Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια Φάροι Αειφορίας:Διεθνής παρουσίαση της Χάρτας Αειφορίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην 9η Διάσκεψη για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση.
Παρουσίαση της επικαιροποιημένης Χάρτας Αειφορίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε το διήμερο 5 και 6 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 9ης Διάσκεψης για το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση που έλαβε χώρα στην Λευκωσία με την συμμετοχή περισσότερων από 80 Υπουργών Παιδείας και Περιβάλλοντος από την Ευρώπη και την Μεσογειακή λεκάνη.
Η πρώτη Χάρτα Αειφορίας των Ελληνικών Πανεπιστημίων καταρτίστηκε το 2011 με πρωτοβουλία της Συνόδου Πρυτάνεων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις εξελίξεις και τις πλέον πρόσφατες αποφάσεις φορέων και συνεδρίων σε θέματα αειφορίας, κρίθηκε απαραίτητο να προχωρήσει η επικαιροποίησή της, διαδικασία την οποία συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της Έδρας UNESCO για την Διαχείριση & Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Μεσόγειο κ. Μιχαήλ Σκούλλος.
Την παρουσίαση στην Διάσκεψη της Κύπρου πραγματοποίησε, εκπροσωπώντας την Σύνοδο Πρυτάνεων, το μέλος του Προεδρείου της και Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος. Μετά την παρουσίαση, κάποιες από τις παρευρισκόμενες χώρες εξέφρασαν τα συγχαρητήριά τους όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο και τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα της Χάρτας, αλλά και για το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατάφεραν να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό κείμενο διαπιστώσεων, παρεμβάσεων και προτάσεων προς την κατεύθυνση συμμόρφωσης με τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης που έχει υιοθετήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Έχοντας ως επίκεντρο την συμμόρφωση με τους 17 στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης και ειδικά εκείνους που αφορούν την Εκπαίδευση, η επικαιροποιημένη Χάρτα περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που εντάσσονται σε τέσσερις άξονες: α) τον προγραμματισμό της εκπαίδευσης και της έρευνας για την προώθηση της Αειφόρου Ανάπτυξης β) την εφαρμογή των κατάλληλων αρχών, μεθόδων και πρακτικών που προωθούν την Αειφορία μέσα στα Πανεπιστήμια γ) την ενίσχυση των σχέσεων των Α.Ε.Ι. με την κοινωνία σε τοπικό και διεθνές Επίπεδο και δ) τις αναγκαίες για όλα τα παραπάνω αλλαγές στη διοίκηση των Πανεπιστημίων. Η Χάρτα, περιλαμβάνει επίσης και δύο προτάσεις: το «Εθνικό Κατώφλι Αειφορίας» οριζόμενο ως μια κοινά αποδεκτή δέσμη κριτηρίων αειφορίας, τα οποία προτείνεται να πληρούν κατ’ ελάχιστο όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, καθώς επίσης και την συγκρότηση του Δικτύου Ελληνικών ΑΕΙ για την Αειφόρο/Βιώσιμη Ανάπτυξη ως ένα συμπεριληπτικό και διεπιστημονικό forum.
Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Χάρτας, πραγματοποιήθηκαν και συζητήσεις σχετικά με την πιθανή υιοθέτησή της από Πανεπιστήμια χωρών της Μεσογείου, όπως της Κύπρου και της Ιταλίας, γεγονός που αναβαθμίζει την ήδη σημαντική βαρύτητα και προοπτική της πρωτοβουλίας των Ελληνικών Ιδρυμάτων ως φάρων Αειφορίας σε διεθνές επίπεδο.