Κερδοσκόποι της υγείας

304

Τα πράγματα είναι απλά: επί τρεισήμισι χρόνια διέλυσαν ό,τι είχε μείνει όρθιο στην υγεία, την ενέργεια, το δημόσιο ταμείο. Πάνω από τη χώρα πέρασε ο οδοστρωτήρας Μητσοτάκης και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Σε όλη την Ευρώπη μέσα από αλλεπάλληλες κρίσεις το κράτος ενισχύθηκε. Στην Ελλάδα το κράτος αποδυναμώθηκε, γι’ αυτό και σε όλες τις περιπτώσεις η κάθε κρίση που «έσκαγε» αποδεικνυόταν πιο βαριά από οπουδήποτε αλλού στον δυτικό κόσμο.

Αλλά δεν ήταν το θέμα οι κρίσεις, αλλά η κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Λίγο πριν τις εκλογές, που μοιραία, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν, μπαίνει ξανά στο στόχαστρο η μεγάλη κατάκτηση της Μεταπολίτευσης στο κοινωνικό κράτος: το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με ένα νομοσχέδιο λαιμητόμο, αλλάζει άρδην μορφή το δημόσιο σύστημα στον τομέα της υγείας, μεταβαίνοντας σε ένα σύστημα που ασθενείς και γιατροί θα είναι πολλών ταχυτήτων. Η καθολική και ισότιμη φροντίδα καταργείται βάσει της τσέπης του καθενός.

Οι ασθενείς πλέον, εκ των πραγμάτων, θα αναγκάζονται να επισκέπτονται ιδιωτικές δομές υγείας και να επιβαρύνονται οικονομικά, καθώς το νομοσχέδιο Μητσοτάκη – Πλεύρη δυσκολεύει την πρόσβαση στη δημόσια υγεία.

Τα περιστατικά πλέον θα διαχωρίζονται σε όσα έχουν «οικονομικό ενδιαφέρον» και σε όσα δεν έχουν. Οι νοσοκομειακοί γιατροί που θα επιλέγουν μια νέα εργασιακή σχέση με το δημόσιο, που θα τους επιτρέπει να εργάζονται και εκτός ΕΣΥ, μοιραία θα προτιμούν να συναντούν τους ασθενείς με «οικονομικό ενδιαφέρον» σε ιδιωτικές δομές.

Η δημιουργία γιατρών πολλαπλών ταχυτήτων, μέσα στα ίδια νοσοκομεία, θα προκαλέσει εντάσεις και προβλήματα στη λειτουργία τους, συρρικνώνοντας τις υπηρεσίες και προκαλώντας χάος. Πλέον, η ανισότητα δεν θα αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά και τους ίδιους τους γιατρούς, αφού όσοι επιλέξουν να εργάζονται και σε ιδιωτικές δομές θα επιβαρύνουν και όλους τους υπόλοιπους συναδέλφους τους εντός των κλινικών, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατον με την ίδια προσοχή να φροντίζει ένας γιατρός ασθενείς, όταν απασχολείται μόνο σε μία εργασία και όταν απασχολείται σε περισσότερες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει προτείνει τη μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών για τον περιορισμό του κύματος παραίτησης που παρατηρείται. Χρειάζονται επιπλέον κίνητρα για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στις άγονες περιοχές-δομές-ειδικότητες. Ακόμη, είναι ζωτικής σημασίας η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών λόγω συνταξιοδότησης, με διασφάλιση της μόνιμης παραμονής στο ΕΣΥ των συμβασιούχων, με επιστροφή όσων είναι σε αναστολή και με σχεδιασμό προσλήψεων σε τομείς που υστερεί το ΕΣΥ. Συν τοις άλλοις, η ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, μέσω της αναβάθμισης των δημόσιων δομών, θα τονώσει την υποστήριξη σε πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.

Αυτή τη στιγμή, ιδίως μετά από το πέρασμα της πανδημίας, το ΕΣΥ θα έπρεπε να ενισχυθεί και όχι να εγκαταλειφθεί στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις