Ένα κλασικό, γαλλικό πιάτο που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σου στο γιορτινό τραπέζι.
Συστατικά
- 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε καρέ
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 500γρ. μικρά κρεμμύδια (κοκκάρια)
- 150γρ. μπέικον κομμένο σε μικρά καρέ
- 500γρ. κοκκάρια καθαρισμένα
- 1/2 κιλό μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 κιλό κόκκινο κρασί
- 500ml ζωμό μοσχαρίσιο
- 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 2 κ. σ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
Για το μπουκέ γκαρνί θα χρειαστείς
- 2 φύλλα δάφνη
- 4-5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1-2 κλωναράκια θυμάρι ψιλοκομμένο
- 1-2 κλωναράκια δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- κόκκους από μαύρο πιπέρι
- 3-4 γαρίφαλλα
Τρόπος Μαγειρέματος
- Πλένεις πολύ καλά το μοσχαράκι και το αφήνεις να στραγγίξει σε ένα πιάτο που έχεις προηγουμένως στρώσει χαρτί κουζίνας
- Παίρνεις ένα κομμάτι από τούλι, τυλίγεις τα υλικά του μπουκέ γκαρνί και το δένεις καλά
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνεις το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα και το αφήνεις σε ένα πιάτο στην άκρη
- Ρίχνεις ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα
- Ρίχνετε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και σοτάρεις τα κρεμμυδάκια
- Προσθέτεις τα μανιτάρια και λάδι αν χρειάζεται και συνεχίζεις το σοτάρισμα
- Τα αφαιρείς και αφήνεις στην άκρη
- Σοτάρεις το μοσχαράκι μέχρι να πάρει χρώμα σε όλες τις πλευρές
- Προσθέτεις το σκόρδο, το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κρεμμυδάκια
- Ρίχνεις το αλεύρι, τη ζάχαρη και ανακατεύεις καλά με την ξύλινη κουτάλα
- Προσθέτεις το κόκκινο κρασί, τον ζωμό, τον πελτέ, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύεις καλά και το αφήνεις για 2-3 λεπτά
- Βάζεις όλα τα υλικά μαζί με το μπουκέ γκαρνί σε ένα πυρίμαχο σκεύος ή γάστρα
- Προθερμαίνεις το φούρνο στους 150 βαθμούς και το αφήνεις να ψηθεί με κλειστό καπάκι για 3 τουλάχιστον ώρες