Πώς διαμορφώθηκαν τιμές και πληρότητες στα ελληνικά ξενοδοχεία το διάστημα Μαΐου-Ιουλίου

33

της Εύας Οικονομάκη

Με… φόρα για την κατάρριψη του ρεκόρ του «χρυσού» 2019 κινείται ο ελληνικός τουρισμός, ο οποίος έχει θέσει τις βάσεις για την επίτευξη ισχυρών επιδόσεων που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στον υψηλό πληθωρισμό και στην ακρίβεια.

Τη δυναμική του Ιουλίου και του Αυγούστου, δύο μηνών κατά τους οποίους τουλάχιστον οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμού της χώρας φαίνεται ότι «έσπασαν» τα κοντέρ σε αφίξεις και εισπράξεις, διατηρεί, με βάση τα πρώτα στοιχεία και ο Σεπτέμβριος, ενώ αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα για τον Οκτώβριο.

Με βάση το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η τάση του Αυγούστου συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο, αφού από τις 29 Αυγούστου έως τις 4 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 919.283 θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις, με μικρή πτώση της τάξης του 4% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Στο κάδρο η επιμήκυνση της σεζόν

Την ίδια στιγμή, οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς προσδοκούν σε παράταση λίγων ημερών, μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, της σεζόν για προορισμούς οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρηματίες σε κορυφαίους προορισμούς, όπως η Κρήτη και η Ρόδος, συζητούν το ενδεχόμενο προσθήκης κάποιων πτήσεων charter μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου.

Στην ίδια λογική, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να πραγματοποιήσει το προσεχές διάστημα επαφές με tour operators στη Γερμανία. Στόχος είναι η προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων στην Ελλάδα, με αιχμή την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κω, την Κέρκυρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου.

Στα σκαριά βρίσκεται, μάλιστα, και η νέα καμπάνια που αποσκοπεί στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και θα απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, καθώς και στη Γαλλία και την Ελβετία.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Το ισχυρό comeback κύριων αγορών του ελληνικού τουρισμού σε συνδυασμό με τη μεγάλη δυναμική άλλων πηγών εισερχόμενων ταξιδιωτών για την Ελλάδα δείχνουν τον δρόμο για ολική επαναφορά των τουριστικών μεγεθών. Παράλληλα, η «ψαλίδα» που κατέγραφαν τα ελληνικά αεροδρόμια σε σχέση με το 2019 περιορίζεται μήνα με τον μήνα και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε πρωτοκλασάτους προορισμούς της χώρας κατέγραψαν ακόμη πληρότητα που κινείται γύρω από το απόλυτο 100%.

Την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού τη φετινή σεζόν αποτυπώνουν στις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων και τα αποτελέσματα του εβδομαδιαίου πάνελ που εκπονεί το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση πληρότητα στα ανοιχτά ξενοδοχεία της χώρας τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 49,1%, ακολούθησε ανοδική πορεία φτάνοντας το 70,5% τον Ιούνιο και ξεπέρασε το 81% τον Ιούλιο, έναν από τους -παραδοσιακά- πιο «δυνατούς» μήνες της καλοκαιρινής περιόδου. Αντίστοιχα κινήθηκε και η μέση τιμή διάθεσης ενός δίκλινου δωματίου, η οποία από τα 82 ευρώ τον Μάιο, ανήλθε στα 108 ευρώ τον Ιούνιο για να φτάσει στα 131 ευρώ τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις