Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ εδώ και κάποιες δεκαετίες αποτελεί ίσως το κυριότερο θέμα στην ατζέντα όλων των κρατών, μιας και ο σύγχρονος πολιτισμός εξαρτάται από αυτή. Ολοκληρωτικά.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι που συγκυρίες εκτόξευσαν τις τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και αέριο, το ενεργειακό έγινε καθημερινό θέμα συζήτησης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε σε όλους μας.
Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσαν αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και ουσιαστικά μείωση των εισοδημάτων, λόγω του πληθωρισμού και του αυξημένου κόστους διαβίωσης, βλέπουμε όλοι πως δεν αντιμετωπίστηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά από την κυβέρνηση ώστε να διορθώσει το κακό από τη ρίζα, αντιθέτως με επιδοτήσεις (δίκαιες ή άδικες) προσπάθησε να απαλύνει τον πόνο.
Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα εισάγει πετρέλαιο και αέριο και, όπως όλες οι χώρες, παράγει τον ηλεκτρισμό της. Άρα το πρόβλημα λύνεται όταν παράξεις φθηνότερα το ρεύμα σου. Λιγνίτης, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, αέριο και πετρέλαιο συμμετέχουν στην παραγωγή ρεύματος. Εφόσον λοιπόν αυξήθηκαν οι τιμές σε αέριο και πετρέλαιο, τα οποία εισάγεις ως Χώρα, για να μειώσεις το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού, επένδυσε στα υπόλοιπα που είναι δικά σου, απλή λογική!!
Σίγουρα βιαστήκαμε να «κλείσουμε» τους λιγνίτες και η αυξημένη συμμετοχή του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή σε συνδυασμό με τον τρόπο λειτουργίας του χρηματιστηρίου της ενέργειας, είχαν ως αποτέλεσμα τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Υδροηλεκτρικά εργοστάσια δύσκολο να γίνουν και άλλα, ο λιγνίτης με βάση τις ευρωπαϊκές οδηγίες πρέπει να εξαλειφθεί από την ηλεκτροπαραγωγή, συμπερασματικά, βλέπουμε πως μόνο οι ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), κυρίως φωτοβολταϊκά και αιολικά, στην παρούσα φάση και με την υπάρχουσα τεχνολογία μπορούν να αναπτυχθούν και να εξασφαλίσουμε φθηνό ρεύμα και ενεργειακή ασφάλεια ως Χώρα, ακόμα και να εξάγουμε ενέργεια.
Από τον Ιούνιο του 2021 που άρχισε να αυξάνεται η τιμή του ρεύματος στη χονδρική αγορά, έπρεπε η κυβέρνηση να δράσει, αλλά φεῦ.
Ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα, θεωρώ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ λέει ο θυμόσοφος λαός.
Αρκεί να γίνει ΣΩΣΤΑ και ΔΙΚΑΙΑ.
Εκτός από τους επενδυτές σε μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που με δικά τους χρήματα συμμετέχουν στην ηλεκτροπαραγωγή της Χώρας, προσδοκώντας (και καλά κάνουν) σε κέρδη, ΟΦΕΙΛΕΙ το Κράτος να δώσει το δικαίωμα σε κάθε έναν να παράξει, αν θέλει και μπορεί, το ρεύμα που καταναλώνει, χωρίς περιορισμούς. Όπως ακριβώς 2καθένας μας σήμερα, αν θέλει και μπορεί, παράγει μέρος της τροφής του!!
Το πρόγραμμα REPower EU της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνει τις κατευθύνσεις στα επερχόμενα προγράμματα για την ενίσχυση των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς να θέτει όρια στην ισχύ.
Εκτίμησή μου είναι το γεγονός ότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες του δικτύου να συνδέσει όλα τα φωτοβολταϊκά που έχουν αιτηθεί οι επενδυτές, η κυβερνητική προτεραιότητα πρέπει να δοθεί:
- στις επιχειρήσεις δευτερογενούς τομέα
- στις τουριστικές επιχειρήσεις που απασχολούν περί των 500.000 εργαζομένων το χρόνο και για φέτος έφεραν έσοδα στο κράτος σχεδόν 20.000.000.000 €!!!
- και σε όσες του τριτογενούς τομέα έχοντας αυξημένο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος, η αύξηση των τιμών που υποχρεούνται να κάνουν έχει άμεσο αντίκτυπο στο «καλάθι της νοικοκυράς» (εφοδιαστική αλυσίδα, super market, κλπ).
Τα μικρά συστήματα έως 10 KWp, εξυπηρετούν τις ανάγκες του 95% των κατοικιών και είναι ελκυστικά μόνο όταν επιδοτηθούν και ταυτόχρονα το ΦΠΑ πέσει στο 6%.
Τα φωτοβολταϊκά σε επιχειρήσεις αποσβένονται πολύ γρήγορα και όταν υπάρχει ταυτόχρονα επιδότηση, τότε θα μιλάμε για ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ στήριξη των επιχειρήσεων!! Όχι επιδόματα κύριοι, στήριξη.
Αναμένοντας λοιπόν τις επίσημες ανακοινώσεις, μιας και από δηλώσεις και διαρροές είμαστε χορτασμένοι, θα επανέλθω με μία διεξοδική ανάλυση των προγραμμάτων ώστε ο καθένας να επιλέξει αυτό που τον συμφέρει και μπορεί να υποστηρίξει.
Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Πιστοποιημένος Μελετητής και εγκαταστάτης Φωτοβολταϊκών από το Κ.Α.Π.Ε.