H Λίντια και ο Τίμοθι Ρίτζγουεϊ είναι δίδυμα από έμβρυα που καταψύχθηκαν πριν από 30 χρόνια

83
Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμεναν αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

H Λίντια και ο Τίμοθι Ρίτζγουεϊ γεννήθηκαν στις 31 Οκτωβρίου. Τι κάνει όμως αυτά τα δίδυμα μωρά ξεχωριστα; Γεννήθηκαν από τα μακροβιότερα κατεψυγμένα έμβρυα ετών 30.

Η προηγούμενη γνωστή κάτοχος του ρεκόρ ήταν η Μόλι Γκίμπσον, που γεννήθηκε το 2020 από ένα έμβρυο που είχε καταψυχθεί για σχεδόν 27 χρόνια.

«Υπάρχει κάτι το μυστηριώδες σε αυτό», δήλωσε ο Φίλιπ Ρίτζγουεϊ καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του κρατούσαν τα νεογέννητα στην αγκαλιά τους στο σπίτι τους έξω από το Πόρτλαντ του Όρεγκον. «Ήμουν 5 ετών όταν ο Θεός έδωσε ζωή στη Λύντια και τον Τίμοθι και από τότε τους διατηρεί στη ζωή».

«Κατά μία έννοια, είναι τα μεγαλύτερα παιδιά μας, παρόλο που είναι τα μικρότερα», πρόσθεσε ο πατέρας. Το ζευγάρι έχει άλλα τέσσερα παιδιά, ηλικίας 8, 6, 3 και σχεδόν 2 ετών, κανένα από τα οποία δεν έχει συλληφθεί μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης ή δωρητών.

Τα έμβρυα δημιουργήθηκαν για ένα ανώνυμο παντρεμένο ζευγάρι με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ο σύζυγος ήταν στις αρχές της δεκαετίας των 50 και χρησιμοποίησαν μια δότρια ωαρίων 34 ετών.

Τα έμβρυα καταψύχθηκαν στις 22 Απριλίου 1992. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες, παρέμεναν αποθηκευμένα σε υγρό άζωτο σε θερμοκρασία σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, σε μια συσκευή που μοιάζει με δεξαμενή προπανίου.

Τα έμβρυα διατηρήθηκαν σε ένα εργαστήριο γονιμότητας στη Δυτική Ακτή μέχρι το 2007, όταν το ζευγάρι που τα δημιούργησε τα δώρισε στο Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων στο Νόξβιλ του Τενεσί, με την ελπίδα ότι ένα άλλο ζευγάρι θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει. Τα πέντε έμβρυα μεταφέρθηκαν σε ειδικά εξοπλισμένες δεξαμενές στο Νόξβιλ, δήλωσε ο Δρ Τζέις Γκόρντον, ο γιατρός του ζευγαριού.

«Δεν είχαμε ποτέ στο μυαλό μας έναν συγκεκριμένο αριθμό παιδιών που θα θέλαμε να κάνουμε», είπε ο Φίλιπ. «Πάντα πιστεύαμε ότι θα έχουμε όσα παιδιά θέλει να μας δώσει ο Θεός και… όταν ακούσαμε για την υιοθεσία εμβρύου, σκεφτήκαμε ότι αυτό είναι κάτι που θα θέλαμε να κάνουμε».

Όταν οι άνθρωποι υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, μπορεί να παράγουν περισσότερα έμβρυα από αυτά που χρησιμοποιούν. Επιπλέον έμβρυα μπορούν να κρυοσυντηρηθούν για μελλοντική χρήση, να δωριστούν για έρευνα ή εκπαίδευση για την προώθηση της επιστήμης της αναπαραγωγικής ιατρικής ή να δωριστούν σε άτομα που θα ήθελαν να κάνουν παιδιά.

Όπως συμβαίνει με κάθε άλλη δωρεά ανθρώπινου ιστού, τα έμβρυα πρέπει να πληρούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές επιλεξιμότητας που έχει ορίσει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης για ορισμένες μολυσματικές ασθένειες.

«Η υιοθεσία εμβρύου δεν είναι καθόλου νόμιμη «υιοθεσία», τουλάχιστον με την έννοια μιας παραδοσιακής υιοθεσίας που συμβαίνει μετά τη γέννηση», λέει το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων.

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Αναπαραγωγική Ιατρική λέει, «Η εφαρμογή του όρου «υιοθεσία» στα έμβρυα είναι ανακριβής, είναι παραπλανητική και θα μπορούσε να επιβαρύνει τους λήπτες και θα πρέπει να αποφεύγεται».

«Η υιοθεσία αναφέρεται σε ζωντανά παιδιά», είπε ο Δρ Σίγκαλ Κλιπστέιν, ειδικός στη γονιμότητα με έδρα το Σικάγο και πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Η δωρεά εμβρύου, είπε, είναι μια ιατρική πράξη. «Είναι ένας τρόπος με τον οποίο παίρνουμε έμβρυα από ένα ζευγάρι ή άτομο και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα άλλο άτομο για να δημιουργήσουμε οικογένειες».

Το Εθνικό Κέντρο Δωρεάς Εμβρύων είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός και απαιτεί από τους παραλήπτες να περάσουν μια «οικογενειακή αξιολόγηση». Το κέντρο λέει ότι έχει βοηθήσει στη γέννηση περισσότερων από 1.260 βρεφών από δωρεά εμβρύων.

Για τους Ρίτζγουεϊ, η δημιουργία της οικογένειάς τους ήταν το όνειρό τους.

«Δεν ψάχναμε να πάρουμε τα έμβρυα που έχουν καταψυχθεί τον περισσότερο καιρό στον κόσμο» δήλωσε ο Φίλιπ και πρόσθεσε: «Απλώς θέλαμε αυτά που περίμεναν περισσότερο καιρό».

Την εποχή που έψαχναν για δότες, ρώτησαν το κέντρο δωρεάς για έμβρυα που ήταν δύσκολο να βρεθούν παραλήπτες για οποιονδήποτε λόγο.

Για να επιλέξουν τα έμβρυά τους, πέρασαν από μια βάση δεδομένων δοτών η οποία δεν ανέφερε το χρονικό διάστημα κατάψυξης των εμβρύων, αλλά ανέφερε τα χαρακτηριστικά των δοτών, όπως εθνικότητα, ηλικία, ύψος, βάρος, γενετικό και υγειονομικό ιστορικό, εκπαίδευση, επάγγελμα, αγαπημένες ταινίες και μουσική.

Η εταιρεία Southeastern Fertility, η οποία συνεργάζεται με το National Embryo Donation Center, απόψυξε τα έμβρυα στις 28 Φεβρουαρίου. Από τα πέντε που αποψύχθηκαν, τα δύο δεν ήταν βιώσιμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει περίπου 80% ποσοστό επιβίωσης κατά την απόψυξη κατεψυγμένων εμβρύων.

Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής όσο και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνιστούν τη μεταφορά ενός εμβρύου κάθε φορά, καθώς η μεταφορά περισσότερων αυξάνει την πιθανότητα για πολλαπλάσια έμβρυα, γεγονός που ενδεχομένως αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Τα δίδυμα μωρά είναι πιο πιθανό να γεννηθούν πρόωρα, να αναπτύξουν εγκεφαλική παράλυση, να έχουν αυτισμό και να οδηγήσουν σε θνησιγένεια.

Οι Ρίτζγουεϊ λένε ότι ήθελαν τα παιδιά τους να συμμετέχουν σε όλη τη διαδικασία, έτσι τους εξηγούσαν κάθε βήμα που έκαναν.

«Ήταν ενθουσιασμένα και χαρούμενα μαζί μας σε κάθε βήμα. Αγαπούν τα αδέρφια τους και παίζουν μαζί τους», είπε ο Φιλίπ.

.
Courtesy Philip and Rachel Ridgeway

Η Ρέιτσελ θυμάται τον Γκόρντον να της δίνει μια φωτογραφία των τριών εμβρύων και να της συστήνει να μεταφέρουν μόνο δύο, λέγοντάς της ότι «τα πολλαπλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη». Εκείνη όμως είπε ότι δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό της ότι θα πρέπει να μεταφέρουν και τα τρία.

Θυμάται να δακρύζει και να λέει: «Μόλις μου δείξατε μια φωτογραφία των τριών παιδιών μου. Πρέπει να τα αποκτήσω όλα».

Τελικά δυο γονιμοποιήθηκαν. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα έμβρυα μπορούν να καταψυχθούν σχεδόν επ’ αόριστον, δήλωσαν οι ειδικοί.

«Εάν καταψύχονται σε σχεδόν 200 βαθμούς κάτω από το μηδέν, οι βιολογικές διεργασίες ουσιαστικά επιβραδύνονται σχεδόν στο μηδέν. Και έτσι ίσως η διαφορά μεταξύ του να καταψύχονται για μια εβδομάδα, έναν μήνα, έναν χρόνο, μια δεκαετία, δύο δεκαετίες, δεν έχει πραγματικά σημασία», εξήγησε ο Γκόρντον.

Επίσης, η ηλικία του εμβρύου δεν επηρεάζει την υγεία του παιδιού. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι η ηλικία της γυναίκας που δώρισε το ωάριο που μπήκε στο έμβρυο.

«Αν η ασθενής αυτή ήταν 25 ετών, ναι, πιθανότατα τα έμβρυά της θα επιβιώσουν», δήλωσε ο Δρ. Ζαχέρ Μέρχι, ειδικός σε θέματα γονιμότητας στο Rejuvenating Fertility Center στη Νέα Υόρκη. «Όλα έχουν να κάνουν με το ωάριο και το έμβρυο και με το πότε αφαιρέθηκε το ωάριο», κατέληξε ο επιστήμονας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις