Η Αθηναϊκή Λέσχη έχει συνδεθεί στενά με τον θεσμό της βασιλείας και της αθηναϊκής ελίτ, όπως φαίνεται και από το πρόσφατο γεύμα της οικογένειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Σήμερα βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 11 και ιδρύθηκε πριν από 148 χρόνια στην πρωτεύουσα του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους που απαριθμούσε μόνο 50.000 κατοίκους. Η “σημαίνουσα” κοινωνία της εποχής, που άρχισε να σχηματίζεται από τα πρώτα οθωνικά χρόνια, απαρτιζόταν από τους πιο επίσημους αγωνιστές του ΄21 και τους πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού που είχαν εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Η δημιουργία της Αθηναϊκής Λέσχης πραγματοποιήθηκε από είκοσι μέλη, και αφορούσε αποκλειστικά τους άντρες.
Στις 5 Δεκεμβρίου του 1875, ημέρα της γέννησής της, τα ιδρυτικά της μέλη εξέλεξαν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης. Επίτιμοι πρόεδροι της λέσχης, ήταν οι βασιλείς της Ελλάδας. Στο πέρασμα των χρόνων, πολλές ήταν οι κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που βίωσε η χώρα και η λέσχη φρόντισε να προσαρμόζεται πάντα στις νέες απαιτήσεις της ζωής, τηρούσα όμως πάντοτε τις αρχές και τις παραδόσεις που της κληροδότησαν οι προγενέστεροι.
Στις παροχές της Αθηναϊκής Λέσχης περιλαμβάνεται ένα εστιατόριο, δύο σαλόνια για συζητήσεις τα οποία κοσμούν πίνακες από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ζωγράφους, αναγνωστήριο, αίθουσα ξιφασκίας, γυμναστήριο, καθώς επίσης και αίθουσα εκδηλώσεων και roof garden. Άλλες υπηρεσίες – παροχές προς τα μέλη είναι η αίθουσα μπιλιάρδου και bridge, όπως επίσης και ένα πλήρως εξοπλισμένο κομμωτήριο.
Από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ίδρυσής της μέχρι σήμερα, η λέσχη διατηρεί μια αυστηρότητα σχετικά με την εκλογή των μελών της και διατηρεί τον αριθμό τους περιορισμένο. Η λέσχη ξεκίνησε από 200 μέλη και σήμερα, σύμφωνα με το Καταστατικό της, ο ανώτατος αριθμός της είναι τα 1.000.
Στη μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των μελών της, υπήρξαν 29 πρωθυπουργοί, υπουργοί, ανώτατοι κρατικοί λειτουργοί, ξένοι πρέσβεις, καθηγητές Πανεπιστημίου, ακαδημαϊκοί, προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς επίσης του οικονομικού και βιομηχανικού κόσμου.
Η διοίκηση της Αθηναϊκής Λέσχης ασκείται από το εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εκλέγεται κάθε δύο χρόνια. Για να θέσει ένα μέλος υποψηφιότητα, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει δεκαετή θητεία. Για το έτος 2021-2022, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, διετέλεσε ο Κυριάκος Ι. Κουκουλομάττης, σμήναρχος εν αποστρατεία, ο οποίος χαρακτηρίζει τη λέσχη έναν λαμπρό φάρο πολιτιστικής και κοινωνικής ακτινοβολίας της πόλεως των Αθηνών.
Η διαδικασία εγγραφής είναι αρκετά πιο περίπλοκη. Για να γίνετε μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης, πρέπει να είστε άντρας και να έχετε συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας σας. Στη συνέχεια θα πρέπει να σας προτείνουν δύο τουλάχιστον μέλη της Λέσχης που να έχουν συμπληρώσει οι ίδιοι πέντε χρόνια με την ιδιότητα του πλήρους μέλους. Οι υποψηφιότητες τίθενται αρχικά στην κρίση του Διοικητικού Συμβουλίου και κατόπιν στην κρίση της γενικής συνέλευσης των μελών, όπου προβλέπεται κανονική, μυστική ψηφοφορία. Αν λάβετε τις θετικές ψήφους των τριών τετάρτων του σώματος, εκλέγεστε μέλος.
Όσο για τις γυναίκες, είναι ευπρόσδεκτες ως καλεσμένες μελών της Λέσχης είτε στο εστιατόριο είτε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης.
Οι πιο δημοφιλείς αίθουσες βρίσκονται στον έβδομο και στον όγδοο όροφο, όπου αναπτύσσονται το λεγόμενο “Φλυαρητήριο” και το εστιατόριο.
Σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα στον κατάλογο των μελών της Αθηναϊκής Λέσχης ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Ο Σταύρος Ψυχάρης γευμάτιζε με τους Πέτρο Μολυβιάτη, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, Προκόπη Παυλόπουλο και τον καθηγητή καρδιολογίας και προσωπικό γιατρό επί δεκαετίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Ευτύχη Βορίδη. Ο κ. Μολυβιάτης δεν ήταν μέλος της Λέσχης αλλά καλεσμένος των υπολοίπων γιατί ουδέποτε ο ίδιος το θέλησε .
Από τους πολιτικούς, στην λίστα των μελών υπήρχαν και νεώτεροι σε ηλικία όπως ο Παύλος Γερουλάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενώ και οι δημοσιογράφοι δεν ήταν λίγοι. Ανάμεσα τους ήταν ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Αναστασόπουλος, ο Κώστας Ιορδανίδης , ο Αλ. Ζαούσης , ο Βασίλης Χιώτης, ο Χρήστος Ζαμπούνης κ.α.
Επίσης την Αθηναϊκή Λέσχη επισκέπτονταν και κορυφαίοι παράγοντες της δημόσιας ζωής όπως οι καθηγητές Σπύρος Φλογαΐτης, ο πρύτανής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θεόδωρος Φορτσάκης, ο καθηγητής Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο συνταγματολόγος Πέτρος Παραράς κ.α.
Από τους συχνότερους επισκέπτες ήταν ο ακαδημαϊκός Γρηγόρης Σκαλκέας.
Εμφανίζονταν επίσης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωστας Μίχαλος, ο γνωστός δικηγόρος Γιώργος Στεφανάκος αλλά και πολλοί διπλωμάτες. Ανάμεσα τους ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και στέλεχος του ΛΑΟΣ Γεώργιος Γεωργίου, ο διαμεσολαβητής της Ελλάδας στην υπόθεση των Σκοπίων Ντίμης Βασιλάκης και οι πρέσβεις ε.τ. Γιάννης Μπουρλογιάννης, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ Γιώργος Γεννηματάς κ.α.
Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος της “ΤΙΤΑΝ” πραγματοποιούσε γεύματα εργασίας στο εστιατόριο της “Αθηναϊκής Λέσχης” όπως επίσης και ο τραπεζίτης Μίνως Τζομπανάκης.
Σπανιότερα έκανε την εμφάνισή του ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, Ισίδωρος Κούβελος που επίσης εδώ και λίγα χρόνια έκανε αίτηση κι έγινε δεκτή.
Σύμφωνα με το καταστατικό του μοναδικού κλειστού gentlemen’s club στην Αθήνα, ο εκάστοτε πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να γίνει τακτικό μέλος με μια απλή δήλωση, ενώ τα μέλη των κυβερνήσεων μπορούν να γίνουν έκτακτα μέλη, όσο διαρκεί η θητεία τους, καταβάλλοντας μόνο την ετήσια συνδρομή και όχι το εφάπαξ κόστος εγγραφής στη Λέσχη.
Για την ιστορία, οι πρωθυπουργοί που υπήρξαν μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης ήταν ο Γεώργιος Ράλλης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο επίσης υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.