Του Chase Peterson-Withorn
Μετά το εκρηκτικό 2021, φέτος οι 400 πλουσιότεροι άνθρωποι των ΗΠΑ -όπως και πολλοί ακόμη Αμερικανοί- επλήγησαν από την εκτίναξη του πληθωρισμού και την πτώση των αγορών. Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη φετινή λίστα Forbes 400 έγιναν κατά 500 δισ. δολάρια φτωχότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Η συνολική καθαρή περιουσία τους παραμένει ωστόσο εξωπραγματική, ανερχόμενη στα 4 τρισ. δολάρια, παρότι μειωμένη κατά 11% σε σχέση με το 2021.
Επόμενο ήταν, λοιπόν, να κατέβει και ο πήχης για την είσοδο στη φετινή λίστα του Forbes, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,7 δισ. δολάρια, μειωμένο κατά 200 εκατ. σε σύγκριση με πέρυσι (η κατάρτιση της λίστας έγινε με βάση τις τιμές των μετοχών στις 2 Σεπτεμβρίου 2022).
Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η είναι η πρώτη φορά μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 που οι Αμερικανοί κροίσοι δεν έγιναν πλουσιότεροι σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Κανείς, πάντως, δεν επλήγη περισσότερο από τους Αμερικανούς μεγιστάνες της τεχνολογίας, οι οποίοι συνολικά είδαν 315 δισ. δολάρια να κάνουν φτερά από τις τσέπες τους, καθώς οι τιμές των μετοχών των εταιρειών τους καταβαραθρώθηκαν ενώ και οι ροές κεφαλαίων από τα venture capitals έχουν μειωθεί.
Συνολικά, 41 Αμερικανοί δεν κατάφεραν να πάρουν φέτος το εισιτήριο για τη λίστα Forbes 400, μεταξύ αυτών και ο Τζέρι Γιάνγκ της Yahoo, ο Ρόμπερτ Σκάριντζ της Rivian, αλλά και οι αδελφοί Γουίνκλεβος, που έχασαν την ευκαιρία λόγω της βαρυχειμωνιάς που έπληξε τα κρυπτονομίσματα. Εν τω μεταξύ, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, από την τρίτη θέση της περσινής λίστας, βρέθηκε εκτός της πρώτης δεκάδας για πρώτη φορά από το 2014, καθώς έγινε φτωχότερος κατά 76,8 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, απώλεια που τον καθιστά μάλιστα τον πλέον χαμέλο της λίστας του 2022.
Στην κορυφή της λίστας Forbes 400 φέτος αναρριχήθηκε για πρώτη φορά ο Έλον Μασκ. Παρά τις φουρτούνες τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική του ζωή, ο Μασκ εκτιμάται ότι αύξησε την περιουσία τους κατά 60,5 δισ. δολάρια το τρέχον έτος, χάρη στο άλμα 11% που σημείωσε η μετοχή της Tesla και των νέων γύρων χρηματοδότησης που πραγματοποίησε η SpaceX. Έτσι, εκθρόνισε τον Τζεφ Μπέζος, ο οποίος βρίσκεται πλέον στη δεύτερη θέση, μετά και το πλήγμα κατά 27% που δέχθηκε η μετοχή της Amazon. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνει ο Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος σκαρφάλωσε μια θέση υψηλότερα φέτος παρότι προέβη στη δωρεάν ποσού 20 δισ. δολαρίων στο φιλανθρωπικό ίδρυμα που έχει ιδρύσει νωρίτερα το 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τελευταία χρονιά ήταν ιδιαίτερα κακή για τον Ζούκερμπεργκ.
Το top 10
Νο.1 Έλον Μασκ
Περιουσία: 251 δισ. δολάρια
Ηλικία: 51 ετών
Πηγή πλούτου: Tesla, SpaceX
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.2 Τζεφ Μπέζος
Περιουσία: 151 δισ. δολάρια
Ηλικία: 58 ετών
Πηγή πλούτου: Amazon
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.3 Μπιλ Γκέιτς
Περιουσία: 106 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 5
Νο.4 Λάρι Έλισον
Περιουσία: 101 δισ. δολάρια
Ηλικία: 78 ετών
Πηγή πλούτου: Λογισμικό
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.5 Γουόρεν Μπάφετ
Περιουσία: 97 δισ. δολάρια
Ηλικία: 92 ετών
Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway
Σκορ φιλανθρωπίας: 5
Νο.6 Λάρι Πέιτζ
Περιουσία: 93 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Νο.7 Σεργκέι Μπριν
Περιουσία: 89 δισ. δολάρια
Ηλικία: 49 ετών
Πηγή πλούτου: Google
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.8 Στιβ Μπάλμερ
Περιουσία: 83 δισ. δολάρια
Ηλικία: 66 ετών
Πηγή πλούτου: Microsoft
Σκορ φιλανθρωπίας: 2
Νο.9 Μίκαελ Μπλούμπεργκ
Περιουσία: 76,8 δισ. δολάρια
Ηλικία: 80 ετών
Πηγή πλούτου: Bloomberg LP
Σκορ φιλανθρωπίας: 4
Νο.10 Τζιμ Γουόλτον
Περιουσία: 57,9 δισ. δολάρια
Ηλικία: 74 ετών
Πηγή πλούτου: Walmart
Σκορ φιλανθρωπίας: 1
Οι “επιστροφές” και το “νέο αίμα”
Ένα αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο είναι επίσης ότι το top 20 -ή το κορυφαίο 5% των συμμετεχόντων της λίστας- έχουν συνδυαστικά περιουσία που φτάνει το 1,6 τρισ. δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής περιουσίας των 400 Αμερικανών κροίσων της φετινής κατάταξης.
Παρ’ όλη την αναταραχή του προηγούμενου έτους, όμως, 42 Αμερικανοί κατάφεραν φέτος είτε να εξασφαλίσουν για πρώτη φορά το εισιτήριο για το κλαμπ των 400, είτε να επανενταχθούν στην ελίτ των κροίσων των ΗΠΑ. Συνολικά, υπάρχουν 20 νεοεισερχόμενοι, με τον Ότρι Στίβενς, δισεκατομμυριούχο του πετρελαϊκού κλάδου να ηγείται της ομάδας, με εκτιμώμενη περιουσία 10 δισ. δολαρίων. Ο Στίβενς είναι ένας από τους 19 συμμετέχοντες στη λίστα που οφείλουν τα πλούτη τους στον κλάδο της ενέργειας -με τους 15 εξ αυτών να έχουν αυξήσει μάλιστα τις περιουσίες τους το τελευταίο έτος-, δεδομένου ότι ο κλάδος αποτέλεσε τη μόνη φωτεινή εξαίρεση στην καταιγίδα που έχει πλήξει τις αγορές, χάρη στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου το προηγούμενο έτος.
Άλλες αξιοσημείωτες προσθήκες στη φετινή λίστα είναι ο “οπαδός” του Έλον Μασκ και μεγιστάνας του χονδρικού εμπορίου Λίο Κόγκουαν, ο δισεκατομμυριούχος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης-ρομποτικής Ρικ Κοέν, αλλά και ο Τοντ Μπόελι, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας επενδυτών που εξαγόρασε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Τσέλσι τον Μάιο έναντι ποσού 3,1 δισ. δολαρίων και ο οποίος είναι ένας από τους 50 ιδιοκτήτες αθλητικών ομάδων που περιλαμβάνονται στη φετινή κατάταξη.
Παράλληλα, 22 Αμερικανοί που συμμετείχαν στη λίστα του Forbes 400 κάποια στιγμή στο παρελθόν, επανήλθαν στο κλαμπ, με πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις αυτές του θρύλου στον χώρο των μηχανοκίνητου αθλητισμού Ρότζερ Πένσκε, του συνιδρυτή της Uber Τράβις Καλάνικ, αλλά και του μεγιστάνα και πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Η ηλικία των Αμερικανών κροίσων παρουσιάζει επίσης αξιοσημείωτο εύρος, με τον μεγιστάνα των ακινήτων Τεντ Λέρνερ και τον πρώιμο επενδυτή της Berkshire Hathaway Ντέιβιντ Γκότεσμαν, 96 ετών έκαστος, να εκπροσωπούν το άνω άκρο και τον 29χρονο Γκάρι Γουάνγκ, συνιδρυτή του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, να θέτει το κάτω όριο. Ο Γουάνγκ, που εισήλθε φέτος για πρώτη φορά στη λίστα, είναι μάλιστα ένας από τους μόλις 10 συμμετέχοντες στη λίστα με ηλικία κάτω των 40 ετών.
Τα μέλη της λίστας Forbes 400 συνεχίζουν στην πλειοψηφία τους να αποτελούν αυτοδημιούργητους επιχειρηματίες, με 275 εξ αυτών, ή ποσοστό 69%, να έχουν χτίσει λιθαράκι-λιθαράκι την περιουσία τους (χωρίς να την έχουν κληρονομήσει). Η λίστα παραμένει επίσης ανδροκρατούμενη, καθώς περιλαμβάνει μόλις 58 γυναίκες, δύο περισσότερες ωστόσο σε σχέση με πέρυσι. Τα σκήπτρα μεταξύ του γυναικείου φύλου κρατά η Τζούλια Κοχ, χήρα του μεγιστάνα Ντέιβιντ Κοχ του ομίλου Koch Industries (ο οποίος απεβίωσε το 2019), ενώ τον τίτλο της πλουσιότερης αυτοδημιούργητης Αμερικανίδας κατέχει η Ντάιαν Χέντρικς, συνιδρύτρια του κολοσσού δομικών υλικών ABC Supply.
Παρότι έχουν εξαιρετικά γεμάτες τσέπες, όμως, οι Αμερικανοί κροίσοι δεν είναι ιδιαίτερα “ανοιχτοχέρηδες”. Το Forbes για μια ακόμη χρονιά εξέτασε τη φιλανθρωπική δράση των μελών της λίστας και συνέταξε μια κατάταξη γενναιοδωρίας των ζάμπλουτων των ΗΠΑ, βαθμολογόντας τους με βάση μια κλίμακα από το 1 (όσοι έχουν δωρίσει λιγότερο του 1% της περιουσίας τους μέχρι στιγμής) έως το 5 (που έλαβαν όσοι έχουν δωρίσει τουλάχιστον το 2%). Πάνω από το ήμισυ των συμμετεχόντων έχει δωρίσει λιγότερο από το 5% του πλούτου του, ενώ μόλις 9 Αμερικανοί κροίσοι έλαβαν την ανώτερη βαθμολογία για τη φιλανθρωπική δράση τους.