Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ: Τραγική η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα που η κυβέρνηση διαιωνίζει με την πολιτική της

62

Εδώ και μήνες είμαστε αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων πρώτης ανάγκης κι οι πολίτες δυσκολεύονται να προμηθευτούν  από απλά παυσίπονα και αντιβιοτικά, μέχρι αντικαταθλιπτικά και αντισταμινικά,  γεγονός που δεν το βιώσαμε ούτε τα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Ο βασικός λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι συνεχώς αυξανόμενες παράλληλες εξαγωγές από τις χονδρεμπορικές επιχειρήσεις στον χώρο του φαρμάκου, τις λεγόμενες φαρμακαποθήκες, οι οποίες «στοκάρουν» (κρατούν στις αποθήκες και δεν τα βγάζουν σε κυκλοφορία) φάρμακα, τα οποία μοιραία περιορίζονται ή εξαφανίζονται από την εγχώρια αγορά φαρμάκου.

Αυτά τα φάρμακα τα προωθούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές που πουλάνε στην ελληνική αγορά, αποκομίζοντας πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους από το 4,67% που ισχύει στην Ελλάδα για τα ίδια σκευάσματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2020 οι παράλληλες εξαγωγές πλησίασαν τα 430 εκατ. ευρώ.

Οι συνέπειες αυτής της εμπορικής πρακτικής έχουν ωστόσο συνέχεια καθώς, όσο οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες διαπιστώνουν ότι τα φάρμακα που έχουν διαθέσει στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές, όπου οι ίδιες πωλούν απευθείας ακριβότερα, τόσο μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες στην ελληνική αγορά.

Το Υπουργείο Υγείας επιμένει στον … παγκόσμιο χαρακτήρα (ως συνήθως) του προβλήματος, επιχειρώντας να απεμπολήσει τις ευθύνες του, ενώ μέχρι προχθές (κυριολεκτικά) δεν αναγνώριζε το πρόβλημα και μιλούσε για συνήθη εποχική έλλειψη και για ανεύθυνους πολίτες που στοκάρουν φάρμακα. Φυσικά η παγκόσμια διάσταση του προβλήματος δεν δικαιολογεί τη σημερινή μη διαχειρίσιμη κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε 10 μέτρα για την αντιμετώπιση της τεράστιας έλλειψης φαρμάκων μετά από συνάντηση που είχε ο Υπουργός Υγείας με εκπροσώπους του φαρμακευτικού κλάδου, στην πραγματικότητα κάνει πολύ λίγα και τα κάνει πολύ αργά.

Ειδικότερα:

1) αποδέχτηκε το πρόβλημα μετά από ένα εξάμηνο αδράνειας,

2) εξαγγέλλει μέτρα που έχει ανακοινώσει ξανά τις τελευταίες μέρες,

3) ομολογεί ότι δεν έκανε ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, τους οποίους έχει ξεκινήσει εσχάτως και υπόσχεται να τους εντατικοποιήσει

4) επιδίδεται σε ευχολόγια, προσδοκώντας τη συνεχή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς,

5) κάνει λόγο τώρα, και όχι πολύ νωρίτερα, για αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για δραστικές ουσίες για τις οποίες όμως παρουσιάζεται παγκόσμια έλλειψη,

6) εξαγγέλλει την αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε φάρμακα που δεν συνταγογραφούνται, επιχειρώντας είτε να δημιουργήσει εντυπώσεις, είτε να προαναγγείλει αλλαγές και περισσότερα εμπόδια πρόσβασης σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα,

7) κάνει λόγο για εξορθολογισμό τιμών (άρα αυξήσεις) σε φάρμακα «πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας»,

 8) ανακοινώνει την επέκταση της συνταγογράφησης γενόσημων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις, πρακτική που ήδη ακολουθείται από την πλειονότητα των γιατρών για φάρμακα που είναι σε έλλειψη και οι οποίοι έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα πολύ πριν το Υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για ευχολόγια κι ανακοινώσεις άνευ ουσίας και αποτελέσματος αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακολουθεί, όπως και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση, την ίδια αποτυχημένη “συνταγή”: δεν παρεμβαίνει έγκαιρα και δραστικά στην αγορά. Εφαρμόζει ευλαβικά την ίδια πολιτική εδώ και  τριάμισι χρόνια τώρα, περιλαμβάνοντας μπόλικη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία με γενναίες δόσεις επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων κι εν προκειμένω στο χώρο των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών, που κερδοσκοπούν ανεξέλεγκτα  διαθέτοντας στο εξωτερικό σκευάσματα σε πολύ υψηλότερες τιμές, τα οποία βεβαίως στερείται η εγχώρια αγορά κι οι πολίτες.

Αντί αυτής της καταφανώς αποτυχημένης συνταγής το υπουργείο Υγείας θα έπρεπε:

-να απαγορεύσει, μέσω του ΕΟΦ, επ’ αόριστον τις παράλληλες εξαγωγές σκευασμάτων που συστηματικά είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά, προκειμένου να μην «στοκάρονται» φάρμακα με σκοπό να εξαχθούν αμέσως μόλις λήξει η απαγόρευση

– να ασκηθεί real time έλεγχος των φαρμακαποθηκών από τον ΕΟΦ,

– να ελέγχεται η αυστηρή τήρηση της υποχρέωσης των φαρμακευτικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών για αποθέματα τρίμηνης διάρκειας καθώς και

– η δημιουργία «εθνικού αποθέματος» σε ζωτικής σημασίας φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά, τα αναλγητικά, κ.α.

Αργοστόλι 4 Ιανουαρίου 2023

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις