Στην εποχή μας τείνει να καταργηθεί η εποχικότητα. Στην αγορά βρίσκουμε πια πάντοτε τα πάντα. Ωστόσο δυο δέντρα σε μια αυλή, μια βόλτα στην εξοχή και οι επισκέψεις στη Λαϊκή βιολογικών προϊόντων μάς θυμίζουν ότι η φύση –όπου της επιτρέπουμε να υπάρχει– συνεχίζει τον κύκλο της.
Ας δούμε τι καλό μάς φέρνει ο Μάρτιος σύμφωνα με τον πίνακα εποχικότητας φρούτων και λαχανικών της Greenpeace και τον πίνακα που εμπεριέχεται στον Εθνικό Διατροφικό Οδηγό για Ενήλικες, όπως τα δημοσιεύει το icookgreek.com και ας πάρουμε ιδέες για το καθημερινό μας μαγείρεμα.
Έτσι εξοικειωνόμαστε με μια διατροφή που διαπνέεται από την κουλτούρα της εποχικότητας και στρώνουμε ένα καθημερινό τραπέζι ταιριαστό όχι μόνο με τους ρυθμούς της φύσης, αλλά και τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Προσπαθώντας όσο είναι δυνατόν να ακολουθούμε την εποχικότητα της γης στην κουζίνα μας, μαγειρεύουμε πιο υγιεινά, πιο οικολογικά, πιο νόστιμα και πιο οικονομικά.
Χόρτα και Λαχανικά του Μαρτίου
Άνηθος, αντίδια, αρακάς (απ’ τα μέσα κι έπειτα), καρότα, καυκαλήθρες, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μυρώνια, πράσα, ραδίκια, ράπα, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια λευκά και πράσινα, σχοινόπρασο, τσουκνίδα, φινόκιο, χόρτα του βουνού.
Φρούτα του Μαρτίου
Αβοκάντο, τα τελευταία γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, φράουλες (προς το τέλος)