Μετά το International SOS, ο ανταγωνιστής του A3M δημοσίευσε τον δικό του Χάρτη Κινδύνων για ταξίδια το 2023. Χωρίζει τη γη σε πέντε επίπεδα κινδύνου, από «πολύ χαμηλό» έως «πολύ υψηλό».
Τα κριτήρια αξιολόγησης κινδύνου κάθε χώρας της A3M
- Είσοδος και έξοδος.
- Συγκοινωνίες (εναέρια κυκλοφορία, τοπικές και υπεραστικές δημόσιες συγκοινωνίες, ταξί, ιδιωτικές συγκοινωνίες/ενοικιάσεις αυτοκινήτων, άλλα μέσα μεταφοράς).
- Απεργία.
- Υποδομές (χρήματα, τηλέφωνο/κινητό, διαδίκτυο, ηλεκτρισμός).
- Υγεία ( εμβολιασμοί, κίνδυνοι μόλυνσης, υγιεινή, υποδομή υγειονομικής περίθαλψης)
Φυσικοί κίνδυνοι, ασφάλεια (έγκλημα, διαδήλωση/αναταραχή, τρομοκρατία, ένοπλες συγκρούσεις). - Επιχειρηματική ασφάλεια (διαφθορά, βιομηχανική κατασκοπεία).
- Ειδικοί κίνδυνοι (πολιτιστικά χαρακτηριστικά, LGBTQ, γυναίκες ταξιδιώτες και νόμοι).
Ο πόλεμος σε Ουκρανία αλλάζει την εικόνα
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος η εικόνα έχει αλλάξει, κυρίως λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Ως αποτέλεσμα, υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος στη Ρωσία λόγω του κινδύνου αυθαιρεσιών, συλλήψεων και βομβαρδισμών στη συνοριακή περιοχή. Η Ουκρανία βαθμολογείται εντελώς κόκκινη («πολύ υψηλού κινδύνου»).
Η A3M έχει επίσης τοποθετήσει το Ιράν στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου λόγω βίαιων διαδηλώσεων και συλλήψεων.
Αντίθετα, η κατάσταση στην Αιθιοπία έχει σταθεροποιηθεί. Εκεί, τα εχθρικά μέρη συνήψαν ειρηνευτική συμφωνία τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλειστεί νέα κλιμάκωση.
Η κατάσταση στις περιοχές Μαρντίν και Ντιγιαρμπακίρ στη νοτιοανατολική Τουρκία έχει επίσης βελτιωθεί. Καθώς είναι προγραμματισμένες εκλογές για φέτος, εκεί είναι πιθανά και βίαια επεισόδια.
Επιδείνωση και απειλές κινδύνου
- Η κατάσταση της ασφάλειας έχει επιδεινωθεί σε αρκετές χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Αυτό ισχύει για τη νότια Κολομβία καθώς και για την περιοχή Βράιμ στο Περού και στα (βόρεια) ανατολικά της Νικαράγουα. Το έγκλημα και η βία είναι οι κύριοι λόγοι για αυτό.
- Στην Ασία, οι συγκρούσεις έχουν κλιμακωθεί ξανά στη βορειοδυτική Μιανμάρ.
- Το Κοσσυφοπέδιο και η Λευκορωσία εξακολουθούν να ταξινομούνται ως κίτρινα («αυξημένος κίνδυνος») από την A3M.
- Στο Κοσσυφοπέδιο, ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω της σύγκρουσης με τη Σερβία.
- Η Λευκορωσία απειλείται να παρασυρθεί στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.
Οι χώρες χαμηλότερου κινδύνου
Η A3M ταξινομεί τις ακόλουθες χώρες ως τις χώρες με το χαμηλότερο κίνδυνο για ταξίδια («σκούρο πράσινο»): Καναδάς, Γερμανία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ελβετία και Σλοβακία.
Στην Αραβική Χερσόνησο, μόνο το Ομάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ ταξινομούνται ως χώρες χαμηλού κινδύνου («ανοιχτό πράσινο»).
Στην Αφρική, αυτό ισχύει μόνο για τη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα και το Μαρόκο. Η πλειονότητα των αφρικανικών χωρών ενέχει «υψηλό» ή και «πολύ υψηλό» κίνδυνο για ταξίδια.
Στη Νότια Αμερική, μόνο η Αργεντινή, η Ουρουγουάη και η Γαλλική Γουιάνα εξακολουθούν να έχουν «χαμηλό κίνδυνο».