Η σύγκρουση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε αδιέξοδο, καθώς ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι σε θέση για σημαντικές προελάσεις, είπε στο BBC ο επικεφαλής της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών- με το Κίεβο να περιμένει πιο προηγμένα όπλα από τους δυτικούς του συμμάχους.
«Η κατάσταση έχει απλά κολλήσει» είπε ο Κιρίλο Μπουντάνοφ. «Δεν κουνιέται».
Μετά την ανάκτηση της Χερσώνας από την Ουκρανία τον Νοέμβριο, οι σκληρότερες μάχες είναι γύρω από το Μπαχμούτ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Σε άλλα σημεία οι ρωσικές δυνάμεις φαίνονται να βρίσκονται σε άμυνα, ενώ ο χειμώνας έχει επιβραδύνει τους ρυθμούς των χερσαίων επιχειρήσεων κατά μήκος του 1.000 χλμ μετώπου.
Ο Μπουντάνοφ είπε ότι η Ρωσία ήταν «τώρα πλήρως σε αδιέξοδο», καθώς έχει υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες, και ότι πιστεύει πως το Κρεμλίνο έχει αποφασίσει να ανακοινώσει νέα επιστράτευση. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν πόρους για να προχωρήσουν σε πολλές περιοχές. «Δεν μπορούμε να τους νικήσουμε σε όλες τις κατευθύνσεις…ούτε αυτοί μπορούν» είπε. «Ανυπομονούμε για τις νέες προμήθειες όπλων, και την άφιξη πιο προηγμένων όπλων».
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, μετά από μια σειρά από ρωσικές ήττες, Ουκρανοί αξιωματούχοι προειδοποιούσαν για την πιθανότητα άλλης μιας επίθεσης από τις ρωσικές δυνάμεις, από την πλευρά της Λευκορωσίας, κατά τις αρχές του 2023. Αυτό, έλεγαν, θα περιελάμβανε μια δεύτερη προσπάθεια για κατάληψη του Κιέβου, περιλαμβάνοντας χιλιάδες εφέδρους που εκπαιδεύονται στη Ρωσία.
Ο Μπουντάνοφ, ωστόσο, θεωρεί τις δραστηριότητες της Ρωσίας στη Λευκορωσία, περιλαμβανομένων των μετακινήσεων χιλιάδων στρατιωτών, προσπάθειες με σκοπό να μεταφέρει η Ουκρανία δυνάμεις από τα πεδία μάχης στα νότια και στα ανατολικά προς τα βόρεια. Πρόσφατα, όπως είπε ένα τρένο με Ρώσους στρατιώτες σταμάτησε σε μια τοποθεσία κοντά στα σύνορα Λευκορωσίας- Ουκρανίας και επέστρεψε πίσω, ώρες μετά, με όλους τους επιβαίνοντές του. «Το κάνανε ανοιχτά την ημέρα, ώστε να το δουν όλοι, ακόμα και αν δεν θέλαμε» είπε, προσθέτοντας πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει πραγματική, επικείμενη απειλή από τις δυνάμεις στη Λευκορωσία. «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω ενδείξεις προετοιμασιών για μια εισβολή στο Κίεβο ή σε βόρειες περιοχές από τη Λευκορωσία».
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λευκορωσία, πυροδοτώντας εικασίες πως ίσως προσπαθεί να πείσει τον πρόεδρο Λουκασένκο, σύμμαχό του, να στείλει λευκορωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία- άλλωστε, στην αρχή της εισβολής, ρωσικές δυνάμεις είχαν εξορμήσει από λευκορωσικό έδαφος. Ο Μπουντάνοφ, πάντως, θεωρεί πως η λευκορωσική κοινωνία δεν θα υποστηρίξει περαιτέρω εμπλοκή στον πόλεμο, ενώ πολλοί έχουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του λευκορωσικού στρατού.
Μετά την ανάκτηση της Χερσώνας οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν σκληρές συγκρούσεις με τις ρωσικές γύρω από το Μπαχμούτ, οι οποίες θυμίζουν τον πόλεμο χαρακωμάτων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Για τη Ρωσία η κατάληψη της πόλης θα προκαλούσε πρόβλημα στις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού, ενώ θα άνοιγε τον δρόμο για επιθέσεις προς ουκρανικά προπύργια στα ανατολικά, περιλαμβανομένου του Κραματόρσκ και του Σλαβιάνσκ. Στην αιχμή του δόρατος, κατά τον Μπουντάνοφ, είναι το Wagner Group- η μισθοφορική δύναμη του «σεφ του Πούτιν», Γεβγκένι Πριγκόζιν, που θεωρείται ότι επιθυμεί το Μπαχμούτ ως πολιτικό έπαθλο.
Όσον αφορά στις επιθέσεις κατά των ουκρανικών υποδομών, είπε ότι πιθανότατα θα συνεχιστούν, μα η Ρωσία δεν θα μπορέσει να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο επειδή εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων της και η ρωσική βιομηχανία δεν είναι σε θέση να τα αναπληρώνει. Ως προς την ιρανική βοήθεια, είπε πως, αν και το Ιράν έχει δώσει στη Ρωσία τα περισσότερα drones που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις, μέχρι τώρα αρνείται να στείλει πυραύλους, λόγω φόβων για επιπλέον κυρώσεις.
Σε κάθε περίπτωση, ο Μπουντάνοφ θεωρεί ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της, περιλαμβανομένης της Κριμαίας.