Περπατούν ακόμη και 40χλμ (για έναν άνθρωπο) για να βρουν ταίρι, ζευγαρώνουν συνήθως μέχρι θανάτου (αν προλάβουν, γιατί λόγω εξάντλησης και κακής υγιεινής μπορεί να πεθάνουν πριν).
Φως στις αιτίες που επιταχύνουν τον ταχύτατο ρυθμό μείωση του πληθυσμού του απειλούμενου στην Αυστραλία είδους των βόρειων δασύουρων (ή αλλιώς ιθαγενείς γάτες) εκτιμάται πως ρίχνει μια νέα μελέτη, που επισημαίνει πέραν άλλων παραγόντων το ότι φαίνονται να θυσιάζουν τον ύπνο τους για το σεξ. Και αυτό εκτιμάται πως μπορεί να του σκοτώνει.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα αρσενικά σαρκοφάγα μαρσιποφόρα ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις αναζητώντας συντρόφους για να ζευγαρώσουν χωρίς να σταματήσουν για να κοιμηθούν. Η έλλειψη ξεκούρασης μπορεί να εξηγήσει μάλιστα γιατί τα αρσενικά ζευγαρώνουν συνήθως μέχρι θανάτου κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Τα θηλυκά από την άλλη, όπως αναφέρει το BBC, μπορούν να ζήσουν και να αναπαραχθούν για διάστημα έως και τεσσάρων ετών.
″Καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις για να ζευγαρώνουν όσο το δυνατόν συχνότερα και φαίνεται ότι η ορμή τους είναι τόσο μεγάλη που παραιτούνται από τον ύπνο για να περισσότερο διαθέσιμο χρόνο για την αναζήτηση θηλυκού” εξηγεί ο Κρίστοφερ Κλεμεντ, ανώτερος λέκτορας στο University of the Sunshine Coast.
Το ίδρυμά ηγήθηκε της μελέτης με το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για διάστημα 42 ημερών.
Μερικά από τα αρσενικά που μελέτησαν περπάτησαν σε μια νύχτα περισσότερα από 10 χιλιόμετρα, που μεταφράζεται σε σχεδόν 40 χιλιόμετρα για έναν άνθρωπο βάσει του μήκους διασκελισμού, για να βρουν ένα θηλυκό και να ζευγαρώσουν.
Αυτή η μανία τους όμως για ζευγάρωμα δεν του στερεί μόνο τον ύπνο αλλά τους κάνει και ελκυστικούς στα παράσιτα. Αυτό καθώς κατά την περίοδο αναπαραγωγής κάνουν εκπτώσεις και στο χρόνο που δαπανούν για την περιποίησή το
Επίσης παρατηρήθηκε πως τα αρσενικά είναι πολύ λιγότερο προσεκτικά κατά την αναζήτηση τροφής και σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν έναντι αρπακτικών.
Εν κατακλείδι, όπως αναφέρει ο Τσόσουα Γκασκ ως επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης: ”Η στέρηση ύπνου -και τα συναφή συμπτώματα- για μεγάλο χρονικό διάστημα θα καθιστούσαν αδύνατη την ανάρρωση και θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις αιτίες θανάτου που καταγράφηκαν στα αρσενικά μετά την περίοδο αναπαραγωγής”.
″Γίνονται εύκολη λεία, δεν μπορούν να αποφύγουν οχήματα που συχνά τα παρασύρουν ή απλά πεθαίνουν από εξάντληση”.
Πρόσθεσε πως αρχικά δεδομένα υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω μελέτες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η στέρηση ύπνου επηρεάζει τους δασύουρους και την ευρύτερη οικογένεια μαρσιποφόρων θηλαστικών που βρίσκονται στην Αυστραλία και την Παπούα Νέα Γουινέα.
″Εάν τα αρσενικά εγκαταλείψουν τον ύπνο εις βάρος της επιβίωσής τους, βόρεοι δασύουροι [θα γίνουν] ένα εξαιρετικό είδος μοντέλου μελέτης για τις επιπτώσεις της στέρησης ύπνου στη λειτουργία του σώματος” είπε ο Γκάσκ.
Σύμφωνα με την Australian Wildlife Conservancy, απομένουν περίπου 100.000 βόρειοι δασύουροι, αλλά ο πληθυσμός τους παρουσιάζει ”ταχεία μείωση”. Η απώλεια του ενδιαιτήματος λόγω της ανάπτυξης και οι επιθέσεις από αδέσποτες γάτες αποτελούν σοβαρή απειλή και είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες σε δηλητηρίαση από ζαχαροκάλαμο.