Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα πιο γνωστά και νόστιμα πιάτα της Γαλλικής κουζίνας και παράλληλα η τέλεια ιδέα για το γιορτινό τραπέζι.
Συστατικά
- 1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3-4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 100 γρ. βούτυρο
- 2-3 κ.σ. λευκό ξίδι
- 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου
- 2 φύλλα δάφνης
- 10 γρ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Για το γαρνίρισμα
- 4 λεπτές φέτες ψωμί
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 γρ έμμενταλ τριμμένο
- 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Τρόπος Μαγειρέματος
- Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και το λιώνεις σε μέτρια φωτιά
- Αλατίζεις τα κρεμμύδια και τα σοτάρεις μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα ανακατεύοντας διαρκώς
- Προσθέτεις το σκόρδο και το αφήνεις για 2-3 λεπτά
- Σβήνεις με το λευξό ξίδι και προσθέτεις τον ζωμό
- Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνεις τη δάφνη και αφηνεις τη σούπα να βράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή περίπου ώρα
- Προσθέτεις αλάτι, θυμάρι και πιπέρι και αφαιρείς τη σούπα από τη φωτιά
- Αλείφεις το ελαιόλαδο στις φέτες του ψωμιού και τρίβεις μισό σκόρδο από πάνω και προσθέτεις τα τυριά
- Βάζεις τις φέτες σε ένα πυρίμαχο σκεύος και τις ψήνεις για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα
- Σερβίρεις τη σούπα και βάζεις από πάνω την ψημένη φέτα ψωμιού.