Ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες για ταξίδια το 2023

124

Τις πιο επικίνδυνες και οι πιο ασφαλείς χώρες στον κόσμο, αποκαλύπτει ο «Χάρτης κινδύνου ταξιδιού 2023», που συνέταξαν ειδικοί παγκόσμιας ασφάλειας και ιατρικής από τον οργανισμό αξιολόγησης κινδύνου International SOS.

Ο Χάρτης για τα ταξίδια κατέταξε τις χώρες με βάση διάφορους παράγοντες, όπως μεταξύ άλλων η προσωπική ασφάλεια, τα ποσοστά εγκληματικότητας, οι πολιτικές αναταραχές και οι τρομοκρατικές απειλές.

Η υγεία, με τα ποσοστά μολυσματικών ασθενειών και το πόσο προσιτές είναι οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, είναι σημαντικοί παράγοντες μέτρησης.

Οι επικίνδυνες περιοχές της λίστας έχουν «ελάχιστο ή ανύπαρκτο» κυβερνητικό έλεγχο και επιβολή νόμων, καθώς και «σοβαρή απειλή βίαιων επιθέσεων από ένοπλες ομάδες που στοχεύουν ταξιδιώτες και διεθνείς εντολοδόχους εταιρειών», σύμφωνα με τον International SOS.

Οι πιο επικίνδυνοι προορισμοί το 2023

Το Αφγανιστάν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για επαγγελματίες ταξιδιώτες και τουρίστες και ακολουθούν η Συρία, η Ουκρανία, το Μάλι και το Ιράκ.

Η Ουκρανία και το Μάλι είναι νέες προσθήκες το 2023, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζονται τόσο στην λίστα του 2022 όσο και του 2021.

Ενώ ο κίνδυνος ασφαλείας του Μάλι παρέμεινε υψηλός για αρκετό καιρό, η Ουκρανία σημείωσε τη μεγαλύτερη μετατόπιση τους τελευταίους 12 μήνες -από «μέτρια» σε «ακραία»- μετά τη ρωσική επίθεση τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κίνδυνος ασφάλειας κατηγοριοποιήθηκε επίσης ως «ακραίος» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, την Υεμένη, τη Σομαλία και το Νότιο Σουδάν, καθώς και ορισμένες περιοχές της Νιγηρίας, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Πακιστάν και της Μοζαμβίκης.

Ποιοι είναι οι πιο ασφαλείς προορισμοί το 2023 | Η θέση της Ευρώπης

Οι χώρες «χαμηλού κινδύνου» περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Αυστραλία και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, ενώ τα σκανδιναβικά έθνη αποτελούσαν τον υψηλότερο αριθμό εθνών «ασήμαντου» κινδύνου – την ασφαλέστερη ονομασία.

Στην ετήσια ενημέρωση των αξιολογήσεων κινδύνου, το International SOS τόνισε ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη παραμένει «σταθερή», παρά τη σύγκρουση στην Ουκρανία και την πρόσφατη αύξηση των κοινωνικών αναταραχών στην Ευρώπη λόγω της κρίσης κόστους ζωής.

Η Νορβηγία είναι ο πιο ασφαλέστερος προορισμός αυτή τη στιγμή, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, την Ελβετία, τη Δανία και την Ισλανδία.

Επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία καθώς και τα περισσότερα μέρη της Ευρώπης παραμένουν σχετικά στην κατηγορία «χαμηλού κινδύνου», σύμφωνα με τον Χάρτη.

Ασφάλεια και COVID-19

O International SOS αξιολόγησε επίσης την ιατρική ασφάλεια των εθνών όσον αφορά sτα επαγγελματικά ταξίδια, με κριτήρια από την υγειονομική περίθαλψη COVID-19 έως τα πρότυπα μολυσματικών ασθενειών των ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης και την πρόσβαση σε ποιοτικές φαρμακευτικές προμήθειες.

Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και το μεγαλύτερο μέρος της Δυτικής Ευρώπης βρίσκονται σε «χαμηλού κινδύνου» στην κατηγορία ιατρικής.

Eν τω μεταξύ, τα έθνη «πολύ υψηλού κινδύνου» για την υγεία περιλαμβάνουν το Μάλι, τον Νίγηρα, τη Λιβύη, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα, τη Σομαλία και την Αϊτή.

Δείκτης ψυχικής υγείας

Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του Χάρτη το 2015, το International SOS συμπεριέλαβε την ψυχική υγεία των χωρών με βάση την έρευνα από τη Μελέτη Global Burden of Disease.

Οι ψυχικές διαταραχές περιλαμβάνουν άγχος, κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και σχιζοφρένεια.

Είναι ενδιαφέρον ότι πολλές χώρες που είχαν καλές επιδόσεις στις κατηγορίες ιατρικής ασφάλειας και προστασίας της υγείας είχαν κακή απόδοση στην ψυχική υγεία και το αντίστροφο.

  • Μεταξύ 15% και 17,5% των ανθρώπων στη Δυτική Ευρώπη και στις περισσότερες Σκανδιναβικές χώρες έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
  • Εν τω μεταξύ, ένα επιβλητικό 17,5% έως 20% –το υψηλότερο ποσοστό– στη Γροιλανδία, την Ισπανία, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία έχουν υποφέρει από αυτά τα προβλήματα.

Τα προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνονται πλέον διεθνώς, με περίπου έναν στους επτά ανθρώπους παγκοσμίως (περίπου 11% έως 18%) να πάσχει από μία ή περισσότερες διαταραχές ψυχικής υγείας ή χρήσης ουσιών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αν και δεν έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένοι παράγοντες, ο COVID-19 μπορεί να ευθύνεται εν μέρει, καθώς με την πανδημία το άγχος και η κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% τον πρώτο χρόνο της.

«Καθώς οι κίνδυνοι από τα ταξίδια και την υγεία αυξάνονται σε πολλές περιοχές, είναι σημαντικό για τους οργανισμούς να επικεντρωθούν επίσης στον μετριασμό των συνεχιζόμενων επιπτώσεων των θεμάτων ψυχικής υγείας, δήλωσε η Δρ. Irene Lai, ιατρική διευθύντρια στο International SOS.

Ακόμη και όταν άλλα σημαντικά ιατρικά προβλήματα προκύπτουν τακτικά, τα οποία μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο, τα θέματα ψυχικής υγείας παραμένουν στο παρασκήνιο και δεν μπορούν να παραβλεφθούν».

Δείτε εδώ τον διαδραστικό «Χάρτη κινδύνου ταξιδιού 2023» του International SOS

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις