Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ μελέτησαν ένα σμήνος 147 φλαμίνγκο της Καραϊβικής και ένα κοπάδι 115 Χιλιανών φλαμίνγκο. Και στις δύο ομάδες υπήρχαν φγλαμίνγκο με διαφορετικά χαρακτηριστικά συμπεριφοράς. Ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά χρησιμοποιούσαν τα φλαμίνγκο προκειμένου να επιλέξουν με ποια μέλη του κοπαδιού θα κάνουν περισσότερη παρέα.
«Για παράδειγμα, τα πιο τολμηρά πουλιά διαμόρφωσαν ισχυρούς δεσμούς με εξίσου τολμηρά πουλιά, ενώ τα πιο υποτακτικά έτειναν να περνούν το χρόνο τους με άλλα υποτακτικά φλαμίνγκο», δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και επιστήμονας συμπεριφοράς ζώων, Δρ Πολ Ρόουζ.
Στο κοπάδι της Καραϊβικής, η προσωπικότητα φάνηκε να έχει καθοριστική σημασία για την ανάληψη κοινωνικών ρόλων, με τα φλαμίνγκο να επιδεικνύουν υψηλότερα επίπεδα επιθετικής, διερευνητικής και υποχωρητικής συμπεριφοράς. Εκεί, οι κλίκες που διαμορφώνονταν ήταν μεγαλύτερες και οι δεσμοί ισχυρότεροι. Επιπλέον, τα φλαμίνγκο της πρώτης ομάδας, μπλέκονταν σε περισσότερους καβγάδες και ήταν πιο πρόθυμα να παρέχουν τη στήριξή τους όταν φίλοι της ίδιας κλίκας φαίνονταν να απειλούνται.
Αυτό οφείλεται πιθανώς στο γεγονός ότι οι εξωστρεφείς και επιθετικές τάσεις των συγκεκριμένων φλαμίνγκο, ωθούσαν τα πουλιά στην ενεργή συμμετοχή σε ένα ευρύτερο φάσμα δραστηριοτήτων, όπως η εξερεύνηση και η μάχη, συνδέοντάς τα με περισσότερα πουλιά της φυλής τους.
«Το σημαντικό με αυτή τη μελέτη είναι ότι αποδεικνύει πως η κοινωνική ζωή των φλαμίνγκο είναι πολύπλοκη και οι σχέσεις που σχηματίζονται ανάμεσά τους είναι πολύτιμες για την ευημερία των πτηνών και τη συνοχή των κοπαδιών. Και τα δύο επηρεάζουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής των φλαμίνγκο», επισημαίνει ο Δρ Ρόουζ.
Χωρίζονται όλα τα φλαμίνγκο σε κλίκες με τα ίδια κριτήρια;
Σε αντίθεση με το κοπάδι της Καραϊβικής, η προσωπικότητα δεν φάνηκε να επηρεάζει την κοινωνική θέση και τις συγκρουσιακές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φλαμίνγκο που ανήκαν στο κοπάδι της Χιλής, με τα φλαμίνγκο της δεύτερης ομάδας να μην δίνουν βάση στην ηλικία όταν επιλέγουν τους φίλους τους, όπως παρατηρήθηκε στην ομάδα της Καραϊβικής.
Ενώ οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν το εν λόγω φαινόμενο, δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι η ομάδα της Χιλής ήταν πολύ μικρότερη από το κοπάδι της Καραϊβικής, ενώ η περίοδος αναπαραγωγής της προσδιοριζόταν αργότερα μέσα στο καλοκαίρι.