Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η υφυπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Χιλής είπε ότι επηρεάστηκε από τις φλόγες άγνωστος αριθμός αγαλμάτων.
Στο νησί βρίσκονται περίπου 1.000 από τα μεγαλιθικά μνημεία, που είανι γνωστά ως «μοάι»: Είναι διάσημα για τα υπερμεγέθη κεφάλια και τις μεγάλες διαστάσεις τους. Φτιάχτηκαν από μια φυλή της Πολυνησίας πάνω από 500 χρόνια πριν.
Η φωτιά, που ξέσπασε τη Δευτέρα, επηρέασε «περίπου 60 εκτάρια» ανέφερε η Καρολίνα Περέζ Ντατάρι, η προαναφερθείσα αξιωματούχος πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσω Twitter. Θεωρείται ότι ήταν προϊόν σκόπιμης ενέργειας, εστιάζοντας γύρω από το ηφαίστειο Ράνο Ραράκου- Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.
To Νησί του Πάσχα βρίσκεται 3.500 χλμ από τις ακτές της Χιλής. Βασίζεται στον τουρισμό και άνοιξε ξανά πριν τρεις μήνες, μετά το κλείσιμό του κατά την πανδημία Covid-19. Τώρα είναι και πάλι κλειστό, ενώ ομάδα εξετάζει την έκταση της ζημιάς.
Ο δήμαρχος του νησιού, Πέδρο Έντμουντς, είπε σε τοπικά ΜΜΕ πως η ζημιά που προκλήθηκε δεν μπορεί να αποκατασταθεί.
Ο διευθυντής της κοινότητας Μάου Χένουα που φροντίζει το εθνικό πάρκο έκανε λόγο για ζημιά που δεν μπορεί να επισκευαστεί και «με συνέπειες πέρα από αυτές που μπορούν να δουν τα μάτια σας».
«Τα μοάι έχουν μαυρίσει» δήλωσε ο Αρίκι Τεπάνο μέσω social media.
Υπάρχουν περίπου 1.000 γιγαντιαία πέτρινα αγάλματα και γλυπτά στο νησί, φτάνοντας μέχρι και 74 τόνους και ύψος 10 μέτρων. Τα έφτιαξαν οι ιθαγενείς Ράπα Νούι μεταξύ του 1400 και του 1650, και είναι τοποθετημένα σε «δακτύλιο» γύρω από το νησί, «κοιτώντας» προς τα μέσα. Είχαν θρησκευτική/ λατρευτική σημασία, καθώς υποτίθεται πως ήταν ενσαρκώσεις των πνευμάτων προγόνων.