Μαρακές: Χριστούγεννα στην «Κόκκινη Πόλη» της Βόρειας Αφρικής

Πώς είναι στ' αλήθεια να περνάει κανείς τις ημέρες των γιορτών σε έναν γοητευτικό τόπο όπου δεν γιορτάζονται τα Χριστούγεννα;

122

Σίγουρα το Μαρακές δεν είναι το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό σας όταν σχεδιάζετε τις διακοπές των Χριστουγέννων. Yπάρχει, ωστόσο, κάτι ολότελα συγκλονιστικό σε μία χειμωνιάτικη επίσκεψη σε αυτόν τον αγαπημένο προορισμό της Βόρειας Αφρικής, κάτι ανείπωτα ελκυστικό που πρώτοι οι Γάλλοι, ίσως και λόγω της αποικιοκρατικής τους σχέσης με τη χώρα, και εν συνεχεία, οι Βρετανοί έχουν ανακαλύψει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Ο θαυμάσιος καιρός της «Κόκκινης Πόλης», όπως την αποκαλούν, εξαιτίας του χρώματος της ώχρας που κυριαρχεί στους τοίχους των κτηρίων, είναι ο καταλληλότερος για να ανακαλύψετε από την αρχή έναν σπουδαίο και αφοπλιστικά όμορφο τόπο, όπου τα Χριστούγεννα γιορτάζονται αλλιώς ή δεν γιορτάζονται καθόλου. Το ταξίδι εκεί, όμως, παραμένει κάτι εξίσου αξέχαστο και μοναδικό.

Άλλωστε, στα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης στήνονται πραγματικά εντυπωσιακοί εορτασμοί, στολίζονται εκθαμβωτικά χριστουγεννιάτικα έλατα με εκατοντάδες λαμπάκια και στρώνονται φοβεροί μπουφέδες και όλα τα καλούδια που μπορεί να βάλει ανθρώπινους νους.

Τι σημαίνει, όμως, στα αλήθεια να περνάτε τις ημέρες των γιορτών στον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό του Μαρόκο, στο εξωτικό, σχεδόν αλλόκοσμο Μαρακές;

Ανήμερα Χριστούγεννα στο Μαρακές

Το Μαρόκο είναι μία μουσουλμανική χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η ημέρα των Χριστουγέννων δεν είναι γιορτή και δεν θεωρείται επίσημη αργία. Η όμορφη πόλη του Μαρακές βρίσκεται σε πλήρη λειτουργεία στις 25 Δεκεμβρίου με τις τράπεζες, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μαγαζιά και όλα τα μουσεία να είναι ανοικτά. Πράγμα σίγουρα θετικό για έναν επισκέπτη που ταξιδεύει για πρώτη φορά στο Μαρόκο, αφού θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάθε στιγμή από την παραμονή του στην εξωτική χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Παρόλα αυτά, αν θέλετε να πάρετε οπωσδήποτε μία γεύση από παραδοσιακά Χριστούγεννα με δυτική αύρα τότε δεν έχετε παρά να κατευθυνθείτε στη συνοικία της πόλης με την ονομασία Gueliz, εκεί όπου μένουν οι περισσότεροι ξένοι, μόνιμοι κάτοικοι του Μαρακές. Στις προτεσταντικές και καθολικές εκκλησίες του Gueliz θα παρακολουθήσετε κατανυκτικές χριστουγεννιάτικες λειτουργίες, ενώ στους τριγύρω δρόμους τα εμπορικά καταστήματα και τα μαγαζιά είναι στολισμένα πολύ όμορφα με δεκάδες λαμπάκια, μπάλες και παιχνίδια.

Πού θα φάτε και τι θα φάτε

Το φαγητό στο Μαρόκο αποτελεί τον καθρέφτη μίας αληθινά πολυπρόσωπης και πολυπολιτισμικής πόλης, ένα πραγματικό σταυροδρόμι της Μεσογείου όπου συναντιούνται οι κουλτούρες τόσων διαφορετικών τόπων σε έναν εξωτικό προορισμό. Την ημέρα των Χριστουγέννων, εννοείται, ότι όλα τα εστιατόρια είναι κανονικά ανοικτά, το ίδιο και μία μεγάλη γκάμα από μικρότερης εμβέλειας φαγάδικα και καφέ.

Στο Μαρακές θα δοκιμάσετε θαυμάσια πιάτα που φέρνουν κοντά την τοπική παράδοση με ισπανικές, γαλλικές και αραβικές συνταγές σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες ολόκληρου του κόσμου.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη επιλογή είναι να κλείσετε τραπέζι στο εστιατόριο κάποιου κορυφαίου ξενοδοχείου της πόλης, όπου θα βρείτε καταπληκτικά εορταστικά μενού που περιλαμβάνουν τα πάντα. Από γευστικές προτάσεις με έντονο τοπικό χαρακτήρα μέχρι τα αγαπημένα δυτικά πιάτα, όπως η πατροπαράδοτη γαλοπούλα γεμιστή στον φούρνο και το κλασικό χοιρινό ψητά με πατάτες.

Γιορτινά ποτά

Το γεγονός ότι θα περάσετε τις μέρες των γιορτών σε μία μουσουλμανική χώρα δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις περάσετε χωρίς αλκοόλ. Στη γνωστή, μαροκινή αλυσίδα σούπερ μάρκετ Marjane θα βρείτε μία φοβερή ποικιλία σε αλκοολούχα ποτά, όπως κρασί, brandy και γιορτινό sherry, το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους καταλόγους στα μπαρ των μεγάλων ξενοδοχείων του Μαρακές. Κάτι που αρκετοί δεν γνωρίζουν, άλλωστε, είναι ότι το Μαρόκο φημίζεται για τους εξαιρετικούς αμπελώνες του, οι οποίοι παράγουν τα καλύτερα κρασιά σε ολόκληρη τη Βόρεια Αφρική.

Μην ξεχνάτε: το Μαρακές είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. Αυτό σημαίνει ότι το αλκοόλ είναι ανοικτά διαθέσιμο, αλλά το ότι πρόκειται για μία χώρα όπου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Μουσουλμάνοι. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα, θα συναντήσετε ορισμένες απαγορεύσεις σε συγκεκριμένα τοπικά μαγαζιά ή σε εξωτερικούς, δημόσιους χώρους. Γι’ αυτό τον λόγο, εκτός κι αν σκοπεύετε να απολαύσετε το ποτό σας στο μπαρ κάποιου ξενοδοχείου, είναι καλύτερο και πιο ασφαλές να πάρετε ένα μπουκάλι κρασί στο δωμάτιο σας για να αποφύγετε τυχόν συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία.

Χριστουγεννιάτικες αγορές στο Μαρακές

Ο θαυμάσιος καιρός είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του να ταξιδεύει κανείς στο Μαρόκο μέσα στον Δεκέμβριο. Τα πρωινά, η θερμοκρασία είναι τόσο υψηλή που θα μπορέσετε να κάνετε ακόμα και βουτιές στις υπέροχες, εξωτερικές πισίνες των πολυτελών ξενοδοχείων. Τα βράδια, το αεράκι είναι αναζωογονητικό και δροσερό κι αν επιλέξετε να καθίσετε σε κάποια κομψή βεράντα με θέα τους φοίνικες και την έρημο στο βάθος, θα χρειαστείτε μία ελαφριά ζακέτα ή ένα λεπτό μπουφάν. Η ατμόσφαιρα είναι καταπληκτική και οι συνθήκες ιδανικές για να περιπλανηθείτε άνετα στις μεγάλες τοπικές αγορές της πόλης, τα λεγόμενα μαροκινά “souks”. Eκεί θα βρείτε τα καλύτερα σουβενίρ για να πάρετε μαζί σας στο ταξίδι της επιστροφής σε δεκάδες πάγκους που έχουν, στην κυριολεξία τα πάντα, για κάθε γούστο και budget -μάλιστα, κάποια από τα προϊόντα που θα εντοπίσετε στα souks τους Μαρακές είναι πραγματικά πολύ φθηνά για τα δεδομένα ενός δυτικού προϋπολογισμού. Αντικείμενα μοναδικά, με ιδιαίτερο χαρακτήρα, από χειροποίητα καλάθια μέχρι εκπληκτικά φωτιστικά ζωγραφισμένα στο χέρι και χαριτωμένα παντοφλάκια. Και βέβαια, μαροκινά χαλιά (αν έχετε τρόπο να τα μεταφέρετε, είναι must), δερμάτινα είδη και μπαχαρικά τόσο έντονα και γευστικά που όμοιά τους δεν θα βρείτε πουθενά αλλού.

Τι θα δείτε

El Badi Palace

Ένα εκπληκτικό αλλά εγκαταλελειμμένο, παλάτι του 16ου αιώνα είναι ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα σε ολόκληρο το Μαρόκο. Το παλάτι El Badi Palace (στα ελληνικά το όνομα σημαίνει κάτι αντίστοιχο με Παλάτι των Θαυμάτων ή Παλάτι της Θαυμαστής Ομορφιάς), κατασκευάστηκε το 1593 μετά από παραγγελία του βασιλιά του Μαρόκο Ahmad al-Mansur, όμως, αμέσως μετά τον θάνατό του αφέθηκε στην τύχη του από τους διαδόχους του θρόνου και πλέον στέκει άδειο και έρημο στο γοητευτικό και εξωτικό Μαρακές.

Η μεγάλη κεντρική πισίνα και οι φοίνικες στο μπροστινό τμήμα φανερώνουν μέχρι και σήμερα, τόσους αιώνες μετά, κάτι από την επιβλητικότητα και τη μαγεία του ανακτόρου, αν και όλα τα πολύτιμα και θαυμάσια διακοσμητικά αντικείμενα που είχαν φτάσει απευθείας από την Ιταλία και το Μάλι της Αφρικής για να κοσμήσουν τις τεράστιες εσωτερικές αίθουσες του παλατιού κλάπηκαν και χάθηκαν για πάντα μέσα στα ατελείωτα χρόνια που μεσολάβησαν.

El Bahia Palace

Ακόμα ένα δείγμα υπέροχης αρχιτεκτονικής, το παλάτι El Bahia κατασκευάστηκε στα μέσα του 19ου αιώνα και είναι γνωστό για την τεράστια και πανέμορφη εσωτερική αυλή του με το εκπληκτικό πάτωμα και το μικρό, στρογγυλό σιντριβάνι ακριβώς στο κέντρο. Το παλάτι ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην καρδιά του Μαρακές το 1859, από τον Si Musa, τον μεγάλο Βεζίρη του σουλτάνου του Μαρόκο Muhammad ibn Abd al-Rahman, και ολοκληρώθηκε τελικά από τον γιο του Si Ba Ahmed ibn Musa περίπου πενήντα χρόνια αργότερα. Σήμερα παραμένει το πιο δημοφιλές, ίσως, αξιοθέατο της πόλης.

Στο ανάκτορο El Bahia, αυτό που τραβά το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διαρρύθμιση που παραπέμπει σε λαβύρινθο, αποτέλεσμα της κατασκευής του παλατιού που έγινε σε αρκετά διαφορετικά στάδια μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών με πολλές τμηματικές συνθήκες, οι οποίες δημιούργησαν τελικά αυτό το τόσο μοναδικό, εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Πολλές εσωτερικές αυλές και κηπάκια περιτριγυρίζονται από αμέτρητους κοινόχρηστους χώρους και ιδιωτικά δωμάτια συνθέτοντας ένα τεράστιο παλάτι που εκτείνεται σε σχεδόν 20.000 τ.μ. γης.

Το παλάτι El Bahia θα το επισκεφθείτε, όμως, και για την εκπληκτική εσωτερική διακόσμηση. Αραβικές επιγραφές, γεωμετρικά μοτίβα και ψηφιδωτά απαράμιλλης ομορφιάς συναντούν να πολύχρωμα σκαλιστά ταβάνια, τις καμάρες και τις φανταστικές εξώπορτες κατασκευασμένα όλα με υλικά που έφτασαν στην πόλη από ολόκληρη τη χώρα πριν από εκατοντάδες χρόνια.

Κήποι Majorelle

Οι κήποι Majorelle σχεδιάστηκαν από τον Γάλλο καλλιτέχνη Jacques Majorelle, γιο του μεγάλου πρωτοπόρου του Art Nouveau κινήματος, Louis Majorelle. O Jacques εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μαρόκο σε πολύ νεαρή ηλικία λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας με το καλό, ήπιο κλίμα της χώρας να θεωρείται ιδανικό για την κατάστασή του. Αρχικά εγκαταστάθηκε στη Καζαμπλάνκα και στη συνέχεια στο Μαρακές, όπου τελικά αποφάσισε να ζήσει μόνιμα, βαθιά γοητευμένος από την πανέμορφη αρχιτεκτονική, τα φωτεινά χρώματα και την έντονη ζωή των δρόμων, ένα συνονθύλευμα από ακαταμάχητους ήχους και μυρωδιές που διεγείρουν τις αισθήσεις.

Το 1923 ο Jacques Majorelle, ο οποίος φημιζόταν ήδη για την ιδιαίτερη τεχνοτροπία στους πίνακες που φιλοτεχνούσε, μια τεχνοτροπία που φλέρταρε στενά με το ανατολίτικο στοιχείο στην καλλιτεχνική δημιουργία, αγόρασε ένα κτήμα συνολικής έκτασης 4 στρεμμάτων και έχτισε εκεί μία πανέμορφη κατοικία σε μαροκινό αρχιτεκτονικό στυλ. Σταδιακά, μέσα στις επόμενες δεκαετίες, ο καλλιτέχνης απέκτησε ακόμα περισσότερη γη και ξεκίνησε να δημιουργεί εκεί έναν πανέμορφο κήπο, συνολικής έκτασης 10 στρεμμάτων. Σε αυτές τις καταπράσινες εκτάσεις, ένα χρώμα κυριαρχούσε παντού, στα μικρά κτίσματα, στις πέργκολες και τα παγκάκια: το βαθύ μπλε Majorelle, το χρώμα που ουσιαστικά εφηύρε ο ίδιος ο εικαστικός γύρω στο 1920, ένα μπλε άγριο και απαλό την ίδια στιγμή, αρχοντικό και εκτυφλωτικό, το μπλε που από τότε κουβαλά το όνομα Majorelle και αποτελεί σήμα κατατεθέν του Μαρακές και, βέβαια, των έργων του γνωστού Γάλλου καλλιτέχνη.

Οι κήποι άνοιξαν για πρώτη φορά τις πόρτες τους για το κοινό το 1947 με ένα μικρό εισιτήριο, αφού ο Majorelle δυσκολευόταν να εξυπηρετήσει μόνος του το υψηλός κόστος συντήρησης τους. Ωστόσο, λίγα χρόνια αργότερα, εγκαταλείφθηκαν, όταν ο εικαστικός χώρισε με τη σύζυγό του και πούλησε το σπίτι και τις τριγύρω εκτάσεις. Η κατάσταση «σώθηκε» τη δεκαετία του 1980 όταν ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής μόδας Yves Saint-Laurent και ο σύντροφός του Pierre Bergé μαγεύτηκαν από την ομορφιά του κτήματος Majorelle σε κάποια από τις πολλές επισκέψεις τους στο Μαρακές, το αγόρασαν από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του και πραγματοποίησαν ολική συντήρηση της βίλας και των εκπληκτικών κήπων, αποκτώντας ένα εξαιρετικά βαθύ δέσιμο με το ακίνητο. Όταν ο Yves Saint-Laurent «έφυγε» από τη ζωή το 2008 οι στάχτες του σκορπίστηκαν στους κήπου Majorelle , εκεί όπου το ελεύθερο, ανήσυχο πνεύμα του θα είναι πάντα παρών.

Μουσείο Yves Saint Laurent

Tρία μόλις λεπτά με τα πόδια από τους κήπους Majorelle και την πανέμορφη μαροκινή βίλα όπου ο Yves Saint Laurent και ο Pierre Bergé πέρασαν πάνω από δύο δεκαετίες της κοινής τους ζωής, ένα καταπληκτικό μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του κορυφαίου Γάλλου σχεδιαστή φιλοξενεί σπάνια ντοκουμέντα και πολλά πανέμορφα ρούχα με την σπουδαία υπογραφή του. Ακόμα, μία τεράστια βιβλιοθήκη και έναν εκπληκτικό συναυλιακό χώρο εφάμιλλά της μεγάλης καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Το εισιτήριο του μουσείου ισχύει και για τους κήπους Majorelle και κοστίζει 10 ευρώ.

Η πλατεία Jemaa el-Fna

Xωρίς αμφιβολία το πιο εμβληματικό αξιοθέατο του Μαρακές, αυτή η γιγάντια πλατεία στο κέντρο της πόλης, εκεί όπου για ολόκληρους αιώνες, ήδη από τα μεσαιωνικά χρόνια, χτυπούσε και εξακολουθεί να χτυπάει η καρδιά της εμπορικής δραστηριότητας του Μαρακές. Στους πολύβουους δρόμους αυτής της απίστευτης υπαίθριας αγοράς οι ντόπιοι αναμειγνύονται με τους τουρίστες σε ένα αγνό πολιτιστικό πάντρεμα, τη στιγμή που καλλιτέχνες του δρόμου κάνουν την κάθε μέρα να μοιάζει με γιορτή και γητευτές φιδιών ξετυλίγουν καθηλωτικά κόλπα μπροστά στα μάτια σας. Εκεί θα δοκιμάσετε το καλύτερο street food του Μαρακές, για μία πραγματικά πολύ αυθεντική γεύση μαροκινής γαστρονομίας, και θα θαυμάσετε μουσικούς να δίνουν τη δική τους παράσταση με τοπικά όργανα.

Η πλατεία Jemaa el-Fna, μαζί με την υπαίθρια αγορά, είναι απλά το απόλυτο must seen αξιοθέατα του Μαρακές και Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Τρία καταπληκτικά ξενοδοχεία με χριστουγεννιάτικο πνεύμα

Royal Mansour

Aν η λέξη πολυτέλεια μπορούσε να εκπροσωπηθεί από κάτι τόσο συγκεκριμένο, από μία σειρά συγκεκριμένων εικόνων γεμάτες χρυσαφένια λάμψη και υπέροχα αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας τότε οι εικόνες αυτές, ίσως, να ήταν τραβηγμένες στο ξενοδοχείο Royal Mansour του Μαρακές. Στα εκπληκτικά του δωμάτια έχουν φιλοξενηθεί κάποιοι από τους διασημότερους και επιδραστικούς ανθρώπους που επισκέφθηκαν ποτέ τη μαροκινή πόλη τις τελευταίες δεκαετίες.

Το εντυπωσιακό ξενοδοχείο είναι κτισμένο μέσα σε μία τεράστια έκταση 8 στρεμμάτων στα πρότυπα ενός αληθινού ανακτόρου, με 53 ξεχωριστές σουίτες που διαθέτουν τη δική τους, ιδιωτική εσωτερική αυλή με μικρή πισίνα. Είναι, όμως, οι καθηλωτικοί κοινόχρηστοι χώροι που κάνουν την αληθινή διαφορά κάθε εποχή του έτους. Απλά τα Χριστούγεννα οι στολισμοί είναι τόσο καταπληκτικοί που μαγεύουν ακόμα και τον πιο χορτασμένο δυτικό ταξιδιώτη.

Στα φοβερά εστιατόρια του ξενοδοχείου θα απολαύσετε ένα αξέχαστο γιορτινό γεύμα που παντρεύει την παράδοση του τόπου με τις διεθνείς συνταγές, ενώ οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας πρέπει σίγουρα να κλείσουν τραπέζι στο σχετικά καινούργιο Sesamo όπου ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Maximilano Alajmo κάνει τα δικά του θαύματα.

La Mamounia

Πολύ κοντά, ένα ακόμα ιστορικότατο ξενοδοχείο του Μαρακές, το θρυλικό La Mamounia που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1926 και αποτελεί ένα αληθινά ξεχωριστό κεφάλαιο στο σύμπαν των υπερπολυτελών καταλυμάτων ολόκληρου του κόσμου. Εκεί, στο 1967 τα μέλη του συγκροτήματος Rolling Stones έζησαν το απόλυτο συναισθηματικό δράμα, όταν o Keith Richards «έκλεψε» την καλλονή Annita Pallenberg μέσα από τα χέρια του συνεργάτη του Brian Jones. Ο θρύλος λέει ότι αυτό υπήρξε το τελειωτικό ρήγμα στις ήδη ταραγμένες σχέσεις των δύο ανδρών, ενώ είχε σαν αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς ένα από τα μπάνια του ξενοδοχείου. Με άλλα λόγια, αληθινές rock n roll στιγμές.

Το φανταστικό αυτό ξενοδοχείο, που λάτρεψε και ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, είναι κτισμένο μέσα σε έναν ολάνθιστο πορτοκαλεώνα που πλημμυρίζει απίθανες μυρωδιές ολόκληρη την γύρω περιοχή. Μέσα στο La Mamounia θα επισκεφθείτε το ζαχαροπλαστείου του pastry chef Pierre Hermé για να δοκιμάσετε φανταστικά γλυκά και για να αγοράσετε το γιορτινό ημερολόγιο με την υπογραφή του μαγαζιού που, βέβαια, κρύβει μέσα σε κάθε ημερομηνία και ένα διαφορετικό, πεντανόστιμο σοκολατάκι. Όσο για την Παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, εδώ γίνονται μεγάλα πάρτι με διεθνούς φήμης DJs που παίζουν φοβερές μουσικής στα decks μέχρι το πρωί.

Fairmont Royal Palm Marrakech 

Περίπου 15 λεπτά έξω από το κέντρο της πόλης, το Royal Palm Marrakech, που ανήκει στη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων Fairmont, γίνεται η τέλεια αφετηρία για να πραγματοποιήσετε αξέχαστες εκδρομές σε όλα τα κοντινά τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος στο Μαρόκο, αλλά και για να ανακαλύψετε την πόλη σε μία περίοδο κατά την οποία ο καιρός είναι πολύ ευνοϊκός για μεγάλες βόλτες σε ένα ασύγκριτα γοητευτικό ιστορικό κέντρο. Εννοείται, μη χάσετε την ευκαιρία να χαζέψετε για ώρα το φοβερό γιορτινό έλατο στην κεντρική σάλα, το οποίο δημιουργεί από μόνο του ένα πανέμορφο χριστουγεννιάτικο εφέ.

Μέσα στο τεράστιο αυτό ξενοδοχείο θα βρείτε και μία μεγάλη φάρμα όπου καλλιεργούνται πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα εστιατόρια του Fairmont Royal Palm Marrakech, όπως το θαυμάσιο ελαιόλαδο που θα δοκιμάσετε εδώ και το οποίο είναι προϊόν που θα φτάσει στο τραπέζι σας απευθείας από τον ελαιώνα του κτήματος.

Την ημέρα των Χριστουγέννων στο κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου σερβίρεται καταπληκτικό brunch, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ τα παιδιά θα ξετρελαθούν με την επίσκεψη ενός αληθινά διαφορετικού Άγιου Βασίλη ο οποίος θα φτάσει πάνω σε καμήλα για να μοιράσει μοναδικά δώρα. Κι όσοι βρεθούν στο Royal Palm την Πρωτοχρονιά θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν ένα μοναδικό θέαμα με εκατοντάδες πυροτεχνήματα που στην αλλαγή του χρόνου κάνουν τον νυχτερινό ουρανό τόσο φωτεινό που μοιάζει για λίγο λες και ξημέρωσε.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις