Γράφει Σάββας Αθανασίου
Η 10η Φεβρουαρίου θα μείνει στην σύγχρονη ιστορία του ελληνικού εφοπλισμού για δύο γεγονότα: Για την εκλογή της πρώτης γυναίκας προέδρου στη μεγαλύτερη συλλογική ένωση του ελληνικού εφοπλισμού, της Μελίνας Τραυλού, που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, αλλά και για την ίδρυση του «Ιδρύματος Ευγενίδη», που έγινε στις 10 Φεβρουαρίου 1956, όπου μια άλλη γυναίκα, η Μαριάνθη Σίμου, ανέλαβε με Βασιλικό Διάταγμα την διαχείριση και την διοίκηση του.
Οι πρώτες 234 ημέρες της Μελίνας Τραυλού στην προεδρία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είναι γεμάτες με δεκάδες συναντήσεις, βραβεύσεις, συζητήσεις για το Συνυποσχετικό, την εθελοντική φορολογική συμμετοχή των Ελλήνων εφοπλιστών, για την «πράσινη μετάβαση», για την «πρωτιά στην παγκόσμια ναυτιλία», δράσεις στο κοινωνικό πεδίο μέσα από τη μη κυβερνητική οργάνωση «ΣΥΝ- ΕΝΩΣΙΣ», της οποίας προΐσταται.
Η Μελίνα Τραυλού, η οποία εξελέγη πρόεδρος της μεγαλύτερης εφοπλιστικής ένωσης στις 10 Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε εκείνη την ημέρα:
«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για την τιμή να εκλεγώ ομόφωνα Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. Η εμπιστοσύνη όλων με γεμίζει περηφάνια, αλλά κυρίως ταπεινότητα, σεβασμό κι ευθύνη ως προς την αποστολή μου.»
Τα «πρώτα βήματα» της Μελίνας Τραυλού είχαν σχεδιαστεί με προσεκτικό τρόπο και από τον προηγούμενο πρόεδρο, Θεόδωρο Βενιάμη. Όμως, μια απρόοπτη τραγική εξέλιξη, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που έγινε στις 24 Φεβρουαρίου, δηλαδή δεκατέσσερις ημέρες, μετά την ανάληψη της προεδρίας, προκάλεσε διεθνείς αναταράξεις στην παγκόσμια ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αύξησε υπέρμετρα το φορτίο που έπρεπε να «σηκώσει στους ώμους της».
Η πρώτη συνάντηση που είχε, η νέα πρόεδρος της Ε.Ε.Ε. ήταν με μια άλλη γυναίκα: Την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, την οποία «ενημέρωσε για θέματα της αρμοδιότητάς της και αναφέρθηκε στις ναυτιλιακές εξελίξεις και προκλήσεις σε εθνικό, κοινοτικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και στη στενή σχέση και τη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία και την κοινωνία».
Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, στον οποίο «παρουσίασε τις προτεραιότητές, καθώς και τις θέσεις σε επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Κατά την συνάντηση της με την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου «συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος μεταξύ του Υπουργείου και της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, που αφορούν σε δράσεις και προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού».
Ακολούθησε η συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπο για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος «ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα που απασχολούν τη ναυτιλία, ειδικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» και δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση στη στρατηγική σημασία της κοινοτικής ναυτιλίας, της οποίας ποσοστό 59% κατέχει η ελληνική πλοιοκτησία, καθώς και στις περιβαλλοντικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει, στο πλαίσιο των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής”».
Στις 30 Μαρτίου, η Μελίνα Τραυλού, μαζί με το προεδρείο της ΕΕΕ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον οποίον «συζητήθηκαν οι προτεραιότητες της ελληνικής ναυτιλίας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η σημασία αυτής για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης».
Σημαντική ήταν και η συνάντηση με την Magda Kopczynska, Διευθύντρια Πλωτών Μεταφορών της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών (DG MOVE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την οποία είχαν «την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη ναυτιλία».
Στα μέσα Μαΐου, η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, έκανε γνωστό ότι στηρίζει την πρόταση του ΙΜΟ για «την ίδρυση ενός Διεθνούς Ναυτιλιακού Ταμείου Έρευνας και την επιβολή ενός παγκόσμιου υποχρεωτικού τέλους (levy) στις εκπομπές CO2 των πλοίων, ο οποίο θα χρηματοδοτεί τις αναγκαίες δράσεις Έρευνας και Ανάπτυξης για εναλλακτικά καύσιμα και τεχνολογίες που θα συμβάλλουν στην απανθρακοποίηση της ναυτιλίας».
Η συμμετοχή της ΕΕΕ στις διεργασίες του ΙΜΟ είχε αποτέλεσμα. «Η 18η Μαΐου, καθιερώθηκε για πρώτη φορά από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό, Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία» και «η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα, υπογράμμισε ότι στηρίζει τις πρωτοβουλίες και δράσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς φραγμούς, επιτρέποντας την ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών και την αναγνώριση του σημαντικού ρόλου τους στον κλάδο».
Στη συνέχεια, η Μελίνα Τραυλού, κυκλοφόρησε «την Ετήσια Έκθεση όπου παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις της ΕΕΕ για επίκαιρα θέματα της ναυτιλιακής πολιτικής, με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, ενώ προβάλλεται και η προσφορά της Ελληνικής ναυτιλιακής οικογένειας στην κοινωνία».
Στα εγκαίνια της μεγαλύτερης ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, η Μελίνα Τραυλού, επισήμανε: «Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, δεσμευόμαστε ότι ο παγκόσμιος ηγέτης του κλάδου, η ελληνική ναυτιλία, θα συμβάλλει έμπρακτα και δυναμικά, στην υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, προς όφελος της αειφόρου ανάπτυξης. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινάμε μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης με ένα σαφές, ηχηρό, οικουμενικό μήνυμα: «Navigating the Future of Sustainable Shipping».
Στη διάρκεια των Ποσειδωνίων η Μελίνα Τραυλού και το προεδρείο της ΕΕΕ, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Έργων της Μάλτας, Δρ. Aaron Farrugia, ο οποίος είναι αρμόδιος για το μεγαλύτερο νηολόγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνάντηση συμμετείχε και η πρόεδρος της Ένωσης Μαλτέζων Εφοπλιστών, Μαρίλυ Φραγκίστα. Οι συζητήσεις περιεστράφησαν γύρω από τις «νομοθετικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν το πακέτο “Fit for 55” και αποτέλεσαν το κύριο θέμα της συζήτησης, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την κοινή τους προσέγγιση στην ανάγκη προώθησης της απεξάρτησης του κλάδου από τον άνθρακα, διασφαλίζοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής ναυτιλίας».
Μιλώντας, στο συνέδριο της HELMEPA, η Μελίνα Τραυλού, υπογράμμισε τη σημασία του εθελοντισμού: «Ως μέλη της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών είμαστε κι ενεργά μέλη της HELMEPA. Είμαστε ένα και μοιραζόμαστε κοινές αξίες, μοιραζόμαστε την κοινή μας αγάπη για τη θάλασσα. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά για την επίτευξη των υψηλότερων στόχων που έχουμε θέσει για τον κλάδο μας. Η αξία του εθελοντισμού είναι ανεκτίμητη και για μας στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών βρίσκεται στο DNA της λειτουργίας μας. Όπως στο DNA μας βρίσκεται και η υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών, με στόχο την εξέλιξη της ναυτιλίας, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος!».
Στη βράβευση της στο συνέδριο YES To Shipping Forum, που έγινε διαρκούσης της έκθεσης «Ποσειδώνια 2022», η Μελίνα Τραυλού, με μια αυτοβιογραφική διάθεση, δήλωσε: «Σε πολύ μικρή ηλικία, μικρότερη από εσάς, από ότι βλέπω, έμαθα την αγάπη για τη θάλασσα, την αγάπη για τη ναυτιλία, από τον πατέρα μου, τον Νίκο Τραυλό. Έμαθα, ότι η ναυτιλία χρειάζεται αγάπη, στρατηγική, όραμα, πίστη, πειθαρχία, συνέπεια αλλά πάνω απ’ όλα σκληρή δουλειά. Μετά τον πατέρα μου, συνάντησα το μέντορά μου στα κοινά της ναυτιλίας. Ο Θεόδωρος Βενιάμης ήταν ο άνθρωπος που με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την πειθώ, την επιμονή και υπομονή του με παρότρυνε, με ενέπνευσε να ασχοληθώ ενεργά, επί πολλά χρόνια, με την Ένωση και σήμερα, να είμαι πρόεδρός της. Η ναυτιλία είναι ένας χώρος που σου προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσεις, να ξεχωρίσεις, σου ανοίγει δρόμους, πολλούς και διαφορετικούς. Στο χέρι σας είναι να προχωρήσετε, όποιον από αυτούς τους δρόμους διαλέξετε. Είμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε οι μέντορες σας. Ώστε να συμμετέχετε ενεργά και αποτελεσματικά στη ναυτιλία».
Την «Ημέρα των Ναυτικών», η Μελίνα Τραυλού, εξέφρασε «τη βαθιά εκτίμησή της για τους ναυτικούς μας, τους άνδρες και τις γυναίκες, που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία της ναυτιλίας και του διεθνούς εμπορίου» και επίσης, τόνισε: «Η διατήρηση της πολύτιμης ναυτικής τεχνογνωσίας αποτελεί προτεραιότητα για την παγκόσμια ναυτιλία. Το ναυτικό επάγγελμα, προσφέροντας μια θάλασσα ευκαιρίες για προσωπική ανέλιξη και επιτυχία, είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, μια από τις καλύτερες επαγγελματικές επιλογές για τη νέα γενιά».
Στη συνάντηση με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, η Μελίνα Τραυλού δόθηκε «ιδιαίτερη έμφαση στα τρέχοντα θέματα, στις προτεραιότητες και στις προοπτικές της ελληνικής ναυτιλίας, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».
Στις 11 Ιουλίου, η Μελίνα Τραυλού, κατά ευτυχή συγκυρία, γνωστοποίησε ότι «οι Έλληνες πλοιοκτήτες με 5.514 πλοία ελέγχουν περίπου το 21% του παγκόσμιου στόλου, σε όρους χωρητικότητας (dwt) και ότι η συνολική χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου έχει αυξηθεί κατά 45,8% σε σύγκριση με το 2014, ενώ ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, δηλαδή από το 2019, η χωρητικότητα αυξήθηκε κατά 7,4%».
Η Μελίνα Τραυλού, εκτός από τη βράβευση της, σε εκδήλωση στα «Ποσειδώνια 2022», τιμήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την «διαχρονική προσφορά των Ελλήνων εφοπλιστών στην Ελληνική Αστυνομία και στα Σωφρονιστικά Καταστήματα».
Από τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2017 μέχρι σήμερα, η «ΣΥΝ ΕΝΩΣΙΣ» έχει δωρίσει 26 επιβατικά αυτοκίνητα, 10 οχήματα εκτός δρόμου, δύο ασθενοφόρα, 49 μοτοσυκλέτες, 210 σετ της στολής που φορούν οι νέοι ειδικοί φρουροί των Ο.Π.Π.Ι και χιλιάδες είδη ατομικής προστασίας στα χρόνια της πανδημίας- δηλαδή μάσκες και αντισηπτικά- τα οποία ασφαλώς ήταν και είναι εξαιρετικά χρήσιμα και απαραίτητα είναι πολύτιμα εφόδια για να μπορεί η Ελληνική Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της, να μπορούν οι αστυνομικοί μας να εκτελούν το καθήκον τους, δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των πολιτών».
Σημαντική όμως, είναι και η προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού στα καταστήματα κράτησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν δοθεί 11.500 στρώματα, 11.500 κουβέρτες, 15.000 πετσέτες μπάνιου, 11.500 πετσέτες προσώπου, 15.000 μαξιλαροθήκες, 23.000 σεντόνια.
Για αυτή την συλλογική προσφορά του ελληνικού εφοπλισμού, η Μελίνα Τραυλού, είπε: «Ως Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών διαχρονικά στηρίζουμε την πατρίδα μας και το πολύ ευαίσθητο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θεωρούμε την κοινωνική αλληλεγγύη, αποστολή μας. Και μέσω της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, λειτουργούμε, με συνέπεια κι ευαισθησία, ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος για τη χώρα μας. Αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την κομβική συνεισφορά των σωμάτων ασφαλείας στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας μας, ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας. Είναι ύψιστης προτεραιότητας για όλους μας, η αποτελεσματικότητα και ο θετικός αντίκτυπος του έργου που επιτελείτε».
Η τελευταία βράβευση της Μελίνας Τραυλού έγινε στη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου του International Propeller Club. Φανερά συγκινημένη, από την τρίτη βράβευση της, είπε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα το βραβείο αυτό και ειδικά που το δέχομαι στη χώρα μου από το Propeller Club Port of Piraeus. Ο πιο σημαντικός-κρίσιμος παράγοντας σε αυτή τη βιομηχανία είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας να είμαστε αφιερωμένοι στο όραμά μας και ταγμένοι στο καθήκον μας. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Το να υπηρετείς τη ναυτιλία είναι καθήκον ζωής. Ως μέλος οικογένειας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και ως πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών πάντα με καθοδηγεί το όραμα μίας ενωμένης και αποτελεσματικής ναυτιλιακής κοινότητας. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «We are together». Eίμαστε ενωμένοι. H σύμπνοια είναι το κλειδί της επιτυχίας. Παραμένοντας ενωμένοι , ενώνοντας τις δυνάμεις μας και εμπνέοντας τις νέες γενιές θα προκαλέσουμε μεγάλες αλλαγές. Είμαστε ενωμένοι. Και ενωμένοι θα ηγηθούμε της νέας εποχής».
Ποια είναι η Μελίνα Τραυλού
Η Μελίνα Τραυλού γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Είναι Πρόεδρος των ναυτιλιακών εταιρειών Neptune Lines Shipping and Managing Enterprises S.A., που κυριαρχεί στην Ελλάδα πάνω από τέσσερις δεκαετίες στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών οχημάτων και της Neptune Dry Management Company, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών ξηρού φορτίου.
Είναι Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Greek National Committee του νηογνώμονα DNV-GL, του διοικητικού συμβουλίου του Hellenic Mutual War Risks Association (Bermuda) Limited καθώς και του Board of Trustees του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστώνης. Επίσης, είναι Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Malta International Shipowners Association και διατελεί Επίτιμος Πρόξενος του Προξενείου της Δανίας στον Πειραιά.
Αξιακός της κώδικας η κοινωνική αλληλεγγύη. Η κοινωνική προσφορά τόσο των εταιριών της, όσο και της ιδίας είναι διαχρονική, συνεπής και αναγνωρισμένη και ξεχωρίζει στο χώρο της ναυτιλίας για τη διακεκριμένη δράση όσον αφορά στο περιβάλλον, στην κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση.
Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της ΣYN-ENΩΣIΣ, που είναι ο «βραχίονας» κοινωνικής προσφοράς που έχει αναπτύξει η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών καθώς και ιδρυτικό μέλος της Axion Hellas, που στηρίζει έμπρακτα ευάλωτες ομάδες σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Συμμετείχε ενεργά και στην ίδρυση της μη κυβερνητικής οργάνωσης για τη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, Endeavor Greece.