Η εκδήλωση στο ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ για τους ψηφιακούς νομάδες

169

Ρεπορτάζ Εικόνες ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Το τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργάνωσαν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου στο Αμφιθέατρο ‘ Γεράσιμος Αρσενης ‘ του Ιονίου Πανεπιστημίου το 1ο Kefalonia Digital Nomads Workshop .

Στόχος του workshop ήταν να αναδειχθούν οι δυνατότητες και οι προοπτικές προσέλκυσης Ψηφιακών Νομάδων στην Κεφαλονιά.

Τι είναι οι Ψηφιακοί Νομάδες Digital Nomands ;

Ψηφιακοί νομάδες ονομάζονται όσοι μπορούν να εργάζονται απομακρυσμένα, από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Μπορεί να είναι υπάλληλοι κάποιας εταιρείας ή αυτοαπασχολούμενοι.

Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών και συμβουλευτικής σε εργασιακά θέματα MBO partners, 4,8 εκατομμύρια ανεξάρτητοι εργαζόμενοι σήμεραπεριγράφονται ως «ψηφιακοί νομάδες». Οι περισσότεροι απασχολούνται σε «δημιουργικά» επαγγέλματα (μόδα, τέχνες, σχεδιασμός ιστοσελίδων, συγγραφείς κλπ), αλλά χώροι όπως η πληροφορική και το μάρκετινγκ μετέχουν όλο και περισσότερο.

Ένας στους έξι κερδίζει περισσότερα από 75.000 $ ετησίως ενώ εκτιμάται ότι έως τη 2035 θα φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο .

Το 1ο Kefalonia Digital Nomands Work Shop άνοιξε με χαιρετισμό του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Αγησιλάου Κονιδάρη , και της κ. . Μαρίνας Βεργωτη υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε θέματα τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου .

Στη συνέχεια μίλησαν μέσω τηλεδιάσκεψης Ο κ. Πάνος Καραχάλιος, συνιδρυτής του Digital Nomads Thessaly & Central Greece, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να υπάρχουν κοινότητες ψηφιακών νομάδων στους προορισμούς: και ο Γιάννης Φυριγος , που μίλησε για τα μεγάλα πλεονεκτήματα που έχει η Κεφαλλονια , με τη πλούσια φυσική ομορφιά που διαθέτει , συμπληρώνοντας της ανάγκη άμεσης βελτίωσης του οδικού δικτύου , ώστε να βελτιωθεί η ασφάλεια και η προσβασιμότητα .

Το χτεσινό. workshop εστιάσε στους Ψηφιακούς Νομάδες που εργάζονται στη Δημιουργική Βιομηχανία. και ακουστηκαν προτάσεις και ιδέες ώστε να σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης που θα καταλήξει σε μια στρατηγική προσέλκυσης ψηφιακών νομάδων στην Κεφαλλονια .

Εργασία από την Κεφαλλονια αλλιώς Work from Kefalonia .

Πόσο εφικτό είναι άραγε η Κεφαλλονια να μπορέσει να προσελκύσει ψηφιακούς νομάδες από το εξωτερικό

Σίγουρα το νησί μας μας έχει ακόμη πολύ μακρύ δρόμο να διανύσει σε σύγκριση, με άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Αθήνα , η Θεσσαλονίκη , τα Χανιά και η Ρόδος που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην πρώτη επιλογή των Digital Nomands που επιλέγουν την Ελλάδα για τόπο διαμονής και εργασίας .

Τι ζητούν οι digital nomads

Με κύριο χαρακτηριστικό τους ότι μεταφέρουν την εργασία τους σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο και αξιοποιώντας την τεχνολογία, οι ψηφιακοί νομάδες ταξιδεύουν, διατηρούν την επαγγελματική τους ζωή με την εξ αποστάσεως εργασία και υιοθετούν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής που βασίζεται στη συλλογικότητα και συμμετοχικότητα.

Οι παράγοντες που οδηγούν τους digital nomads να επιλέξουν είναι η ασφάλεια του προορισμού και της χώρας, το κλίμα, το χαμηλό κόστος ζωής (διαμονή, φαγητό κ.ά.), η δυνατότητα εισόδου και παραμονής στη χώρα, ο τρόπος ζωής (γαστρονομία, κοινωνικές δραστηριότητες), οι βιωματικές εμπειρίες που προσφέρει ο προορισμός, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και τα αξιοθέατα και φυσικά η πρόσβαση σε γρήγορη σύνδεση στο Διαδίκτυο και η επαφή με τους κατοίκους του προορισμού, σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση στον τοπικό τρόπο ζωής (localhood).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρης Κουρης . Ο Αντιδήμαρχος Ελειου Προνων κ Νικος Κουρκουμέλης , ο Γενικός Γραμματεας του Δήμου Αργοστολίου κ. Νίκος Φραντζής , ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλλονιας & Ιθακης κ. Γεράσιμος Τιμοθεατος , φοιτητές , και επαγγελματίες του τουρισμού .

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις