Κοτόπουλο στον φούρνο: πώς οι σεφ το αναβαθμίζουν γευστικά

852

Γράφει ΕΥΗ ΣΚΛΑΤΙΝΙΩΤΗ

Το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, μαμαδίστικα, κυριακάτικα φαγητά, που οι περισσότεροι αγαπάμε να τρώμε συνήθως στην κλασική του εκδοχή, ακριβώς γιατί το φαγητό είναι μνήμη και έτσι το έχουμε γνωρίσει. Ωστόσο, η παραδοσιακή αυτή συνταγή μπορεί με μερικές πινελιές στα υλικά και στην εκτέλεση να απογειωθεί και να γίνει ακόμα νοστιμότερη. Γι’ αυτό κι εμείς αναζητήσαμε τις συνταγές γνωστών σεφ, Ελλήνων και του εξωτερικού, για να πάρουμε ιδέες για τις δικές μας παραλλαγές. Και όπως πάντα, σας έχουμε και συνταγές για να δοκιμάσετε το κοτόπουλο στον φούρνο ελαφρώς η περισσότερο «πειραγμένο».

Η κλασική εκδοχή
Στην κλασική του εκδοχή, το κοτόπουλο στον φούρνο με πατάτες θέλει απλά πράγματα: ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο, ρίγανη ή δεντρολίβανο και αλατοπίπερο. Έτσι, το κάνανε οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας, έτσι το έχουμε μάθει κι εμείς.

Οι παραλλαγές
Υπάρχουν αναρίθμητες διαφορετικές εκδοχές του κοτόπουλου στον φούρνο με πατάτες, άλλες πιο κοντά στην κλασική εκδοχή και άλλες που ξεφεύγουν αρκετά. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να του δώσουν μια γλύκα, προσθέτοντας μέλι (όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Χριστόφορος Πέσκιας και ο Δημήτρης Σκαρμούτσος), ή χυμό πορτοκαλιού, άλλοι αντικαθιστούν το ελαιόλαδο με βούτυρο, ενώ υπάρχουν και αρκετές εκδοχές με μουστάρδα, ακόμη και με γιαούρτι.

Η εκδοχή του Gordon Ramsay
Στο ταψί με το κοτόπουλο ο γνωστός Βρετανός τηλεοπτικός σεφ βάζει ένα κεφάλι σκόρδου κομμένο στη μέση, κλωναράκια θυμαριού, ψιλοκομμένο πράσο, λευκό ξηρό κρασί, ζωμό κοτόπουλου, φύλλα baby σπανακιού και αντί για πατάτες χρησιμοποιεί έτοιμα βουτυράτα φασολάκια κονσέρβας.

Η συνταγή του Jamie Oliver
O επίσης δημοφιλής Βρετανός σεφ, βάζει στο κοτόπουλο φούρνου του εκτός από πατάτες γλυκοπατάτες, φρέσκο φασκόμηλο, σκόρδο, κρεμμύδι, αλλά και κρέμα γάλακτος, βιολογικό ζωμό κοτόπουλου και τριμμένη παρμεζάνα. Το διαφορετικό που κάνει, όμως, είναι ότι φτιάχνει από την προηγούμενη μέρα μια μαρινάδα με σκόρδο, φρέσκο φασκόμηλο, μέλι, μηλόξιδο και λεμόνι, βάζει μέσα το κοτόπουλο και το αφήνει στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Η πρόταση του Άκη Πετρετζίκη
Και ο δικός μας master chef φτιάχνει μια μαρινάδα για το λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες του, βάζοντας στο μούλτι σκόρδο, κύβο κότας, ρίγανη, ξύσμα και χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, νερό, θυμάρι, μέλι και μουστάρδα. Κάνει μασάζ στο κοτόπουλο με το μίγμα αυτό και το αφήνει για έως μιάμιση μέρα στο ψυγείο. Έπειτα, ψήνει το κοτόπουλο μαζί με τη μαρινάδα και σερβίρει με στραγγιστό γιαούρτι.

Δοκιμάστε και τις συνταγές που συγκεντρώσαμε για εσάς από άλλους φημισμένους σεφ της χώρας μας.


Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο
Ένα μαμαδίστικο φαγητό, φτιαγμένο από την Ιωάννα Σταμούλου με έναν πιο ιδιαίτερο τρόπο, που του προσθέτει έξτρα νοστιμιά. Το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο, από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα, απογειώνεται και κερδίζει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.


Τέλειο ψητό κοτόπουλο στο σπίτι
Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο σε μία νέα εκδοχή με μοναδική νοστιμιά από τον master chef Λάμπρο Βακιάρο.


Ψητό κοτόπουλο με μέλι
Ένα απλό κοτόπουλο ψητό στον φούρνο μπορεί να μεταμορφωθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό αν το ντύσετε με διαφορετικά αρώματα, όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης. Με τζίντζερ, δυόσμο και μέλι γίνεται αγνώριστο…


Κοτόπουλο στον φούρνο με μέλι
Το κοτόπουλο με πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα οικογενειακά φαγητά. Εδώ ο Χριστόφορος Πέσκιας το περιχύνει -πριν το ψήσιμο- με χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού και ένα μίγμα από μέλι και μουστάρδα, που θα το κάνει ακόμα πιο νόστιμο!


Κοτόπουλο στον φούρνο με γιαούρτι
Σε αυτή τη συνταγή ο Χριστόφορος Πέσκιας μαγειρεύει το κλασικό κοτόπουλο φούρνου σε μια πιο ιδιαίτερη εκδοχή, με γιαούρτι, που του δίνει εξαιρετική γεύση.


Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο και σάλτσα γιαουρτιού
Ο Λάμπρος Βακιάρος αναβαθμίζει το κλασικό κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο, προσθέτοντας ποικιλία μυρωδικών. Η σάλτσα γιαουρτιού θα το συνοδεύσει ιδανικά.


Κοτόπουλο με πατάτες, μέλι, σκόρδο και δεντρολίβανο
Η κλασική νοστιμιά του ζουμερού κοτόπουλου με πατάτες στον φούρνο απογειώνεται από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο με μερικές μικρές έξτρα πινελιές.


Ψητό κοτόπουλο με μπίρα, πατάτες και κεφαλοτύρι
Το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο μπορεί να γίνει ακόμη πιο νόστιμο αν το ψήσουμε μέσα σε μπίρα και προσθέσουμε μέσα και κάποιο τυρί.


Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και σάλτσα μουστάρδας-εστραγκόν
Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο φούρνου της Ντίνας Νικολάου είναι ιδιαίτερα αρωματική και θα ταιριάξει άψογα και στο καθημερινό τραπέζι.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις