Ρεπορτάζ -φωτογραφίες -βίντεο : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ
Εκεί στις πρόποδες του Αίνου , δίπλα στην Ιερά Μόνη του Αγίου Γερασίμου πολιούχου και προστάτη του νησιού, στον ευλογημένο κάμπο των Ομαλών βρίσκεται το σύγχρονο Οινοποιείο του νεότερου ελληνικού αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κεφαλονιάς .
Τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου επισκεφτήκαμε την περιοχή των Ομαλών και το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού και βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του τρύγου , και το πως παράγονται τα εκλεκτά και ποιοτικά κρασιά στο σύγχρονο Οινοποιείο .
Με τον τρύγο να ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες στους αμπελώνες των Ομαλών μαγεύεσαι , αντικρίζοντας το χρυσαφί χρώμα του σταφυλιού της εξαιρετικής ποικιλίας ΠΟΠ Ρομπόλας,
Εφέτος η ποσότητα και η ποιότητα της ξεπέρασε κάθε προσδοκία για τους παραγωγούς , που πέρυσι χτυπήθηκαν άσχημα από τα καιρικά φαινόμενα και είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται ένα μήνα πριν την συλλογή των σταφυλιών.
Βέβαια η ποιοτητα και η προστασία του σταφυλιού δεν γίνεται αυτόματα. Ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Γεράσιμος Δαναλάτος , ερευνά, ελέγχει και φροντίζει ώστε τα αμπέλια και ο καρπός τους να είναι υγιή και ποιοτικά αναβαθμισμένα.
Εφέτος οι κόποι τους και ο μόχθος τους για 12 μήνες αποζημιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο δίνοντας τους δύναμη να συνεχίσουν να καλλιεργούν το διαμάντι του Ελληνικού Αμπελώνα , τη Ρομπόλα . Το χαμόγελο στα χείλη όλων είναι η απόδειξη της καλής σοδειάς!
Τρυγώντας το χρυσάφι της Κεφαλονιάς
Κάτω απο τον καυτό ήλιο οι οικογένειες των αμπελουργών μαζεύουν το χρυσάφι της Κεφαλονίτικης γης, μαζεύουν τον κόπο και τις αγωνίες μιας χρονιάς ..
Περισσότερες φωτογραφίες απο τον τρύγο
Η συγκέντρωση του καρπού στο Συνεταιρισμό : Το 80% των παραγωγών ρομπόλας στην Κεφαλονιά παραδίδουν τα σταφύλια τους στον συνεταιρισμό.
Οικογένειες ολόκληρες με μικρά παιδιά στην καρότσα και στο φορτηγό φέρνουν με περηφάνια την παραγωγή τους, καμαρώνουν για τα σταφύλια τους… Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και ο Διευθυντής είναι εκεί για την υποδοχή τους..
Μέρος του σταφυλιού λιάζεται για να ανεβάσει ζάκχαρα..
Η ποιότητα του κρασιού εξασφαλίζεται απο την 30χρονη πείρα του οινολόγου του συναιτερισμου Κώστα Νοδάρα.
Περισσότερες φωτογραφίες