Την ώρα του θρήνου, η κυβέρνηση ανοίγει δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού

228

Ούτε η εθνική τραγωδία των Τεμπών δεν φαίνεται ικανή να πτοήσει την πίστη της κυβέρνησης Μητσοτάκης στο δόγμα της ιδιωτικοποίησης των πάντων, καθώς Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Ενέργειας κάνουν με πολυνομοσχέδιο-εξπρές το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και ενώ έχουν προηγηθεί τρεις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΕΥΔΑΠ.

Έτσι, εν μέσω εθνικού πένθους για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη το Υπουργείο Ενέργειας κατέβασε άρον-άρον νομοσχέδιο 263 άρθρων και 357 σελίδων που έχει τίτλο «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής

Το νομοσχέδιο ενώνει τρία επιμέρους νομοσχέδια και ρυθμίζει το καθεστώς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και αναδιατάσσει την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Συγκεκριμένα, περνούν αρμοδιότητες από Δήμους και την Εθνική Επιτροπή Υδάτων σε μια ανεξάρτητη αρχή και το Υπουργείο. Με το νομοσχέδιο καταργείται η Εθνική Επιτροπή Υδάτων, και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται ο βασικός ρυθμιστής της πολιτικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων, ενώ υπό την εποπτεία του ΥΠΕΝ τίθενται πλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως το πολυνομοσχέδιο αναρτήθηκε για μόλις 4 ημέρες στο opengov, και μάλιστα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.

Όπως καταγγέλλεται, αυτό είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση και του νερού κάτι που είχε καταστροφικές επιπτώσεις όπου εφαρμόστηκε ανά την υφήλιο, καθώς αρκετοί επισημαίνουν πως η μεταφορά κρίσιμων, αποφασιστικών, ελεγκτικών και κυρωτικών αρμοδιοτήτων στον τομέα των υδάτων σε Ρυθμιστική Αρχή συνιστά από την πλευρά του κράτους την απόσυρση από την άσκηση εξουσίας του σε δημόσια αγαθά και ουσιαστικά απώλεια δημόσιου ελέγχου.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, που αποτελούν κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δρουν μονοπωλιακά στον οικείο δήμο, δημιουργείται έντονη ανησυχία ότι με τη θέσπιση της ΡΑΑΕΥ σχεδιάζονται παρεμβάσεις στον τομέα υπηρεσιών ύδατος που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει ακάθεκτη τις εγκληματικές πολιτικές στο νερό, καταγγέλλει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Έρικ Μιλτιάδης Έντμαν, καθώς όπως αποκαλύπτει την ώρα που η χώρα θρηνεί για τους νεκρούς του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, καταθέτει στη Βουλή πολυνομοσχέδιο που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, «το νερό και οι υποδομές παροχής του πρέπει να παραμείνουν δημόσιες. Ο κατακερματισμός των υπηρεσιών και του δημοσίου πλούτου δεν γίνονται για την αποτελεσματικότερη λειτουργία τους, αλλά για να πλουτίσουν οι εγχώριοι και διεθνείς ολιγάρχες, ενώ το πραγματικό κόστος διαχείρισης θα συνεχίσει να επιβαρύνει τους φορολογούμενους».

Και φέρνοντας ως παράδειγμα τη σιδηροδρομική τραγωδία, ρωτά: «Αν δε μάθαμε τώρα ότι η ιδιωτικοποίηση είναι καταστροφική, πότε θα το μάθουμε;»

«Λίγο πριν το “τελευταίο σφύριγμα” για τις εκλογές, η καταστροφική κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδιάζει το τελικό χτύπημα στα δημόσια αγαθά με την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού και των απορριμμάτων», προειδοποιούν με κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα (αναπληρώτρια).

Μετά το εκτεταμένο πλιάτσικο στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην ιδιωτική περιουσία, από τη ΔΕΗ και τα ενεργειακά δίκτυα μέχρι την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών, σχεδιάζει να παραδώσει σε οικονομικά συμφέροντα και στην αισχροκέρδεια αλλά και να δεσμεύσει τη χώρα για δεκαετίες στην ιδιωτική διαχείριση της ύδρευσης, της αποχέτευσης, της άρδευσης αλλά και όλης της διαχείρισης απορριμμάτων. Η επιλογή αυτή θα μεταφέρει στους πολίτες και τις επιχειρήσεις υψηλό κόστος για να έχουν υπερκέρδη λίγοι, θα περιορίσει την πρόσβαση όλων στα βασικά αγαθά όπως το νερό, θα αφαιρέσει περιουσία και αποφάσεις από τους δήμους και θα απομακρύνει την Ελλάδα από τον στόχο της κοινωνίας της ανακύκλωσης, εφόσον μοναδικό κριτήριο στη διαχείριση νερού και απορριμμάτων θα είναι το κέρδος ενός ιδιώτη!

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις