Γράφει Φρίξος Δρακοντίδης

Πολεοδόμοι που κυκλοφορούσαν με χρυσά Rolex κι άλλοι που ήλεγχαν καταγγελίες που αφορούσαν στα οικόπεδα τους, βγάζοντας τους εαυτούς τους “λάδι”. Διώξεις κατά στελεχών, συλλήψεις και αδικαιολόγητα χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στους λογαριασμούς τους. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα περιστατικά που σημάδεψαν στο πέρασμα των χρόνων τις δυο “αμαρτωλές” πολεοδομίες των Κυκλάδων, Σύρου και Μυκόνου. Εκεί που καμια δουλειά δεν προχωρούσε αν ο ενδιαφςερόμενος δεν ενέδιδε στο απαιτούμενο “γρηγορόσημο”.

Σήμερα και μετά το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας που είχε φέρει στο φως το ΘΕΜΑ για το “πριγκηπάτο των αυθαιρέτων” με τις 145 εκκρεμείς υποθέσεις, τις παράνομες βίλες των 4.000 τμ και τις σαφείς οδηγίες που δόθηκαν στην Πολεοδομία της Σύρου για την εντατικοποίηση των ελέγχων, μια νέα καταγγελία έρχεται να ταράξει τα νερά και να ξύσει πληγές του παρελθόντος.

Στο περιεχόμενο της καταγγελίας που εστάλη στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σύρου και κοινοποιήθηκε στον δήμαρχο Μυκόνου, στον δήμαρχο Σύρου, στην προϊστάμενη της Υπηρεσίας Δόμησης Σύρου και στο υπουργείο Εσωτερικών, οι δυο μηχανικοί- μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, που δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στη Μύκονο, αναφέρονται ονομαστικά σε συγκεκριμένες έκνομες πρακτικές κάποιων υπαλλήλων της πολεοδομίας.

contruction2

Υποστηρίζουν στην καταγγελία τους ότι γνωρίζουν απ’ έξω και ανακατωτά πως δουλεύει το σύστημα με τα αυθαίρετα στο νησί και πως διαθέτουν μέχρι και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους.

Στην καταγγελία, οι δυο μηχανικοί δεν αποκαλύπτουν τις ταυτότητες τους όμως αναφέρονται ονομαστικά σε συγκεκριμένους υπαλλήλους της Πολεοδομίας Σύρου. Κάνουν λόγο για “φάμπρικα”, για “μαύρο” χρήμα που αλλάζει χέρια, για προνομιακή μεταχείριση εκείνων που αποδεικνύονται γενναιόδωροι.

Γι’ αυτό και οι εισαγγελικές Αρχές έκριναν την καταγγελία αξιόπιστη και ζητούν τώρα την ενδελεχή διερεύνηση της.

Οι δυο μηχανικοί αναφέρονται σε υπαλλήλους της Πολεοδομίας που κάνουν αυτοψίες τα δυο τελευταία χρόνια. Για τον έναν υπάλληλο, υποστηρίζουν ότι “ έχει στήσει τον τελευταίο καιρό μια “φάμπρικα”, καθώς συνεργάζεται με συγκεκριμένους μηχανικούς και παίρνει μέσω αυτών χρηματικά ποσά για να μην γίνονται αυτοψίες σε πελάτες τους στην Μύκονο”. Με αυτό το τρόπο, υποστηρίζουν οι δυο μηχανικοί, τα αυθαίρετα δεν ελέγχονται και οι αυθαιρετούχοι τη γλιτώνουν.

“ Αυτό εκτός από ανήθικο, δημιουργεί εις βάρος μας αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς εμείς εμφανιζόμαστε στην αγορά ως ανίκανοι και ανεπαρκείς, τη στιγμή που δεν έχουμε αυτές τις προσβάσεις για τους πελάτες μας να μην τους τα γράψουν τα αυθαίρετα” υπογραμμίζουν οι καταγγέλλοντες.

Για τον δεύτερο υπάλληλο, οι δυο μηχανικοί ισχυρίζονται ότι προσεγγίζει πολίτες που τους έχουν βεβαιωθεί οι αυθαιρεσίες και τους προτείνει να συνεργαστούν με συγγενή του που είναι μηχανικός “για να έχουν καλή έκβαση οι υποθέσεις τους”.

“ Όταν ένας πολίτης όμως βλέπει έναν υπάλληλο της υπηρεσίας να υπόσχεται, εννοώντας ξεκάθαρα ότι από την ιδιότητα του είναι σε πλεονεκτική θέση να τους βοηθήσει, αυτό μας θίγει και μας υποβαθμίζει επαγγελματικά, μιας και εμείς εμφανιζόμαστε ως λίγοι”, τονίζουν. Και προσθέτουν: “ Βλέπετε δεν έχουν καταλάβει κάποιοι ότι σε ένα μικρό τόπο όπως η Μύκονος, πολλά συζητιούνται και πολύ εύκολα μαθεύονται και από την στιγμή που έχουν επιβεβαιωθεί αυτά με τον πιο άμεσο τρόπο, παύουν να είναι φήμες ή κακόβουλα ψέμματα”.

Στην καταγγελία τους οι δυο μηχανικοί απευθυνόμενοι προς τη νέα προϊσταμένη της Πολεοδομίας Σύρου, κ.Δέσποινα Βουλγαρίδου, προτείνουν μεταξύ άλλων και τη διαρκή εναλλαγή των ελεγκτών που κάνουν τις αυτοψίες στις οικοδομές “ για να μην διευκολύνονται τέτοια φαινόμενα”.

167489396_l

Απευθυνόμενοι δε προς την εισαγγελία Σύρου οι καταγγέλλοντες μηχανικοί, αποκαλύπτουν πως στη διάθεση τους βρίσκονται ηχογραφημένες συνομιλίες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους, τις οποίες είναι διατεθειμένοι να προσκομίσουν εφόσον δώσουν την έγκριση τους οι πληροφοριοδότες τους.

“Αμαρτωλή” μου πολεοδομία

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπηρεσίες δόμησης Σύρου και Μυκόνου βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και λοιπών ελεγκτικών αρχών του κράτους για υποθέσεις που αφορούν σε χρηματισμό υπαλλήλων τους. Πριν από 12 χρόνια είχαν ασκηθεί διώξεις σε βάρος του τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, και κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου. Οι διώξεις είχαν ασκηθεί από την εισαγγελία της Σύρου ως φυσικό επακόλουθο εξαιτίας των επιβαρυντικών στοιχείων που είχαν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, και την αντίστοιχη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, σχετικά με το κύκλωμα που φαίνεται να είχε στηθεί γύρω από την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων.

Χαρακτηριστικό ήταν ότι οι τότε αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές είχαν κληθεί να ψάξουν εις βάθος 157 περιπτώσεις αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο ενώ ακολουθούσε η Τζια- για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα 20 εκατ ευρώ. 
Τότε είχε ασκηθεί δίωξη και εις βάρος του νομάρχη Κυκλάδων και του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα “για απλή συνέργεια” καθώς φέρονται να είχαν παραλείψει να ενισχύσουν με προσωπικό την Πολεοδομία Σύρου, κίνηση που ακούσια διευκόλυνε το «θολό» τοπίο στην υπηρεσία.

To χρυσό Rolex

Το 2016 είδε το φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο στην υπηρεσία δόμησης Μυκόνου. Ο τότε προϊστάμενος συλλαμβάνεται έπειτα από επιτόπια έρευνα των αστυνομικών αρχών σε ανεγειρόμενη οικοδομή στον Άγιο Ιωάννη, δίπλα στο γνωστό ξενοδοχείο «Saint John». Το έργο αφορούσε την ανέγερση μιας νέας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας που άνηκε σε οικογένεια Μυκονιατών που διατηρούν πολλά ξενοδοχεία στο νησί. Επρόκειτο για έργο που είχε σταματήσει έπειτα από καταγγελίες που υποβλήθηκαν στην Αστυνομία και στην Πολεοδομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες.

Ο πολεοδόμος είχε κληθεί τηλεφωνικώς από τον αξιωματικό υπηρεσίας του Α.Τ. Μυκόνου να προσέλθει στο Τμήμα για να δώσει εξηγήσεις, έπειτα από μήνυση που υποβλήθηκε εναντίον του διότι, παρά τη διακοπή εργασιών που ίσχυε από το 2015 λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων στη συγκεκριμένη οικοδομή, εκείνος έκρινε με δική του ευθύνη ότι οι εργασίες μπορούν να συνεχιστούν.

141398800_l_2

Η σύλληψη του διευθυντή της Πολεοδομίας Μυκόνου που κυκλοφορούσε με χρυσό Rolex και η έρευνα που ακολούθησε στο γραφείο του ήταν μόνο η αρχή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της διαφθοράς και της ασυδοσίας που επικρατούσε στο νησί, στο οποίο φέρονται να συμμετέχουν από απλοί δημόσιοι υπάλληλοι και διοικητικοί μέχρι μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που έχουν χτίσει ξενοδοχεία και βίλες-μεγαθήρια μετά το 2011. Στο πριγκιπάτο της αυθαιρεσίας όπου το χρήμα ρέει άφθονο, τα τελευταία χρόνια έχουν αποπεμφθεί για διαφορετικές υποθέσεις δύο δήμαρχοι και ένας ακόμη προϊστάμενος της Πολεοδομίας, ενώ στη φυλακή βρέθηκαν και διοικητικοί υπάλληλοι.

Ονόματα δημάρχων αναμείχθηκαν σε οικονομικά σκάνδαλα (δεν εισέπρατταν τέλη παρεπιδημούντων), όμως τελικά αθωώθηκαν, σε αντίθεση με διοικητικούς υπαλλήλους που κρίθηκαν ένοχοι από τη Δικαιοσύνη και μπήκαν φυλακή. Ένας άλλος προϊστάμενος της Πολεοδομίας απασχόλησε τις Αρχές μετά την αποκάλυψη ότι «έλεγξε τον εαυτό του και τον… βρήκε καθαρό» μετά από καταγγελία που έγινε εις βάρος του στην Αστυνομία για πολεοδομικές αυθαιρεσίες που είχαν εντοπιστεί στην κατοικία του. Οι επιτόπιες αυτοψίες που ακολούθησαν εκ των υστέρων έγιναν από κλιμάκιο της υπηρεσίας της οποίας προΐσταται και έφεραν την υπογραφή του!

Ενός άλλου προϊστάμενου της Πολεοδομίας, το όνομά του οφιγουράριζε στη λίστα Ράιχενμπαχ, με τους 1.600 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου που ελέγχονται από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών και ο κατάλογος με τους “αμαρτωλούς” υπαλλήλους της Πολεοδομίας δεν έχει τέλος.

Μια ανώνυμη καταγγελία που είχε σταλεί εκείνη την εποχή στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και είχε κοινοποιηθεί στον εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου και στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης περιέγραφε με γλαφυρό τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα όργια διαφθοράς και πολεοδομικών παραβάσεων που βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στο Νησί των Ανέμων. Ο συντάκτης της καταγγελίας έκανε αναφορά σε «άδειες που βγαίνουν χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις», παρά μόνο με την έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Επιτροπής Τήνου – Μυκόνου. Υποστήριζε ότι το Πολεοδομικό Γραφείο της Μυκόνου φέρεται να εξέδιδε άδειες μικρής κλίμακας που ενέκριναν επισκευές, για παράδειγμα βαψίματα σε τοιχάκια, όμως βάσει αυτών των αδειών χτίζονταν ολόκληρα κτήρια χιλιάδων τ.μ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις