ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ :ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ
Στην περιοχή των Ομαλών ο Ευάγγελος Ταβιανάτος φύτεψε το νέο του αμπελώνα , της ποικιλίας Ρομπόλα , μιας ποικιλίας « σήμα κατατεθέν» της Κεφαλονιάς . Πραγματικά μοναδική ποικιλία τόσο στη μορφολογία όσο και στη γεύση που δίνει ένα από τα καλύτερα κρασιά από άποψη ποιότητας στα Ιόνια Νησιά αλλά και σε ύλη την Ελλάδα .
Ο Ευάγγελος Ταβιανάτος συνταξιούχος ναυτικός όπως οι περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας των Ομαλών αγαπούσε από μικρός την αμπελουργία . Η τέχνη και τα μυστικά της αμπελουργίας περνάνε από γενιά σε γενιά εδώ και πολλά χρόνια.
Η φύτευση των 1300 φυτών έγινε με την παραδοσιακή μέθοδο σε μια έκταση 5 στρεμμάτων επικλινούς εδάφους στην περιοχή Αγία Παρασκευή στις Βόλτες , σε υψόμετρο 430 μέτρων από τον κάμπο των Ομαλών .
Τα επικλινή εδάφη θεωρούνται τα καταλληλότερα για την εγκατάσταση αμπελώνων διότι αφενός πλήττονται λιγότερο από τους ανοιξιάτικους παγετούς ,και αφετέρου παράγουν καλύτερης ποιότητας σταφύλια .
Η φύτευση της αντιφυλλοξηρικής ποικιλίας Ρομπόλας έγινε με τις αποστάσεις φύτευσης να είναι 2,40×1,20 με προοπτική να γίνει γραμμική καλλιέργεια υποστυλωμένη . Το αμπέλι θα δώσει τα πρώτα σταφύλια σε τρία χρόνια με ορίζοντα ζωής του νέου αμπελώνα τα 20 χρόνια περίπου. Η δε μέση στρεμματική απόδοση υπολογίζεται στα 600 με 800 κιλά το στρέμμα .
Μαγεύεσαι και σε συνεπαίρνει όλη η διαδικασία, βλέποντας και νιώθοντας από κοντά το μεράκι την αγάπη των ανθρώπων που συμμετέχουν στην φύτευση, τα μυστικά που μεταδίδει ο έμπειρος στο νέο , αλλά και το πως ξεκινάει η δημιουργία αυτού του μοναδικού σταφυλιού της Ρομπόλας, αυτού του υπέροχου κρασιού που φθάνει σχεδόν σε κάθε γωνία του πλανήτη και μας κάνει περήφανους γιατί είναι θησαυρός της Κεφαλλονίτικης γης.
Ολες οι φωτογραφίες