Γράφει Γιώργος Διονυσόπουλος
«Πλούσιο» φάκελο, γεμάτο με πειθαρχικές ποινές και με ιδιαίτερη έφεση στις υπεξαιρέσεις φέρεται να έχει ο τύποις εν ενεργεία, ουσιαστικά όμως εν αποστρατεία, 53χρονος Συνταγματάρχης του Οικονομικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος συνελήφθη από τους αστυνομικούς κατηγορούμενος για ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στην Αργυρούπολη, με εμπλοκή, όπως προέκυψε στη συνέχεια, σε τρεις ακόμη ληστείες σε τράπεζες της Νέας Σμύρνης και της Δάφνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος αξιωματικός εμφανίζονταν εδώ και χρόνια να απασχολεί τις πειθαρχικές αρχές του Στρατού Ξηράς, ενώ εκκρεμούσε έρευνα στο Ταμείο Αρωγής Ανάπηρων Θυμάτων Πολέμου για εξαργύρωση επιταγής ύψους 12.000 ευρώ σε τράπεζα, τα οποία χρήματα φέρεται να μην αποδόθηκαν στην υπηρεσία.
Ο Συνταγματάρχης ήταν δέσμιος του τζόγου ενώ χρωστούσε αρκετά χρήματα και σε κυκλώματα τοκογλυφίας, όπως ανέφερε ο ίδιος κατά την απολογία του στους αστυνομικούς. Φέρεται επίσης να είχε απλήρωτους λογαριασμούς στα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ), όπως ενοίκια, φως, νερό κτλ.
Όπως ανέφεραν στο protothema.gr στρατιωτικές πηγές, «ο συγκεκριμένος αξιωματικός αντιμετώπιζε προσωπικά προβλήματα, τα οποία επιδεινώθηκαν περαιτέρω λόγω της εμπλοκής του με τον τζόγο, με αποτέλεσμα να χρωστάει παντού. Όπου υπηρετούσε, έρχονταν διάφοροι στους οποίους χρωστούσε, είτε από ενοίκια κατοικιών, είτε από αυτοκίνητα που επίσης εμφανιζόταν να νοίκιαζε και ζητούσαν τα χρήματά τους. Πολλά ήταν δε και τα τηλέφωνα που έπαιρναν πολίτες, στις μονάδες όπου υπηρετούσε κατά καιρούς και ζητούσαν να τον βρουν και να του μιλήσουν για τα χρήματα που τους χρωστούσε. Το ΓΕΣ ωστόσο, με κατάλληλες ενέργειες εξασφάλισε να μην ζημιωθεί από το συγκεκριμένο στέλεχος».
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Άμυνας, ο συγκεκριμένος αξιωματικός ενώ θα έπρεπε να είχε φύγει αρκετά νωρίτερα από τις τάξεις των Ε.Δ, εντούτοις το νομικό κενό που υπήρχε ως προς τις αποστρατείες των ανώτερων αξιωματικών στο βαθμό του Συνταγματάρχη, οι οποίοι κρίνονταν όταν ήταν να προαχθούν στο βαθμό του Ταξιάρχου, δεν επέτρεψαν την αποπομπή του κατά τα προηγούμενα χρόνια και στο πλαίσιο των τακτικών κρίσεων. Αυτό έγινε εφικτό μόλις το περασμένο καλοκαίρι, όταν, έχοντας αλλάξει το σχετικό νομικό πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε έκτακτο συμβούλιο κρίσεων το οποίο και αποφάσισε την αποστρατεία του.
Ο Συνταγματάρχης πάντως επιχείρησε να αναβάλει τη διαδικασία αποστρατείας του, ζητώντας την παραμονή του στο Σώμα εκτός των οργανικών θέσεων, αλλά και την παραμονή του στη θέση του σε υπηρεσία Διοικητικής Μέριμνας που έχει έδρα της Αττική. Επρόκειτο για θέση την οποία κατείχε μέχρι την αποστρατεία του, χωρίς ωστόσο να του έχουν ανατεθεί συγκεκριμένες αρμοδιότητες ή καθήκοντα, λόγω του βεβαρημένου φακέλου του, αλλά και της προγενέστερης υπηρεσιακή συμπεριφοράς του.
Το ΦΕΚ ωστόσο που αφορούσε την αποστρατεία του παρά το γεγονός ότι είναι έτοιμο από το καλοκαίρι δεν έχει πάρει ακόμη την τυπική υπογραφή της προεδρίας της Δημοκρατίας λόγω… χακαρίσματος που έχει υποστεί το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα. Το εν λόγω σύστημα μέχρι και σήμερα τουλάχιστον, δεν έχει μπορέσει να επανέλθει, με αποτέλεσμα ανάλογη αργοπορία να υπάρχει εκτός από τις αποστρατείες και στις προαγωγές των αξιωματικών των Ε.Δ.