ΡΕΠΟΡΤΑΖ : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ
Τέσσερα νέα υπερσύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα εγκαταστάθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου δίνοντας την δυνατότητα σε ασθενείς να έχουν ανώτερης ποιότητας εξετάσεις.
Αναλυτικά
1. Ψηφιακό Ακτινολογικό συγκρότημα για το Ακτινολογικό Τμήμα
Το νέο ακτινολογικό συγκρότημα είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Τα χαρακτηριστικά του:
*είναι πλήρως ψηφιακό σε όλη την διαδικασία της εξέτασης και φωτογράφησης
* εκπέμπει χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας
*συντομότερη διάρκεια λήψης εικόνας ,
*υψηλότερη ευκρίνεια , και αρίστη ποιότητα εξέτασης .
Με το νεο ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα μια πλήρους Full Spine Postural Ακτινογραφία γινεται μεσα σε 5 λεπτα , ενω με το προηγούμενο χρειάζονταν 15 λεπτα Σε περιστατικά τραυματισμών και μικρο καταγμάτων η ακρίβεια του είναι εξαιρετικά υψηλή.
Το κόστος του ανέρχεται στα 190.00 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα interreg.
H μεγάλη είδηση όμως είναι άλλη. Προσελήφθη και έχει αναλάβει υπηρεσία νέος ΜΟΝΙΜΟΣ Ακτινολόγος με βαθμό Διευθυντή.
Για ένα μεγάλο διάστημα, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου ακτινολόγου, το τμήμα ήταν με δυο μόνο γιατρούς με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης εξωτερικών ασθενών.
Αυτές τις ημέρες το προσωπικό εκπαιδεύεται στο μηχάνημα. Μόλις ολοκληρωθεί η εκπαίδευση θα ανακοινωθεί και επίσημα η λειτουργία του και η δυνατότητα εξετάσεων και σε εξωτερικούς ασθενείς.
2) φορητό ψηφιακό Ακτινολογικό συγκρότημα
3) Υπερηχοτομογράφος Γενικής Χρήσης
Αυτά τα δυο συγκροτήματα χρησιμοποιούνται από το Ακτινολογικο τμήμα
Και
4) Υπερηχογράφος καρδιολογικής χρήσης που χρησιμοποιείται από το καρδιολογικό ιατρείο
Αυτά τα τρία ψηφιακά συγκροτήματα κόστισαν 150.000 ευρώ.
Για την προμήθεια και των 4 συγκροτημάτων το Νοσοκομείο πλήρωσε 50.000 ευρώ, τα υπόλοιπα καλύφθηκαν απο το πρόγραμμα interreg.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ψηφιακό Ακτινολογικό συγκρότημα επιτρέπει, μέσω ενός αποσπώμενου εξαρτήματος , να μετατρέπουμε σε ψηφιακή μορφή και τις ακτινογραφίες που βγάζουν τα δυο παλιότερα φορητά ακτινολογικά που έχει ήδη το Νοσοκομείο. Αρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αυτά.
Αυτά τα τέσσερα ψηφιακά συγκροτήματα , σε συνδυασμό με ολοκλήρωση των εργασιών της ολικής ανακατασκευής των ΤΕΠ (ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ) σε ένα μήνα περίπου , θα βελτιώσουν την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κεφαλονιάς , σε εσωτερικούς και εξωτερικούς ασθενείς.
Το μεγάλο θέμα όμως για τα Νοσοκομεία της Κεφαλονιάς είναι το ελλειπές ιατρικό προσωπικό. Σήμερα και με την τελευταία πρόσληψη, υπηρετούν συνολικά στο Νοσοκομείο Αργοστολίου τρεις (3) ακτινολόγοι (δύο ήδη υπηρετούσαν συν η νέα πρόσληψη), έτσι όπως προβλέπει ο οργανισμός.
Ευχαριστούμε τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλλονιας κ.Δημητρη Μαρτινη , τον Υπεύθυνο του τμηματος Βιοϊατρικής Τεχνολογίας κ.Νικο Μαρκοπουλο και όλο το προσωπικό των τμημάτων που επισκεφτήκαμε για την υπομονή τους να μας εξηγούν την λειτουργία των μηχανημάτων και για όλη την βοήθεια που μας προσέφεραν στην πραγματοποίηση αυτού του ρεπορτάζ για την καλύτερη ενημέρωσή σας.
Ευχόμαστε σε όλους τους ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ!