Μέτρα για να περιοριστούν οι επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τους λύκους της Πάρνηθας θα εξετάσει η οργάνωση «Καλλιστώ» στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος.
Η μελέτη έρχεται περίπου έναν χρόνο μετά το πολυσυζητημένο περιστατικό στο οποίο λύκος άρπαξε τον σκύλο επισκέπτη του Εθνικού Δρυμού στην Πάρνηθα, κοντά στο καταφύγιο Μπάφι.
Η «Καλλιστώ» είχε επισημάνει τότε ότι οι λύκοι έχουν εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία, καθώς επισκέπτες της περιοχής προσφέρουν τροφή στα άγρια ζώα.
Η οργάνωση συμμετέχει τώρα στο πρόγραμμα Life Wild Wolf, το οποίο θα εφαρμοστεί σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες από κοινοπραξία που περιλαμβάνει πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, υπουργεία και αυτοδιοικητικές αρχές, διαχειριστές προστατευόμενων περιοχών και δασαρχεία, κυνηγετικές ενώσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις.
Το έργο έχει ως στόχο τη συνύπαρξη του ανθρώπου και του λύκου και θα υλοποιηθεί σε αγροτικές, αστικές και περιαστικές περιοχές της Γερμανίας, της Σουηδίας, της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, με έμφαση σε αστικοποιημένες περιοχές.
Η «Καλλιστώ» αναφέρει ότι θα επιδιώξει την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να περιοριστεί η εξάρτηση των λύκων από ανθρωπογενείς πηγές τροφής. Αυτό θα περιόριζε και την πιθανότητα διασταύρωσης λύκων με σκύλους και πολλαπλασιασμό υβριδικών ζώων.
Στο πρόγραμμα συμμετέχει ως εταίρος και ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), εποπτευόμενος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μετά το περιστατικό με την αρπαγή σκύλου στην Πάρνηθα, η «Καλλιστώ» είχε προτείνει την τοποθέτηση αυτόματων φωτογραφικών μηχανών για την παρακολούθηση της μετακίνησης λύκων στον Εθνικό Δρυμό.
Είχε ζητήσει επίσης να απαγορευτεί η προσφορά τροφής, να απομακρύνονται τα σκουπίδια αλλά και να δημιουργηθεί ομάδα απώθησης, η οποία θα απωθεί τα ζώα με κρότους, φωτοβολίδες και άλλα αποτρεπτικά μέσα.
Ο Σπύρος Ψαρουδάς, διευθυντής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» μίλησε για το εν λόγω πρόγραμμα στο mega.
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία επιστροφή του λύκου στην Ευρώπη συνολικά, είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα. Έχουμε και φαινόμενα παρουσίασης του λύκου κοντά σε κατοικημένες περιοχές
Ένα από τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι οι ανθρωπογενείς πηγές τροφής, δηλαδή να βρίσκει τρόφιμα κοντά σε ανθρώπους ο λύκος. Αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί. Επιπλέον, ο κανονισμός λειτουργίας του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας προβλέπει ότι το να πηγαίνει κάποιος το σκυλί του απαγορεύεται».