη-Παντελή και Κωνσταντίνου-Καίσαρα Γιατράκου, η οποία επί δεκαετίες επιχειρούσε να αξιοποιήσει την εν λόγω νησίδα. Η κατοικία τους στην Κηφισιά άρχισε να απειλείται από το 2019 όταν επιβλήθηκε κατάσχεση για οφειλές σχετικές με στεγαστικό δάνειο αρχικού ύψους 400.000 ευρώ που είχε δοθεί στους τρεις γιους του δικηγόρου Πέτρου Γιατράκου. Η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν στο 1,65 εκατ. ευρώ, ωστόσο κατόπιν προσφυγής αυξήθηκε στα 2,1 εκατ. ευρώ. Με αυτή την τιμή βγήκε στις 10 Δεκεμβρίου 2021, με επισπεύδουσα την Cepal, χωρίς αποτέλεσμα. Πρόκειται για ακίνητο στην Κηφισιά που περιλαμβάνει μια διώροφη οικία, η οποία αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφο, συνολικής επιφάνειας 870 τ.μ., ισόγεια αποθήκη 62,40 τ.μ. και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτου 46,60 τ.μ.
Το σπίτι-μουσείο του Σπύρου Βασιλείου
Στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει τελικά το σφυρί για την οικία του σπουδαίου ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου στους πρόποδες της Ακρόπολης, εάν μέχρι τότε δεν έχουν γίνει άλλες κινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το τελευταίο διάστημα υπάρχουν επαφές σχετικά με την πώληση του εμβληματικού ακινήτου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να βγει σε πλειστηριασμό αρχικά στις 26 Ιανουαρίου, αλλά ανεστάλη λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδα».
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της Δροσούλας Ελλιοτ, το γένος Σπυρίδωνος και Αγγελικής Βασιλείου, και η αναγκαστική κατάσχεση που έγινε στις 14 Ιουνίου 2021 αφορά τον α’ και β’ όροφο οικοδομής χτισμένης επί οικοπέδου «στη θέση Κολωνάκι, όπισθεν της Ακροπόλεως, πλησίον του Σερπεντζέ, και συγκεκριμένα επί της οδού Γουέμπστερ αριθμός 5». Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στις 533.861 ευρώ. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ζωντανό μνημείο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο αποτέλεσε για δεκαετίες το σπίτι-ατελιέ του Σπύρου Βασιλείου, ταυτόχρονα όμως και σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής για την καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας, καθώς εκεί διοργανώνονταν επί σειρά ετών οι εμβληματικές «Καθαροδευτέρες» από τον ζωγράφο και τη σύζυγό του. Μετά τον θάνατό του, από το 2004 και για μια δεκαετία περίπου λειτούργησε ως μουσείο, το οποίο όμως έκλεισε λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Το ακίνητο απέχει μόλις 100 μέτρα από τον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ύψος του Ηρωδείου, 50 μέτρα από το εστιατόριο «Διόνυσος Ζόναρς» και η θέση του κρίνεται «πλεονεκτική ως προς τη γειτνίαση με τους πλέον γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας». Tο οικόπεδο έχει έκταση 190 τ.μ. και το κτίριο περιλαμβάνει ημιυπόγειο, ισόγειο, α’ και β’ όροφο και είναι νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Εχει κατασκευαστεί προπολεμικά και ως έτος αποπεράτωσης θεωρείται το 1950, ενώ ανακαινίστηκε το 1990.
Ο Mr Gennet
Για τις 5 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί, με επισπεύδουσα την Cepal, οικόπεδο συνολικής έκτασης 4.040,19 τ.μ. στην Κηφισιά, και ειδικότερα στη θέση Τούμπι της Περιφέρειας Κοκκιναρά. Εντός του οικοπέδου υφίσταται «πολυτελής μονοκατοικία-βίλα» που απαρτίζεται από υπόγειο συνολικής επιφάνειας 1.080 τ.μ. (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εσωτερική πισίνα), ισόγειο 449,92 τ.μ. και όροφο 388,10 τ.μ. Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά του Αβραάμ Τσουκαλίδη, επικεφαλής της εταιρείας Gennet, και του Κωνσταντίνου Τσουκαλίδη, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είναι 4,76 εκατ. ευρώ για την ψιλή κυριότητα του ακινήτου και 2.040 εκατ. ευρώ για την επικαρπία. Δηλαδή η συνολική τιμή εκκίνησης διαμορφώνεται σε 6,8 εκατ. ευρώ. Για τις 26 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί και άλλος πλειστηριασμός για ακίνητο του Κων. Τσουκαλίδη στο Ψυχικό, με τιμή εκκίνησης 706.000 ευρώ.
Η λίστα συνεχίζεται
Υπάρχουν, όμως, και αρκετά ακόμη «επώνυμα» σφυριά που αναμένεται να χτυπήσουν το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται ονόματα όπως της οικογένειας Πολίτη, συμφερόντων της οποίας είναι η φαρμακευτική εταιρεία Pharmacon. Για τις 9 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός που αφορά ακίνητό της στην Κηφισιά, με επισπεύδουσα την Intrum και τιμή πρώτης προσφοράς στα 2,26 εκατ. ευρώ. Ενα ακόμη βαρύ όνομα του παρελθόντος είναι ο Νίκος Καρδασιλάρης, που έφυγε από τη ζωή το 2018. Είχε χαρακτηριστεί «βασιλιάς των ξηρών καρπών», καθώς η εταιρεία του Cardico είχε φτάσει στα μέσα της δεκαετίας του 2000 να ελέγχει το 70% της αγοράς με τον τζίρο της να ανέρχεται στα 230 εκατ. ευρώ. Το 2010, όμως, είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει η περαιτέρω και οριστική πτώση.
Ανάμεσα στα «αποκαΐδια» αυτής της διαδρομής περιλαμβάνεται και μία από τις βασικές εγκαταστάσεις της Cardico (μέχρι το 2003 που καταστράφηκε από πυρκαγιά) στην περιοχή του Ρουφ, η οποία πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό στις 16 Σεπτεμβρίου με τιμή εκκίνησης 1,68 εκατ. ευρώ. Το κτίριο, κατασκευής του 1981, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους.
Στις 28 Σεπτεμβρίου το σφυρί θα χτυπήσει εις βάρος της εταιρείας Palmie Cetering, συμφερόντων της οικογένειας Κουτρουλιά, που διατηρεί την αλυσίδα Palmie Bistrot. Πρόκειται για βιομηχανικό ακίνητο επεξεργασίας τροφίμων στον Αυλώνα που βγαίνει με επισπεύδουσα την Cepal και συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 1,076 εκατ. ευρώ. Για μία ακόμη φορά αναζητεί τον επόμενο ιδιοκτήτη του στις 23 Σεπτεμβρίου το ακίνητο στο Θησείο της Vecchia Α.Ε. (ΒΕΚΙΑ Κτηματική), εταιρεία που κατά το παρελθόν τουλάχιστον βρισκόταν στη σφαίρα συμφερόντων της Αλεξάνδρας Τερζή-Χανδρή.
Πρόκειται για μια σπάνια μονοκατοικία η οποία έχει ανεγερθεί μεταξύ του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, αλλά σήμερα είναι πλήρως ανακαινισμένη. Η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν 2,065 εκατ. ευρώ, αλλά πλέον έχει μειωθεί στο 1,34 εκατ. ευρώ. Αντιμέτωπος με την περιπέτεια των πλειστηριασμών βρίσκεται τα τελευταία χρόνια και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. Στο πλαίσιο αυτό, απειλήθηκε μέχρι και η κλινική του στη συμπρωτεύουσα, ενώ από πέρυσι βγαίνει στο σφυρί ένα διαμέρισμα 6ου ορόφου και εμβαδού 144,71 τ.μ. στη Θεσσαλονίκη.
Ο νέος πλειστηριασμός είναι προγραμματισμένος για τις 21 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την doValue και τιμή πρώτης προσφοράς 402.000 ευρώ. Μεταξύ των γνωστών ονομάτων περιλαμβάνονται και τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών Καπάτου, με πορεία από το 1983, ταυτισμένα αρχικά με τη διδασκαλία των ιταλικών. Στις 23 Σεπτεμβρίου βγαίνουν για τρίτη φορά σε πλειστηριασμό δύο οριζόντιες ιδιοκτησίες της εταιρείας σε πολυώροφο κτίριο επί της οδού Λαζαράκη στη Γλυφάδα, που κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 για 110.000 ευρώ (μέρος συνολικής απαίτησης 630.059 ευρώ). Ε
πισπεύδουσα είναι η Intrum και η τιμή πρώτης προσφοράς έχει μειωθεί στις 546.400 ευρώ. Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν η εταιρεία Dionic καθώς στις 19 Οκτωβρίου θα βγει στο σφυρί κτίριο logistics στο ΒΙ.ΠΑ. Αυλώνος με τιμή εκκίνησης 1 εκατ. ευρώ, αλλά και ο Κωνσταντίνος Παπαδημητρακόπουλος (της πάλαι ποτέ κραταιάς εταιρείας Globo) όπου στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο επαναληπτικός πλειστηριασμός για τη μεζονέτα του στην Κηφισιά.