Γράφει Βανέσσα Στάλη
Στο κατόπι, για να τον συλλάβει, τον είχε πάρει ο πράκτορας του FBI Καρλ (Τομ Χανκς). Η σύλληψη του Φρανκ τού είχε γίνει εμμονή. Ο Φρανκ Αμπαγκνέιλ έβγαλε περίπου 2.500.000 δολάρια εκδίδοντας ακάλυπτες επιταγές και όλα αυτά ενώ τον καταδίωκαν απηνώς το FBI και η Interpol. Τα φανταστικά του κατορθώματα απαθανατίστηκαν στο βιβλίο του το 1980, στην ταινία του 2002 και αργότερα, το 2011, σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ.
Στη συνέχεια, έγινε ευρέως γνωστή η «Άννα Ντέλβι», μια διαβόητη απατεώνισσα, που υποδύθηκε τη Γερμανίδα κληρονόμο αμύθητης περιουσίας και εξαπάτησε την υψηλή κοινωνία της Νέα Υόρκης. Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση για κλοπές συνολικού ύψους 275.000 δολαρίων, αφού είχε καταφέρει προηγουμένως να πετάξει και με ιδιωτικό τζετ, τζάμπα φυσικά. Η ιστορία της έγινε σειρά στο Netflix με τίτλο «Inventing Anna». Τώρα είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Νέα Υόρκη.
Πλέον ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε ακόμη έναν απατεώνα. Τον 26χρονο Νίκολας Μπράιαντ, που ισχυρίζεται ότι «έβαλε τα γυαλιά» στον Άμπαγκνέιλ και την Ντέλβι, αφού – κατα τον ίδιο – εξασφάλισε με απατηλό τρόπο μεγάλη ζωή, πολύ πιο έντονοι σε σχέση με τους άλλους δύο κομπιναδόρους. Ο Μπράιαντ υποδυόμενος τον γιό μεγιστάνα του πετρελαίου, έκλεψε περίπου 1,5 εκατομμύρια δολάρια και εξαπάτησε τουλάχιστον 50 άτομα με το περίπλοκο σχέδιό του, που περιελάμβανε αγορές διαφόρων προϊόντων και χρήση υπηρεσιών, που στη συνέχεια «πλήρωνε» ηλεκτρονικά με ψεύτικα στοιχεία μέσω διαδικτυακών πλατφορμών πληρωμών.
Ταξίδεψε τουλάχιστον 17 φορές με ιδιωτικό τζετ, νοίκιασε σπίτι-στην Καραϊβική -των 30.000 δολαρίων τη βραδιά και αγόρασε πέντε πολυτελή αυτοκίνητα αξίας 500.000 δολαρίων!
Στις 9 Νοεμβρίου, ο Μπράιαντ ομολόγησε την ενοχή του για διαδικτυακή απάτη και τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών. «Αυτός ο κατηγορούμενος ήταν σε καλό δρόμο για να γίνει η Άννα Ντέλβι ή ο Φρανκ Αμπαγκνέιλ», είπε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Τσαντ Μίκαμ σε μια δήλωση σχετικά με την υπόθεση του Μπράιαντ.
Η μεγάλη ζωή του νεαρού απατεώνα
Την πρώτη φορά που μίλησε για το ξεφάντωμα που έκανε με τις απάτες του ο Μπράιαντ, ήταν στο Daily Beast μέσω γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνικά από το Κέντρο Κράτησης, όταν και δήλωσε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του «είναι σχεδόν αληθινές». Και μετά πέρασε στις λεπτομέρειες: «Ταξίδεψα με ιδιωτικά τζετ και έμεινα στα πιο ακριβά AirBnb και ξενοδοχεία. Πήγα για υποβρύχιο ψάρεμα στον ωκεανό και απόλαυσα όσα περισσότερα πράγματα μπορούσα. Αγόρασα και οδήγησα πέντε διαφορετικά πολυτελή αυτοκίνητα. Με διαφορά το πιο αγαπημένο μου ταξίδι ήταν στο Turks and Caicos (σ.σ. σύμπλεγμα νησιών της Καραϊβικής). Πέρασα δύο εβδομάδες εκεί ψαρεύοντας και κάνοντας βόλτες με κότερα. Έμεινα σε ένα σπίτι πουκόστιζε 30.000 δολάρια τη βραδιά. Ήτανκαταπληκτικό.»
Οι αναρτήσεις του στα social media από εκείνη την εποχή τον απεικονίζουν να ταξιδεύει με ιδιωτικά τζετ και να απολαμβάνει την βότκα του στην πτήση, να απολαμβάνει δείπνο με μπριζόλες και σαμπάνια παρέα με φίλους πάνω σε πολυτελή γιωτ και να χαλαρώνει σε δωμάτια ξενοδοχείων πέντε αστέρων.
Ο Μπράιαντ κάθε φορά εφεύρισκε διάφορα ονόματα και προφίλ για να φαίνεται πιστευτός και φερέγγυος. Τις περισσότερες φορές έλεγε ότι «ήταν γιος ενός μεγιστάνα του πετρελαίου». Είχε πείσει τους συναλλασσόμενους μαζί του ότι είχε έναν «γραμματέα» που χειριζόταν τα οικονομικά του και έστελνε τα χρήματα, κάτι που αποδείχθηκε, φυσικά, ψευδές. «Ήξερα πώς να παίξω τον ρόλο», είπε ο Μπράιαντ.
Πώς ξεκίνησε η μεγάλη απάτη
Στα τέλη του 2019, ο φίλος του Μπράιαντ, Εγκμάιερ, έψαχνε για δουλειά και επικοινώνησε με τον Μπράιαντ σχετικά με πιθανή συνεργασία μαζί του στη βιομηχανία πετρελαίου. Και αυτός είχε πιστέψει το παραμύθι και ο Μπράιαντ, που παραδέχεται ότι ο φίλος του ήταν θύμα των εγκλημάτων του, φάνηκε να έχει κάποιες τύψεις. Αν και δεν αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες σχετικά με αυτή την απάτη, ο Μπράιαντ είπε ότι ο Εγκμάιερ «δούλευε» γι ‘αυτόν ενώ ο ίδιος «διοικούσε μια εταιρεία πετρελαίου». Το αν πράγματι υπήρχε η εταιρεία αυτή ή ήταν ένα κατασκεύασμα του Μπράιαντ που εκμεταλλεύθηκε την γραφειοκρατία, είναι υπό έρευνα. ΄Όπως και να΄χει το πράγμα όμως, η εταιρεία αυτή, «έκλεισε όταν οι εργαζόμενοι και εταιρείες παροχής υπηρεσιών δεν πληρώθηκαν και οι επενδυτές δεν έβλεπαν σεντ». «Τσέπωνα όλα τα έσοδα και τα χρησιμοποιούσα για να χρηματοδοτήσω τον πλούσιο τρόπο ζωής μου», ομολόγησε ο Μπράιαντ. «Ήμουν 23 ετών και έβγαζα περίπου 60 χιλιάδες τον μήνα».
Το σχέδιό του για τη μεγάλη απάτη ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, όταν αυτός και ένας φίλος του βρίσκονταν ένα βράδυ Πέμπτης σε ένα συνηθισμένο γκολφ κλαμπ στο Ντάλας και συμφώνησαν ότι «το να παίξεις ένα γύρο γκολφ στο Scottsdale» της Αριζόνα (σ.σ. πολυτελή γκολφ κλαμπ) θα ήταν πολύ πιο διασκεδαστικό. ΄Ετσι, άρχισε να τηλεφωνεί σε εταιρείες τσάρτερ και έμεινε έκπληκτος όταν μπόρεσαν να πετάξουν στην Αριζόνα αμέσως μετά. «Κάναμε το ταξίδι χωρίς πρόβλημα και όταν ρώτησα πώς θα το πληρώσω, η εταιρεία μού είπε ότι μπορώ να βάλω τα χρήματα στην τράπεζα», είπε, σημειώνοντας ότι απλώς έψαξε στο Google «τραπεζικά εμβάσματα από τρίτους» και έμαθε ότι αυτά τα συστήματα έστελναν άμεσα μηνύματα επιβεβαίωσης πληρωμής, που όμως μπορούσαν αργότερα να ακυρωθούν.
Ο 26χρονος παραδέχτηκε ότι μεταξύ 2020 και 2021, χρησιμοποιούσε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως το QuickBooks για να στείλει επιβεβαιώσεις πληρωμής χωρίς ποτέ να σκοπεύει να πληρώσει. Ωστόσο, χρειάζονταν μέρες μέχρι να μάθουν οι πωλητές και οι επιχειρήσεις ότι ο Μπράιαντ είχε ακυρώσει αυτή τη συναλλαγή πριν σταλούν τα χρήματα. Μέχρι τότε, ο Μπράιαντ είχε ήδη απολαύσει το ταξίδι με ιδιωτικό τζετ και την πολυτελή του διαμονή και είχε εξαφανισθεί. ΄Επεισε επίσης έναν κατασκευαστή ν΄αρχίσει να του χτίζει ένα σπίτι με πισίνα αξίας 980.000 δολαρίων και δεν τον πλήρωσε ποτέ.
Οι καθυστερημένες επιβεβαιώσεις πληρωμής, είπε, ήταν το κλειδί για το πώς μπόρεσε να «ξεφύγει από αυτό για τόσο καιρό».Στη συνέχεια βέβαια τον κυνηγούσαν συνεχώς ιδιωτικές εταιρείες τζετ όταν κατάλαβαν ότι δεν πλήρωνε. Σταμάτησε να δέχεται τις κλήσεις τους.
Η τελευταία κομπίνα κα τα… αναμενόμενα σίδερα της φυλακής
Ο Μπράιαντ συνελήφθη τον Μάρτιο του 2020 με κατηγορίες απάτης σε βάρος του στο Τέξας και τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 150.000 δολαρίων. Αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει το σχέδιό του. ΄Όπως ο ίδιος λέει, χρησιμοποίησε τις πολυτελείς αποδράσεις για να ξεφεύγει από την πραγματικότητα της ζωής του. «Ζούσα τη ζωή», είπε. «Ξόδευα 50, 70, 100.000 δολάρια την ημέρα. Ήμουν τόσο βαθιά μέσα σε αυτό που δεν είχε σημασία το ποσό που ξόδευα». Τελικά το σχέδιο του Μπράιαντ κατέρρευσε μετά από ένα ταξίδι με ιδιωτικό τζετ στο Μαϊάμι στις 18 Νοεμβρίου 2021.
Ο Μπράιαντ εμφανίσθηκε σε μια εταιρεία, δηλώνοντας ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει ένα αεροπλάνο του τύπου που ναύλωνε η εταιρεία αυτή και επιθυμούσε μια «πτήση επίδειξης» για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην αγορά. Η πτήση ήταν προγραμματισμένη από το Lubbock στο Χιούστον και μετά στο Μαϊάμι και πίσω – κόστισε 33.000 δολάρια, αλλά επιπλέον 5.000 δολάρια προστέθηκαν στον λογαριασμό για την κατανάλωση ποτών εν πτήσει και μεταφορά με λιμουζίνα.
Το τιμολόγιο ήταν συνολικού ύψους 76.000 δολαρίων. Η μόνη κατηγορία εναντίον του Μπράιαντ συνδέεται με το ταξίδι αυτό. ΄Όπως λέει ο Μπράιαντ, το μεγαλύτερο λάθος του στο ταξίδι του Νοεμβρίου 2021 ήταν ότι χρησιμοποίησε την ίδια ιδιωτική εταιρεία τσάρτερ για την πτήση της επιστροφής του στο Τέξας.
Ο Μπράιαντ συνελήφθη τον επόμενο μήνα, όταν βρισκόταν σε μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων και προσπαθούσε να αγοράσει ένα Audi και μια Maserati. «Εκείνη τη στιγμή, ένιωσα κάποια ανακούφιση γιατί ήξερα ότι είχε τελειώσει», πρόσθεσε.
Παραμένει υπό κράτηση από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο του 2021, διάστημα, που ο Μπράιαντ είπε ότι του έδωσε χρόνο να «σκεφτεί πόσο γρήγορα έγιναν όλα και πόσο εξωφρενικά ήταν». ΄Όπως δήλωσε: «Ήταν διασκεδαστικό, αλλά σίγουρα το μετανιώνω. Πίσω από πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι καλοί, σκληρά εργαζόμενοι άνθρωποι. Έχτισαν αυτές τις εταιρείες και είναι δύσκολο να υποστούν ζημιά 100.000 δολαρίων . Και αυτό το έκανα σε 50 άτομα. Είναι σίγουρα παράξενο να βλέπω φωτογραφίες εκείνης της εποχής και να σκέφτομαι ουάου, απλά ζούσα τη στιγμή. Οι σοβαρές συνέπειες από τις πράξεις μου δεν μου έκαναν την παραμικρή εντύπωση.»
Κανείς άλλωστε δεν ξεφεύγει για πάντα…