Οι μαρίνες και η αξιοποίησή της στην Κεφαλονιά είναι μια πονεμένη ιστορία δεκαετιών που δυστυχώς δεν λέει να τελειώσει. Η μαρίνα Αργοστολίου 25 κοντά χρόνια παραδέρνει από τον Ιάφα στον Καγιάφα για να καταλήξει σε κουφάρι…

Ας ελπίσουμε ότι τα τελευταία καλά νέα που είχαμε δημοσιεύσει για την μαρίνα Αργοστολίου θα ολοκληρωθούν και με επενδυτικές προτάσεις..

Πέντε (5) κορυφαίες εταιρίες και ένας επιχειρηματίας είναι οι ενδιαφερόμενοι για τη μαρίνα Αργοστολίου

Δεν συμβαίνει -ευτυχώς – το ίδιο σε άλλα νησιά. Έπεσαν στην αντίληψή μας οι μακέτες από το project κατασκευής μαρίνας στην Λευκίμμη της Κέρκυρας. Η νότια Κέρκυρα είναι τυχερή καθώς επελέγη για την υλοποίηση του πιλοτικού αυτού έργου ενώ το διεκδικούσαν και άλλες περιοχές του Ιονίου.

Θαυμάσαμε τα σχέδια. Όχι! δεν θα πούμε ότι θυμίζουν Ντουμπάι. Σε καμιά περίπτωση. Είναι ένα μοναδικό έργο εμπνευσμένο από ελληνικές μελετητικές και τεχνικές εταιρίες. Ένα μοναδικό και πρωτότυπο έργο με μια ιδιαίτερη καινοτομία που νομίζουμε ότι θα το κάνει έργο αναφοράς στις τουριστικές μαρίνες.

Πρόκειται για δημόσιο έργο το οποίο θα διαχειρίζεται ομάδα εταιρειών σύμφωνα με συμβόλαιο παραχώρησης ορισμένου χρόνου.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΡΟΥΧΩΤΑΣ – ΛΙΜΕΝΟΛΟΓΟΣ

Ο θαυμασμός μας για τα σχέδια της μαρίνας μεγαλώνει καθώς ανακαλύψαμε ότι στην μελετητική εταιρία ΤΡΙΤΩΝ που ηγείται της ομάδας των μελετητικών εταιριών, συνιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος είναι ένας Κεφαλονίτης, για την ακρίβεια ένας Ληξουρίωτης : Ο Λευτέρης Ρουχωτάς!!. Γνωστός ήδη και από άλλα έργα σε Ελλάδα, Κύπρο και άλλού.

 

Θέση έργου

Κόλπος Καλιβιώτη – Δήμος Νότιας Κέρκυρας – Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Συντελεστές έργου

Χαρακτηριστικά του έργου

Η μαρίνα θα προσφέρει 105 θέσεις ελλιμενισμού θαλαμηγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα αυτή Τουριστική μαρίνα προβλέπεται να φιλοξενηθεί και το εμβληματικό σκάφος του Αριστοτέλη Ωνάση “Christina O” για το οποίο έχει προβλεφθεί ειδική θέση ελλιμενισμού.

Η θέση για τη θαλαμηγό “Christina o”

Θα έχει έκταση 79 στρέμματα (επιφάνεια χερσαίας ζώνης).

Το σχήματα της θα είναι πεταλωειδές.

Στη μαρίνα θα κατασκευαστούν : καταστήματα-υπηρεσίες, υπαίθριοι χώροι αναψυχής και εκδηλώσεων, βίλες, χώροι συνεδρίων και συναυλιών.

Η μαρίνα θα πληροί τους πλέον αυστηρούς όρους προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και για αυτό κατασκευάζεται και σε απόσταση από την παραλία.

Η καινοτομία

Αυτή η μαρίνα δεν επηρεάζει το λιμάνι, τη στεριά. Μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε με μόνη προϋπόθεση το βάθος της θάλασσας. Ο χερσαίος χώρος μένει ελεύθερος για το κοινό, για βόλτες, καταστήματα, δραστηριότητες.

Μια μαρίνα – πασπαρτού. Μια ιδέα που μπορεί να δίνει λύσεις σε πολλές περιοχές με προβλήματα στην χερσαία ζώνη ή στα λιμάνια.

Αναβάθμιση της περιοχής

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η επισπεύδουσα εταιρία του έργου έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την αναβάθμιση της παραλίας και των τριών μικρών λιμενίσκων του κόλπου της Λευκίμμης ώστε όλη η περιοχή να αναβαθμιστεί υπέρ της τοπικής οικονομίας.

Φορέας του έργου είναι η εταιρεία L- Marine.

 Προϋπολογισμός

Ο Προυπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ η δε χρηματοδότησή προβλέπεται από ιδιωτικά κεφάλαια χωρίς την συμμετοχή του δημοσίου.

Φάση επένδυσης

Η μαρίνα έλαβε το πράσινο φως από την αρμόδια Επιτροπή Τουριστικών Λιμένων του Υπουργείου Τουρισμού η δε περιβαλλοντική μελέτη βρίσκεται στη διαδικασία διαβούλευσης με τη τοπική κοινωνία, φορείς και συλλογικότητες.

Το επόμενο στάδιο θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς το έργο θα κάνει ένα μεγάλο άλμα για την υλοποίησή του.

Ευχόμαστε να το φωτογραφίσουμε σύντομα ολοκληρωμένο!

Συγχαρητήρια σε όλους τους μελετητές και συντελεστές του έργου.

Συγχαρητήρια στην Κέρκυρα που θα φιλοξενήσει αυτό το μοναδικό έργο με μια Κεφαλονίτικη υπογραφή ανάμεσα στις άλλες! Συγχαρητήρια Λευτέρη Ρουχωτά!

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις