Σύμφωνα με την ESA ακόμη και μικρά τηλεσκόπια διαμέτρου 30 εκατοστών θα μπορούν να εντοπίσουν τον αστεροειδή.
Την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου ο «αστεροειδής των Χριστουγέννων» θα πλησιάσει από κοντά τη Γη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αποφάσισε να οργανώσει ένα challenge καθώς θα εμφανιστεί λίγες μέρες πριν την γιορτή των Χριστουγέννων.
Στις 3:12 π.μ. EST (0812 π.μ. GMT) ο αστεροειδής, με την ονομασία 2015 RN35, θα πλησιάσει πιο κοντά στον πλανήτη μας περνώντας σε απόσταση περίπου 430.000 686.000 χιλιομέτρων, αναφέρει το Space.
Ο αστεροειδής, που δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη, έχει εκτιμώμενο μέγεθος μεταξύ 60 και 140 μέτρων, δηλαδή έχει το μέγεθος της Μεγάλης Πυραμίδας της Γκίζας.
«Αυτός ο αστεροειδής δεν είναι πολύ γνωστός», αναφέρει η ESA. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από τι είναι φτιαγμένος, πόσο μεγάλος είνα, ή αν περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, έτσι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης, δεν γνωρίζουν την τροχιά του, αλλά τουλάχιστον έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν θα χτυπήσει τη Γη τον επόμενο αιώνα.».
To celebrate the release of ESA’s new #AsteroidToolkit (👉https://t.co/kdtuOURdQA), we are calling on amateur astronomers to try and spot 2015 RN35.
Share your observations with the hashtag #ESAChristmasAsteroid to show us how you did! pic.twitter.com/mNRlAmKmaK
— ESA Operations (@esaoperations) December 9, 2022
Observers in the Southern hemisphere will get the best view during close approach, but Europe will get a chance over the following days until about 19 December.
Telescopes 30 cm and larger should be able to detect the #ESAChristmasAsteroid!☄️🔭
🖼️👉https://t.co/ZY57tk584V pic.twitter.com/NWGEPwy4d5
— ESA Operations (@esaoperations) December 9, 2022
Η ESA καλεί επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες αστρονόμους να εντοπίσουν και να καταγράψουν εικόνες του περίφημου αστεροειδή. Ο διαστημικός βράχος θα είναι καλύτερα ορατός στον ουρανό του Νοτίου Ημισφαιρίου και στην Ευρώπη μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με την ESA ακόμη και μικρά τηλεσκόπια διαμέτρου 30 εκατοστών θα μπορούν να εντοπίσουν τον αστεροειδή και καλούν τους φίλους του Διαστήματος να χρησιμοποιήσουν το hashtag #ESAChristmasAsteroid στα social media για να αναρτήσουν το υλικό τους που θα είναι διαθέσιμο στο λογαριασμό @esaoperations της ESA στο Twitter.