Σοβαρές υποψίες για σαμποτάζ μετά τις μυστηριώδεις διαρροές σε ρωσικούς αγωγούς αερίου

55
Αρμόδιες αρχές και κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για δολιοφθορά. Έρευνα της σουηδικής αστυνομίας για πιθανό σαμποτάζ.

Η Ευρώπη έσπευδε την Τρίτη να διερευνήσει πιθανά σαμποτάζ πίσω από ξαφνικές και ανεξήγητες διαρροές σε δύο ρωσικούς αγωγούς αερίου κάτω από τη Βαλτική, υποδομές στην καρδιά της ενεργειακής κρίσης από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι οι διαρροές προκλήθηκαν από σαμποτάζ, ενώ η πρωθυπουργός της Δανίας και η Ρωσία, που περιέκοψε τις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη μετά τις δυτικές κυρώσεις, είπαν πως δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί. Ωστόσο το ποιος θα μπορούσε να βρίσκεται πίσω από μια τέτοια ενέργεια, αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο, και το κίνητρο παραμένουν ασαφή.

Η αρμόδια αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, την ημέρα αφού ανακαλύφθηκε μια διαρροή στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2 η οποία έκανε τη Δανία να προβεί σε περιορισμούς στην κίνηση των πλοίων εκεί και να επιβάλουν μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.

Και οι δύο αγωγοί αποτελούν σημεία έντασης στον κλιμακούμενο ενεργειακό «πόλεμο» ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Μόσχα, που έχει σφυροκοπήσει τις μεγάλες δυτικές οικονομίες, έχει στείλει τις τιμές του αερίου στα ύψη και έχει προκαλέσει «κυνήγι» για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις