Από Χρίστος Καλουντζόγλου

Τα γαλλικά συνδικάτα υπόσχονται ότι την Τρίτη (7/3) θα κάνουν μία «αξέχαστη» κινητοποίηση για να υποχρεώσουν τον ένοικο του προεδρικού μεγάρου να επανεξετάσει την εμμονή του στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που έχει ως βασικό πυλώνα την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

Για έκτη φορά από τις 19 Ιανουαρίου τα οκτώ μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Γαλλίας και πέντε νεολαιίστικες οργανώσεις καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις κατά των αλλαγών που προωθεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Η σημερινή κινητοποίηση έχει ως στόχο «να παγώσει η Γαλλία» για 24 ώρες και να σηματοδοτήσει ένα νέο γύρο εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών, τις οποίες επικαλείται η Le Monde, στις κινητοποιήσεις θα πάρουν μέρος περίπου 1,1-1,4 εκατομμύρια άτομα. «Είναι η υψηλότερη πρόβλεψη αφότου άρχισαν οι κινητοποιήσεις», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέρ, γενικός γραμματέας του συνδικάτου CFDT.

Ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτίνες δήλωσε ότι έχουν προγραμματιστεί διαδηλώσεις σε 265 σημεία, αριθμός μεγαλύτερος από οποιαδήποτε από τις προηγούμενες πέντε πανεθνικές κινητοποιήσεις. «Είναι σίγουρα ένα μήνυμα», δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτίνες.

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πυροδοτεί και η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης. «Παγώνοντας τα πάντα στην Γαλλία, εκθέτουν την χώρα σε πιθανή οικολογική, αγροτική, υγειονομική, ακόμα και ανθρώπινη καταστροφή», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ολιβιέ Βεράν.

«Τώρα ξέρουμε ποιον θα κατηγορήσουμε για τις επτά πληγές της Αιγύπτου», σχολίασε με σκωπτική διάθεση ο Φρεντερίκ Σουιλιό, ηγέτης του συνδικάτου FO. Η κυβέρνηση «ρίχνει λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε ο Σιρίλ Σαμπανιέ, πρόεδρος του συνδικάτου CFTC, χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» κάθε συζήτηση «για αίσθημα ευθύνης».

Τα συνδικάτα δείχνουν περισσότερο παρά ποτέ αποφασισμένα να εντείνουν τον αγώνα, καθώς η κυβέρνηση δεν δείχνει καμία διάθεση συζήτησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

«Η 7η Μαρτίου είναι μέρα κινητοποίησης. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να είναι ακόμα πιο επιτυχημένη η διαδήλωση σε σχέση με τις προηγούμενες», δήλωσε ο Λοράν Μπερζέ. Και ο Μαρτίνες έκανε λόγο για την έναρξη «μίας άλλης φάσης» στον αγώνα των εργαζομένων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα των συνδικαλιστών, σημειώνει η Le Monde, τονίζοντας ότι ο Εμανουέλ Λεπίν, επικεφαλής της CGT-Chemicals προειδοποιεί πως οι συνδικαλιστές είναι έτοιμοι «να γονατίσουν την γαλλική οικονομία.

Ο Φιλίπ Μαρτίνες, επικεφαλής του σκληρού συνδικάτου CGT, δήλωσε στην Le Journal du Dimanche ότι πρέπει να αρχίσουν κυλιόμενες απεργίες, με στόχο να σταματήσει κάθε οικονομική δραστηριότητα, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Το νομοσχέδιο για το συνταξιοδοτικό συζητείται στην γερουσία και η συζήτηση και στα δύο σώματα του κοινοβουλίου αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Η μεταρρύθμιση αυτή θεωρείται ένα μεγάλο στοίχημα για τον Μακρόν ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούνιο, υποσχόμενος ότι θα αλλάξει το συνταξιοδοτικό για να είναι ανάλογο εκείνων στην Γερμανία και την Ισπανία, όπου η συνταξιοδότηση γίνεται στα 67 και στα 65 έτη.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις