Το κεφίρ είναι ένα ιδιαίτερα εύπεπτο και εύγευστο γαλακτοκομικό προϊόν, μοιάζει με γιαούρτι και μπορεί να παραχθεί από οποιονδήποτε τύπο γάλακτος (π.χ. αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο) με την προσθήκη κόκκων κεφίρ (αποικία προβιοτικών). Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί (φιλικά βακτήρια) που η κατανάλωσή τους σε κατάλληλη ποσότητα μπορεί να φανεί ωφέλιμη για την υγεία του οργανισμού.
Το κεφίρ είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, πλήθους βιταμινών (Α, πυριδοξίνη, βιοτίνη, Β12, φυλλικό οξύ) και ιχνοστοιχείων. Περιέχει επίσης ένα από τα αμινοξέα που δεν παράγει ο οργανισμός από μόνος του, την τρυπτοφάνη, η οποία έχει χαλαρωτική επίδραση στο νευρικό μας σύστημα, αναφέρει στο BBC, η κλινική διατροφολόγος Jo Lewin και εξηγεί πως η κατανάλωσή του πιθανώς να μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαταραχές του νευρικού συστήματος και του ύπνου.
Θρεπτική αξία
Ένα φλιτζάνι κεφίρ αποτελεί πηγή πρωτεΐνης, με 8 έως 11g/ φλιτζάνι. Το κεφίρ παρέχει επίσης το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη Α και το 25% της βιταμίνης D. Το Κεφίρ είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, παρέχοντας στον οργανισμό περίπου το 30% της ημερήσιας απαιτούμενης ενεργειακής πρόσληψης/φλιτζάνι, με βάση μία τυπική δίαιτα αξίας 2.000 θερμίδων.
Πού κάνει καλό
Η πιο ευεργετική επιρροή του κεφίρ είναι αυτή που έχει στο πεπτικό σύστημα καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου και βοηθά στο να επικρατήσουν τα φιλικά έναντι των “κακών βακτηρίων”. Μπορεί να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα του πεπτικού όπως σπαστική κολίτιδα ή δυσκοιλιότητα και μπορεί να καταναλωθεί από όλες τις ηλικίες: παιδιά, ενήλικες, ηλικιωμένους αλλά και εγκυμονούσες. Ακόμα είναι ιδανικό για την αποκατάσταση της χλωρίδας του εντέρου μετά από χρήση αντιβιοτικών, λέει η Lewin.
Συνήθως είναι χαμηλό σε λιπαρά (εξαρτάται από τον τύπο γάλακτος που έχει χρησιμοποιηθεί) και έχει αντίστοιχες θερμίδες με ένα ποτήρι γάλα. Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, μη σας φοβίζει η ποσότητα γάλακτος που περιέχει. Μπορείτε να το καταναλώσετε άφοβα καθώς το πλήθος των φιλικών βακτηρίων που περιέχει βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης.